Olympiatoppen:  – Vi har mye informasjon om forholdene i Rio

SPESIALDRAKTENE: Slik ser Sør-Koreas antrekk ut, klærne de kommer til å bruke når de ikke er i konkurransesituasjon. Foto: Getty Images

OL-utøvere bruker spesialdrakter mot fryktet virus

De sør-koreanske utøverne som skal til OL i Rio har fått egne antrekk, innsatt med et middel som skal holde myggen unna under lekene. De tar ingen sjanser med tanke på det fryktede zikaviruset.

 • Lillian Holden
 • Jostein Magnussen

Artikkelen er over fire år gammel

Draktene skal brukes av det sørkoreanske laget under åpnings- og avslutningsseremonien, samt under trening og inne i selve utøverlandsbyen. Det melder nettstedet Inside the games.

Det spesielle draktsettet består av lange bukser og langermede gensere og jakker. Det spesielle er at disse klærne har blitt innsatt med kjemikalier, stoffer som virker avstøtende på mygg.

Zikaviruset, som kan føre til mikrokefali hos nyfødte barn hvis gravide kvinner smittes, er en risikofaktor når en hel idrettsverden samles i Rio de Janeiro i sommer. Viruset spres via mygg, og ble påvist i Brasil i fjor vår. Siden har et stort antall babyer blitt født med mikrokefali, en lidelse som blant annet gjør seg utslag i at nyfødte har har en mindre hodeskalle enn det som er normalt.

Levetiden hos barn som blir født med mikrokefali, kan ofte være kortere enn normalt. Zika kan også forårsake abort, synsproblemer hos babyer, for tidlig fødsel og andre defekter.

Bakgrunn: Dette er zikavirus

Lav risiko

De sørkoreanske utøverne kommer til å ta i bruk sine spesialdrakter under OL, men under konkurransene vil de bruke vanlig tøy. Kravene er strenge til hvilke drakter som brukes der, blant annet på grunn av frykt for at spesialversjoner av klær skal påvirke prestasjoner.

1.113 tilfeller av mikrokefali har blitt oppdaget i Brasil siden oktober, men kun rundt 200 av disse har vært i Rio de Janeiro. OL arrangeres i det som er vintermåneder i landet, og risikoen for smitte er regnet for å være relativt lav.

Likevel har WHO rådet gravide kvinner til å ikke reise til OL.

Les også: To gravide i Norge testet positivt på zikaviruset

Norge har god kontroll

Den norske troppen har også zikaviruset langt framme i hodet når de planlegger reisen til Brasil denne sommeren.

– Vi skal bruke myggolje, langermede klær i gitte områder, aircondition på rommene og så videre. Jeg kjenner ikke alle detaljer, men det er mange sånne faktorer som helseteamet vårt går gjennom, sier sommeridrettssjef Marit Breivik til VG.

– Vi er vant med å forholde oss til mygg som smittekilde i andre områder også, så vi er ikke fremmed for det. På precampen før Sydney-OL var det også slik, føyer hun til.

Forskere: – OL bør avlyses på grunn av zikaviruset

Breivik forteller at Olympiatoppen er guidet av helsemyndighetene og IOCs medisinske apparat, og at de jobber forebyggende. Fokuset på zikaviruset har vært sterkt, og de har gitt god informasjon med tanke på risikoen for gravide.

– Vi har veldig mye informasjon om forholdene i Rio. Dette gjør vi om til praktiske råd for trenere og utøvere i de forskjellige idrettene, så vi har tilgang på all informasjon som er tilgjengelig. Det er vi gode på, sier toppidrettssjef Tore Øvrebø til NTB.

Zika: Ingen vet hvor lenge Alice Vitoria (tre mnd.) vil leve

Mer om

 1. OL 2016
 2. Zikaviruset

Flere artikler

 1. Fraråder gravide å reise til Thailand

 2. Zika-viruset fortsetter å herje: Juan Pedro (7 md.) vil trenge hjelp hele livet

 3. Slik jakter de på zika-virus i Norge

 4. Folkehelseinstituttet advarer gravide mot å reise til Miami

 5. Zika er ikke lenger en internasjonal helsefare

Fra andre aviser

 1. Er det zikavirus i Thailand?

  Bergens Tidende
 2. Gravide frarådes å reise til zika-rammede områder

  Bergens Tidende
 3. Gravide frarådes å reise til Miami på grunn av zika-fare

  Aftenposten
 4. Gravide frarådes å reise til zika-rammede områder

  Fædrelandsvennen
 5. Zikafeber skremmer gravide og skygger for OL

  Aftenposten
 6. 50 gravide smittes daglig av zika i Puerto Rico

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder