PÅ TRENING: Ole Selnæs (t.v.) sammen med Stefan Johansen på trening i Braga før landskampen mot Portugal.

Fransk sjokk for Selnæs: Bedt om å glemme det meste han har lært i Rosenborg

BRAGA (VG) Med bare tre kamper på fire måneder i sin nye
klubb skulle man tro Ole Kristian Selnæs (21) bare ønsket å reise raskest mulig hjem til Rosenborg og Trondheim.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Så feil kan man ta. Trønderen stortrives i St. Etienne etter overgangen i vinter og er full av lovord om klubben med den stolte franske fotballhistorien. Alt har faktisk gått som planlagt etter overgangen i januar.

– Dette er akkurat hva jeg ble forespeilet da jeg kom. Klubben sa jeg trengte de første tre-fire månedene til å lære meg ting, sette meg inn i spillestil og lære meg språket. Det er en bra liga med et høyt nivå og mye tøffere enn i Norge.

Så du denne: Her er flyttelandslaget

Det tøffeste har likevel vært at han blir «reprogrammert» som fotballspiller og må glemme mye av det han har lært etter å ha gått Rosenborg-skolen. Selnæs sitt fotball-DNA må rett og slett endres.

Gjør ting annerledes

– Det er ting som sitter i ryggmargen som man har gjort hele livet og som plutselig skal gjøres annerledes nå. Mye av det jeg har lært i Rosenborg måtte jeg bare kaste over bord. Her gjør man ting på en annen måte.

– Få noen eksempler? – Ta presset, for eksempel. I Norge er det slik at du gjerne skal stenge av rom, være forsiktig i presset, ikke selge deg og gjerne styre en spiller til en side. Det er ikke lov i St. Etienne. Her skal du gå inn for å vinne ballen hver eneste gang, og det spiller ingen rolle hvor du er på banen. Du skal vinne ballen. Og de vil heller at du mislykkes med det enn å være forsiktig, beskriver Selnæs som fikk snaut 20 minutter mot Portugal søndag.

Les også: Strandberg har hatt problemer med å gå - nå skal han stoppe Portugal-spissene

Han kaller det lærerikt og en omstilling. Og han mener St. Etienne er en klubb som passer han utmerket akkurat nå.

– Jeg ser jo på trening at jeg har nivået inne og vel så det. Det er en utrolig deilig følelse å ha selv om jeg ikke spiller mye. Det har vært oppløftende.

– Hva savner du mest fra RBK og Trondheim? - Det er lite som slår det å bo i Trondheim og spille for Rosenborg for en trønder. Det er artig å spille for Rosenborg med trønderpublikummet, men også å ha alle venner og familie i samme by er unikt. Det er ikke mange fotballspillere som kan ha det sånn, men sånn er det. Nå er jeg i en større klubb og en større liga, og da kan jeg ikke få «alt» utenfor banen heller.

Prioriterer fotballuttrykkene

21-åringen sier han har «ingenting å klage på».

Så kan han heller ikke syte og klage på fransk, men han tar nå franskkurs to ganger i uken for å lære seg språket.

– Alexander Søderlund og jeg er på kurs sammen. Det viktigste er å lære fotballutrykkene først. De lærer vi best ved å være tilstede i garderoben og på treningsfeltet. Det er da vi kan plukke opp ting som de andre spillerne snakker om. Det er sånn vi må gjøre det, for engelsken til mange av spillerne er så som så, sier han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder