Er Høgmos sparringpartner og «team manager»

Føler han kan kombinere det med TV-jobbing og andre roller

I SENTRUM: Jan Åge Fjørtoft har fått en sentral rolle rundt A-landslaget. Her sammen med midtbanesjef Stefan Johansen og assistent Martin Foyston (til venstre). Foto:Bjorn S. Delebekk,VG

Fjørtoft: - Blir med så lenge Per-Mathias er landslagssjef

MARBELLA (VG) For første gang snakker Jan Åge Fjørtoft (48) om sin nye rolle i det norske A-landslaget. Han sammenligner den med Oliver Bierhoffs jobb som «team manager» i det tyske landslaget.

  • Morten Stokstad

Artikkelen er over fem år gammel

Han er blitt omtalt som Per-Mathias Høgmos «internasjonale rådigver», men den tidligere landslagsspissen gjør mer enn å booke klubbesøk med Europas største klubber.

Fjørtoft leder en strategisk gruppe mellom landslagssamlingene og en operativ gruppe under samlingene, satt sammen av ulike personer i og rundt A-landslaget.

- Per-Mathias ønsket meg inn i den rollen. Det er litt nytt, for den har ikke eksistert på landslaget før. I Norge er den blitt definert som internasjonal rådgiver, men i utlandet går det vel under tittelen «team manager». I all beskjedenhet så er det den type rolle som Oliver Bierhoff har rundt det tyske landslaget og som Mathias Sammer har i Bayern München. Der du er tilstede, observerer og er en sparringpartner med treneren, sier Fjørtoft til VG.

- Så internasjonal rådgiver er egentlig en feil tittel?

- Den er kanskje ikke helt dekkende. Vi har jo en administrasjonssjef i Are Hokstad. Han er den viktigste mannen hvis du ser bort fra det som har med sport å gjøre. Så må vi andre jobbe rundt ham. Tittelen har ikke vært så viktig. Det eneste som er viktig med en tittel er når du jobber internasjonalt. Inn mot storklubber er det viktig å ha en tittel.

- Blir med så lenge Høgmo er landslagssjef

Egentlig hadde han bestemt seg for ikke å snakke om sin egen rolle rundt A-landslaget – som i det siste har blitt aktualisert gjennom Guttorm Dillings rettssak mot Norges Fotballforbund.

A-landslagets tidligere administrative leder følte at uenigheter med Fjørtoft og en konflikt medgeneralsekretær Kjetil Siem presset ham ut av jobben.

IKKE BARE INTERNASJONAL RÅDGIVER: Jan Åge Fjørtoft og kaptein Per Ciljan Skjelbred på gårsdagens landslagstrening i Marbella. Foto:Bjorn S. Delebekk,VG

Etter noen forespørsler fra VG, gikk Fjørtoft med på å redegjøre for sin egen rolle ved bassengkanten på det strøkne spillerhotellet i solfylte Marbella.

- Jeg husker ikke en gang hvor lang avtale jeg har. Jeg blir med så lenge Per-Mathias er landslagssjef, og så lenge jeg synes dette er utfordrende, sier mannen med et ben innenfor mange av maktens korridorer.

Mange roller og hatter

Han leder et utvalg for kulturminister Thorild Widvey som skal gi Regjeringen «strategiske råd», han var rådgiver for Norges Idrettsforbund i kampen om å få vinter-OL til Oslo, han har syklet medkronprinsesse Mette-Marit og han kjemper for mer gym i skolen.

Dessuten jobber han som TV-ekspert og intervjuer for Viasats Champions League-sendinger.

- Du har mange jern i ilden. Er du en lobbyist?

- Når det gjelder det med gym i skolen så var jeg nok en god gammel lobbyist som brukte Twitter til å få flertall for det. Det utvalget jeg sitter i er utrolig lærerikt. Det har vært ny personlig rekord i bratt læringskurve. I en del av rollen rundt landslaget må du også være lobbyist. I prosjektet til Per-Mathias må du ha noen som kan selge det både internt og eksternt.

- Hva vil du si til de som vil kalle deg en edderkopp med forgreininger inn i flere miljøer?

- Jeg kan ikke underslå fakta. Jeg er jo inne i mange forskjellige typer miljøer. Jeg rår ikke over hva folk vil kalle meg.

- Folk kan stole på meg

- Hvor bevisst har du vært på å bli kjent med de riktige personene opp gjennom årene?

- Jeg har aldri tenkt på å bli kjent med de riktige personene. Men jeg er veldig nysgjerrig og vitebegjærlig. Det har handlet litt om timing og litt om tilfeldigheter. Mathias Sammer var kollegaen min i Sky før han begynte i Bayern München. Jeg tror en av mine gode egenskaper er at folk kan stole på meg.

- Hvordan går du frem når du ordner klubbesøk hos Real Madrid eller Bayern München?

- Stikkordet er tillit når du skal møte nøkkelpersoner i toppklubbene - som det er i andre relasjoner. Jeg har etter hvert opprettet et ok nettverk. Og jeg er genuint interessert i å lære og få kunnskap om nye ting. Å være fire-fem dager sammen med Bayern München er utrolig givende. Se hvor gode de er på detaljer, hvilken intensitet de jobber med - og se hva vi kan ta med hjem til vår prestasjonsgruppe.

Bruker mye tid som Høgmos sparringpartner

Jan Åge Fjørtoft mener at den viktigste oppgaven han har er å være sparringpartner for Per-Mathias Høgmo. Han mener 55-åringen har bragt inn nye og helt nødvendige ideer i jobben som landslagssjef.

- Jeg skal ikke kalle prosjektet til Per-Mathias Høgmo for en revolusjon. Men det er nytenkning. Han så på områder der det var forbedringspotensial da han overtok, og da er det naturlig at det kommer inn en del nye typer med en ny landslagssjef. Joachim Löw, Guardiola og de fleste topptrenerne har denne type sparringpartner rundt seg. Jeg bruker mye tid med Per-Mathias Høgmo, spesielt når vi reiser sammen.

- Noen vil si at du blander kortene med å være TV-ekspert den ene dagen og «team manager» på A-landslaget den andre?

- Det har ikke vært diskutert å kutte ut Champions League-jobbingen for Viasat. Det har vært en del av meg siden 2004, men Kjetil Siem og jeg har brukt mye tid på å definere rollen. Da vi besøkte Manchester City så tror jeg det er en fordel både for NFF og Viasat at jeg er der. Dessverre er jeg ikke i et dilemma der jeg kan diskutere norske spillere i Champions League. Men jeg kommer ikke til å jobbe med Real Madrid for Viasat. Jeg kan ikke i det ene øyeblikket beskytte en 16-åring her, og så skaffe meg privilegier til å utføre jobben i Viasat.

Håper å kunne begeistre nasjonen

Drømmen til Fjørtoft og resten av landslaget er selvsagt å gi fotballnasjonen Norge et nytt sluttspill i Frankrike i 2016. 22 år etter at han selv spilte Norge til VM i USA.

- En av grunnene til at jeg hadde lyst til å være med på dette er at den gjengen her begeistrer meg. Potensialet er enormt. Jeg synes det er gøy å være sammen med unge spillere. En av de viktigste tingene ved prosjektet til Per-Mathias Høgmo er at man vil begeistre nasjonen. Hvis et A-landslag ikke begeistrer nasjonen, så kan man nesten spørre seg om grunnlaget for å ha et A-landslag, sier Jan Åge Fjørtoft.

Per-Mathias Høgmo karakteriserer Fjørtofts rolle slik:

- Han er internasjonal rådgiver og ambassadør. Det er veldig nyttig med hans store internasjonale nettverk, og jeg har stor glede av samarbeidet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder