Valgvake OL Oslo 2022. President i Norges Idrettsforbund Børre Rognlien med skipresident Erik Røste og generalsekretær i norges idrettsforbund Inge Andersen i bakgrunnen. FOTO: BJØRN S. DELEBEKK/VG
Valgvake OL Oslo 2022. President i Norges Idrettsforbund Børre Rognlien med skipresident Erik Røste og generalsekretær i norges idrettsforbund Inge Andersen i bakgrunnen. FOTO: BJØRN S. DELEBEKK/VG Foto:Bjørn S. Delebekk,VG

Idretten får skarp OL-kritikk

Rapport lagt frem i dag: Dette gikk galt i kampen om Oslo 2022

SPORT

Idrettsforbundet brukte 27,7 mill. - Oslo kommune brukte 206,8 mill.

ULLEVAAL (VG) Dårlig kommunikasjon, feil organsiering og manglende oppslutning på grasrotnivå i idretten: Det er noen av årsakene til at planen om Oslo-OL havarerte.

Publisert: Oppdatert: 25.03.15 10:33

Eksterne lenker

Det kommer frem i en rapport som legges frem på Ullevaal stadion i formiddag.

I etterkant av at Høyres stortingsgruppe satte ned foten for OL 2022 i Oslo, har et utvalg jobbet med å evaluere prosessen - som var det tredje OL-prosjektet etter 1994, som ble stoppet. Idrettspresident Børre Rognlien fikk offisielt overlevert rapporten i dag på Ullevaal Stadion, som representant for Idrettsstyret.

I rapporten får Norges Idrettsforbund kritikk på flere områder: Det hevdes blant annet at prosjektet savnet en helhetlig og gjennomarbeidet kommunikasjonsplan.

Det går særlig på at ikke NIF var godt nok forberedt på motstand mot prosjektet og debatten i offentligheten.

Også hvordan de var forberedt på kritikken mot IOC, kritikken av de svært dyre lekene i Sotsji får kritiske anmerkninger. Det gjør også den mye omtalte sørgebåndsaken. Utvalget mener også at retorikken slo feil da idretten skulle fortelle hva OL ville bety for norsk idrett og nasjonen.

Manglende forankring

Både Håndballforbundet og Judoforbundet tviler på at prosjektet var godt nok forankret i idretten til tross for at 90 prosent av delegatene stemte for å søke OL under det ekstraordinære idrettstinget.

Utvalget mener at det er gjennomgående enighet om at forankringen nedover i idrettsbevegelsen ikke har vært god nok.

Norges Judoforbund skriver i sitt innspill:

«Vi tror at en betydelig andel av særforbundene som stemte «ja» i praksis stemte «ikke imot». Med det mener vi at de nok var skeptiske og tvilende og ikke glødende engasjerte/entusiastiske, men at de ikke ønsket å gå imot/ødelegge prosjektet».

Håndballforbundet skriver på sin side følgende:

Det er ikke usannsynlig at det oppsto en atmosfære der det å tvile, eller eventuelt være imot, ble fremstilt som uakseptabel splittelse.»

LES OGSÅ:IOC krevde gratis sprit på stadion og cocktail-fest med Kongen

Savnet åpenhet

I rapporten blir det påpekt at det i idretten underveis i prosessen ble uttrykt et ønske om større grad av åpenhet rundt økonomien for deler av OL-prosjektet.

Oslo kommune brukte 206,8 millioner på OL2022-prosjektet. NIF brukte til sammen 27,7 millioner kroner.

Det blir også pekt på at den «negative arven» fra Tromsø 2018 som ble vraket i 2008, ble tatt for lett på. Det ble en følelse for mange at NIF var langt mer positivt engasjert til fordel for Oslo enn det som var opplevd vis a vis Tromsø.

Selv savnet imidlertid NIF-toppene mer engasjement blant hovedstadens politikere. Utvalget oppfater det også slik at samarbeidsklimaet mellom NIF og OL-etaten i Oslo kommune tidvis var svært krevende.

Det at man ikke organiserte seg som én organisasjon, men med enheter som jobbet parallellt både i idretten og kommunen, skal ha vært en svakhet.

Utvalget mener samtidig at NIF viste en evne til å mobilisere da de var nødt i forbindelse med folkeavstemningen i Oslo. Men utvalget påpeker også at det ble begynnelsen på slutten for prosjektet, og at argumentasjonen de selv brukte deretter ble brukt mot dem.

Børre Rognlien sa blant annet at Idrettsstyret skal gjennomgå rapporten torsdag, etter offisielt å ha mottatt rapporten. Han sa han skulle bruke tid på å lese rapporten i etterkant av overleveringen.

- Jeg har ikke tenkt å dra i gang flere OL-prosesser. Men jeg er overbevist om at norsk idrett kommer til å søke om Vinter-OL igjen, i løpet av en generasjon. Det er av den aller største betydning at vi får erfaringer ned i forhold til prosesser som er stoppet opp, sier Rognlien før han gikk ned fra podiet og forlot lokalet, før utvalgets leder Oddvar Jensen skulle gå gjennom rapporten foran pressen.

Ikke første gang

OL 2022-prosjektet var det tredje OL-prosjektet som har blitt stoppet av idretten eller på politisk nivå.

I høst var det den manglende oppslutningen i Høyres stortingsgruppe som gjorde at regjeringspartiet satte foten ned videre gangen i OL-prosjektet. Fremskrittspartiet hadde da allerede sagt nei - og Arbeiderpartiet ville ikke ta noe standpunkt før Høyre hadde tatt sin beslutning.

Flere hundre millioner er brukt på alle prosjektene som er påstartet for å få et OL som følger opp Lillehammer-OL i 1994.

Her kan du lese mer om