Prinsesse Märtha Louise på VGs liste over kandidater

SMILER: IOC-medlem Gerhard Heiberg smilte under intervjuet med VG i Rio. FOTO: BJØRN S. DELEBEKK,VG. Foto: Bjørn S. Delebekk VG

Jakter på norsk IOC-kvinne til å erstatte Heiberg

RIO DE JANEIRO (VG) Gerhard Heiberg (77) har varslet sin egen avgang i verdens mektigste idrettsorganisasjon. Det er ikke gitt at han får en norsk etterfølger – men det er større muligheter til å lykkes om Norge satser på en kvinne.

 • Anders K. Christiansen
 • Ole Kristian Strøm

Artikkelen er over tre år gammel

– Dersom Norge skal få inn en ny representant, må det være kvinne, sier 77-åringen til VG i Rio De Janeiro.

– Da jeg kom inn i organisasjonen, skjedde det ved at Juan Antonio Samaranch sa «Gerhard. Du er en bra mann». Jeg svarte «Takk, herr president». Han fulgte opp med «Jeg vil ha deg i IOC». Jeg svarte «Takk, her president». Slik fungerer det ikke lenger. IOC har kommet lenger i dag, smiler Heiberg.

VG 23.7.2016: Hevdet Russland «i prinsippet er utestengt fra OL»

IOC har i dag 206 medlemsland. Bare 70 av dem er representert gjennom såkalte IOC-medlemmer. De resterende nasjonene ønsker seg derfor inn.

Vil ha ny nordmann

For Norge er det også viktig å ha et sete rundt møtebordet i den mektige idrettsorganisasjonen.

Heiberg varslet i forrige uke at han har til hensikt å sitte ett år til. Den endelige planen er imidlertid ikke spikret.

– Det har å gjøre at det ikke er bra at jeg trekker meg uten at det kommer en ny nordmann inn, sier han nå.

KANDIDAT? Prinsesse Märtha Louise, her fra besøk hos Helse- og omsorgsdepartementet i Oslo i 2015, er på VGs liste over mulige norske kvinner som kan være aktuelle for IOC. Foto: Vegard Wivestad Grøtt NTB scanpix

Heiberg bor på IOC-hotellet Windsor helt nede ved stranden i utkanten av Rio de Janeiro. Her er han i daglig kontakt med kolleger. Lobbyarbeidet skal allerede være i gang.

Nordmannen spiller blant annet på viktigheten av at en stor vinteridrettsnasjon som Norge bør være representert i IOC.

Enklere med kvinne

– Jeg tror det er enklere å få inn en kvinne enn en mann. Det er mer enn nok menn i IOC. Derfor tror jeg at dersom Norge skal få inn en ny representant, må det være kvinne, sier han.

– Er alder også viktig?

– Man blir valgt for åtte år om gangen. Det kan nok være fornuftig å ligge et sted i området mellom 40 og et-par-og-seksti, spekulerer Heiberg.

VG+: Slik holder Heiberg kreftsykdommen i sjakk

Det er 22 år siden han selv ble IOC-medlem, i etterkant av et svært vellykket vinter-OL på Lillehammer.

– Jeg ser for meg et løp der jeg gjør meg opp en mening om hvem jeg foreslår, og hvorfor. Deretter får idrettsstyret diskutere dette. Kanskje går de for en annen kandidat. Det er greit. Jeg kan ikke bestemme, men ønsker å komme med et innspill, siden jeg kjenner prosessene og folk i IOC, sier han.

Færre kvinner i ledelsen

Valgkomiteen i IOC ledes av britiske prinsesse Anne. De sender en innstilling til IOC-styret, før det hele avgjøres blant medlemmene på IOC-sesjonen. Før Rio-OL ble det valgt åtte nye medlemmer, fire av hvert kjønn.

Samlet i IOC er bare én av fire kvinner. Ett av IOC-president Thomas Bachs uttalte mål er å øke kvinnerepresentasjonen. Men etter IOC-sesjonen i Rio rett før OL er det ikke lenger en eneste kvinne i presidentskapet på fem.

Og: antall kvinner i styret (som består av 15) har sunket fra fire til tre etter Rio-sesjonen.

Det amerikanske IOC-medlemmet Anita DeFrantz, som også har sittet i styret, sa nylig at «god styring krever at menn og kvinner deler ansvaret for å ta avgjørelser i idretten».

Ikke før i 1981 fikk IOC sine to første kvinnelige medlemmer, Flor Isava Fonseca fra Venezuela og finske Pirjo Häggman. I 1990 ble Fonseca som første kvinne valgt til IOC-styret. Da hadde det gått 96 år siden IOC ble grunnlagt.

Murring over Bjørndalen

Likevel er faktisk IOC bedre enn de fleste internasjonale særforbund når det gjelder kvinneandel. Da FIS nylig avgjorde hvem som skulle få ski-VM 2021, satt det bare mannlige medlemmer i styret som tok avgjørelsen.

Idrettspresident Tom Tvedt avslører overfor VG at også Norges Idrettsforbund jobber med spørsmålet på mange fronter.

Og: Man er ikke fornøyd med å få inn en erstatter for Gerhard Heiberg. NIF ønsker også en nordmann inn i utøverkomiteen til IOC. Ole Einar Bjørndalen var medlem, men deltok knapt på møter da han valgte å fortsette karrieren sin.

Da han omsider trakk seg i vår, var det murring blant enkelte i IOC. Norges representant har neppe styrket sjansene for at en landsmann kan ta over.

– Det er særdeles viktig for Norge å være representert i utøverkomiteen. Vi snakker både med IOC og IPC (paralympisk). Jeg skal allerede tirsdag ha møte med presidenten i IPC, sier Tvedt.

Norge er ikke representert i Den internasjonale paralympiske komité per i dag.

Mange kvinner kan passe

– Har måten Bjørndalen håndterte situasjonen på, svekket sjansene med tanke på utøverkomiteen i IOC?

– Ole Einar var valgt for åtte år, og deltok ikke i det han ble valgt inn i. Nå må vi påse at den kandidaten vi bringer til torgs har tid, lyst og evnene som er nødvendig, sier Tvedt.

– Bør Heibergs etterfølger være en kvinne?

– Ja, på generelt grunnlag bør det være slik. Vi jobber jo for å få opp kvinneandelen også i internasjonale idrettsorganisasjoner. Det er veldig mange flinke kvinner i Norge som kan passe til dette vervet, sier idrettspresidenten.

PSSST! Vervet som medlem defineres som frivillig arbeid av IOC. Styremedlemmene i organisasjonen får likevel 7400 kroner i dagen i diett når de er i møter eller på reise. Vanlige IOC-medlemmer får 3700 kroner dagen. Det gjelder for eksempel i disse dager i Rio-OL.

Mer om

 1. OL 2016
 2. Idrettspolitikk

Flere artikler

 1. Kristin Kloster Aasen valgt til IOC-medlem

 2. IOC-styret innstiller Kloster Aasen som nytt medlem

 3. NRK: Heiberg har pekt ut NIF-topp som etterfølger i IOC

 4. Tvedt svarer etter WADA-bråket: – Vært krystallklar helt fra Russland-saken kom opp

 5. Derfor bør hun gi seg som visepresident i NIF: Kan ikke få ri to hester

Fra andre aviser

 1. Birgit Skarstein kandidat til tungt idrettsverv

  Aftenposten
 2. I kveld kan Kristin Kloster Aasen bli Norges nye internasjonale idrettstopp

  Fædrelandsvennen
 3. Heiberg har pekt ut sin norske etterfølger i IOC

  Fædrelandsvennen
 4. I kveld kan Kristin Kloster Aasen bli Norges nye internasjonale idrettstopp

  Aftenposten
 5. Heiberg ønsket en kvinnelig etterfølger i IOC: - Nå ble jeg veldig glad

  Fædrelandsvennen
 6. Heiberg har pekt ut sin norske etterfølger i IOC

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder