TVUNGET TIL TOTAL ÅPENHET: Fra 2017 må disse NIF-toppene forholde seg til et helt nytt sett regler hva gjelder offentlighet. Det bestemte kulturministeren denne uken. Fra venstre: visepresidenten i Idrettsforbundet Kristin Kloster Aasen, generalsekretær Inge Andersen og president Tom Tvedt (høyre). Foto: Mattis Sandblad VG

Basketballpresidenten om Tvedt: – Fanget av gammel NIF-kultur

Basketballpresident Jan Hendrik Parmann har full tillit til Tom Tvedt, til tross for at han mener at idrettspresidenten burde håndtert åpenhetsdebatten bedre. Parmann mener Tvedt er «fanget av gammel kultur og historie i NIF-systemet».

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Torsdag og fredag avholder Norges Idrettsforbund styremøte i Førde i forbindelse med EM i vektløfting. Der vil trolig idrettsstyret også sette det nye åpenhetskravet til kulturminister Linda Hofstad Helleland på agendaen.

Måten NIF har håndtert kravet om åpenhet, engasjerer også lederne i flere norske særforbund.

Så du denne? Drøfter Siems reiseregninger på nytt

President i basketballforbundet Jan Hendrik Parmann sier at han har tillit til idrettspresident Tom Tvedt når han sier at han ønsker en mer transparent organisasjon, men problemet er kulturen han har arvet.

– Jeg har stor tillit til Tom Tvedt som idrettspresident, og føler her at han kanskje har blitt litt fanget av gammel kultur og historie i NIF-systemet. Gammel bedriftskultur og gamle tankemønstre i tunge organisasjoner er seig materie å endre på, sier Parmann til VG.

Reiser mye

BASKETSJEF FOR FULL ÅPENHET: Jan Hendrik Parmann er president i basketballforbundet. Her med idrettsstyremedlem Marcela Bustos, som han selv foreslo i på tinget i juni. Foto: Ole Kristian Strøm VG

Parmann mener at åpenhet er en selvfølge, og har gitt VG tilgang til samtlige av hans reiseregninger, spesifikke bilag samt en totaloversikt i perioden mai 2014 til mai i år.

Der kommer det blant annet frem at presidenten har reist for 150 000 kroner i fjor, hvor majoriteten består av reiser mellom Oslo og hans bosted Bergen.

Les intervju med kulturministeren: Tvinger NIF til full åpenhet

Den dyreste reisen var til Malta der han deltok på det internasjonale basketforbundets kongress 14.–17. mai 2015. Den reisekostnaden endte på 17 500 kroner.

Neste mandag møtes basketforbundet for å vedta total åpenhet omkring forbundets pengebruk. Det mener Parmann er helt avgjørende.

– Åpenhet helt avgjørende for tilliten, og tillit er helt avgjørende for oss. I lys av denne saken har vi også satt på agendaen til vårt styremøte neste uke å behandle vår policy når det kommer til nettopp dette, slik at vi får det hugget i stein, sier han.

Idrettsforbundet har lagt frem poster fra reiseregningene til Tvedt og generalsekretær Inge Andersen tilbake til juni 2015, da Tvedt tiltrådte som president. Bilagene er imidlertid ikke offentlig.

Spørsmålet er om ikke Andersen, som ble generalsekretær tilbake i 2004, også bør vise frem eldre reiseregninger.

Tror på bedring

Konfrontert med dette, sier basketpresidenten:

TAKKET NEI TIL INTERVJU: Generalsekretær i NIF, Inge Andersen. Foto: Stian Lysberg Solum NTB scanpix

– For å vri litt på det: Hvis du hadde spurt meg om de samme opplysningene for mitt særforbund, ville dette blitt gjort tilgjengelig sporenstreks.

– Har du tillit til Inge Andersen?

– Som representant for det samme idrettslaget som Inge Andersen, velger jeg ikke å kommentere det. Jeg ønsker heller å si at jeg i utgangspunktet har tillit til NIF, men føler at det nok er en oppside i hvordan NIF er strukturert, også med tilhørende prosesser, arbeidsmetodikker og transparens, sier Parmann, som tror NIF til slutt ordner opp og kommer med klare retningslinjer.

– Det blir nok en skikk på dette også, selv om jeg som sagt føler at denne saken burde blitt håndtert på en bedre måte fra NIF sin side.

BAKGRUNN: Idrettstopper reiste til USA og Malaysia for 161.635 kroner

– Ønsker retningslinjer

Også president i kampsportforbundet, Trond Berg, ønsker klarere retningslinjer slik at et samlet Idretts-Norge kan handle i takt.

– Jeg skulle bare ønske at vi fikk retningslinjer, slik at alle særforbund kunne gjøre det samme. Men reiseregninger er det ikke noe problem å vise frem, helt ned på detaljnivå. Men vi ønsker retningslinjer for å bli enig om hva vi gjør, sier Berg.

Kommentar: Tid for åpenhet, Inge Andersen

VG var onsdag i kontakt med Tom Tvedt og spurte om hva begrunnelsen er for at NIF ikke vil gi konkret innsyn i billag fra Sotsji-OL, og fra hele Inge Andersens periode som generalsekretær.

Dette var svaret fra Tvedt:

«Hei. Skal ha styremøte i morgen og fredag. Ber om forståele.»

VG har også kontaktet Inge Andersen om muligheten for å få et intervju under det kommende todagersmøtet i Førde, noe generalsekretæren i utgangspunktet har takket nei til.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder