Klar for verdens tøffeste travløp etter superløp i Paris

SPORT

Travhesten Lionel - oppkalt etter fotballspilleren med Messi til etternavn - gjorde et superløp i Paris søndag. Det var nok til å sikre billett til verdens tøffeste travløp.

  • Knut Arne Hansen
Publisert: Oppdatert: 28.12.15 15:02

Den norskfødte hesten knuste konkurrentene - tross startgalopp - i Prix Tenor de Baune på ærverdige Vincennes i Paris.

– Hesten feilet fra start, men ikke nok til å bli disket. Etter det kjørte hesten rolig frem til utsiden av lederen. Da ble det et veldig speedoppgjør de siste 500 meterne. Måten hesten stikker unna på er imponerende. Lionel har tidligere vist styrke, nå viser hesten også en meget god kortspeed, sier hesteeier og traventusiast Morten Langli, som så løpet fra tribunen i Paris.

Seieren sikret østfold-hesten rundt 500.000 kroner. Dermed har Lionel kjørt inn over 4,3 millioner kroner i 2015. Det er nok til å sikre billett til verdens tøffeste travløp - Prix d'Amerique.

Lionel eies av travtrener Gøran Antonsen (28).

– Det er ikke lett å beskrive dette. Det er det største jeg har opplevd i alle fall sportslig - kanskje også privat, sier Antonsen til VG.

– Det er en stor drøm som går i oppfyllelse. At en hest fra Slitu (i Eidsberg i Østfold) skal klare å kvalifisere seg til Prix de Amerique er nesten uvirkelig. Det er et eventyr.

Klar for verdenseliten

Lionel er en hest som har kommet litt i skyggen av hester som Support Justice, B.B.S. Sugarlight og Papagayo E. denne sesongen.

– Det skyldes først og fremst at hesten står i trening i utlandet, mener Langli.

– Jeg følte ikke at hesten fikk ut sitt fulle potensial i Norge. Det håpet vi den ville i Frankrike, men at det skulle gå så bra hadde jeg ikke turt å drømme om, sier Antonsen.

Langli beskriver Lionel som en vakker hest med et voldsomt løpshode.

– Hesten har utviklet seg sakte, men sikkert. Nå er det en komplett traver som er klar for å møte verdenseliten. Trener Fabrice Souloy skal også ha mye av æren. Her er det et godt samarbeid mellom Norge og Frankrike.

– Også har kusk Franck Nivard gjort en god jobb som kusk, legger Langli til.

Fire hester i verdenstoppen

Support Justice er allerede klar for Prix d'Amerique - det betyr at to norske hester stiller til start i løpet som har kallenavnet verdens tøffeste.

Tidligere i høst var hestene Papagayo E. og B.B.S. Sugarlight med i VM på Yonkers i New York. Der førstnevnte stakk unna til slutt og vant.

Med andre ord har Norge nå fire av verdens beste travhester.

– Det er vanskelig å si hvilken av de fire hestene som er best, kommenterer Langli.

– Dette er utrolig stort for norsk travsport. Jeg har ikke sett et så godt A-lag tidligere. Vi kommer til å ta godt for oss uansett hvor i verden vi resier. Det er fire veldig fine profiler, kommenterer Antonsen.

Her kan du lese mer om