Friidrettspresident Coe: – En skamfull vekker

Russlands sportsminister: – Veldig underlig

STRAFFER RUSSLAND: Presidenten i det internasjonale friidrettsforbundet Sebastian Coe og toppene endte opp med å utestenge Russland på ubestemt tid på dagens møte. Foto: Justin Tallis , Afp

Russiske friidrettsutøvere utestengt på ubestemt tid

24 medlemmer i det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) bestemte på et krisemøte i dag å utestenge Russland fra all friidrett på ubestemt tid.

 • Jostein Magnussen
 • Stine Løvmo Lie

Artikkelen er over fire år gammel

Nyhetsbyrået AP skrev før møtet i kveld at det mest sannsynlige utfallet er at russiske friidrettsutøvere blir utestengt og at utestengelsen også kan gjelde for OL i Rio de Janeiro i august neste år. Bekreftelsen kom klokken 22.30 fredag kveld.

IAAF-president Sebastian Coe ledet en telefonkonferanse hvor 24 medlemmer tok stilling til utestengelsen som kommer i kjølvannet av dopingavsløringene til Wada.

Ifølge BBC var det 22 som stemte for en utestengelse - én stemte mot. NTB skriver at Russland ikke fikk anledning til å stemme.

– Denne beskjeden kunne ikke vært tydeligere. Dette har vært en skamfull vekker. Nå er det helt opp til Russland å gjennomføre endringer, sier Sebastian Coe.

– Har sviktet utøverne

– I dag har vi håndtert fiaskoen i Det russiske friidrettsforbundet og tatt en beslutning om å utestenge dem. Det er den tøffeste sanksjonen vi kan gi på dette tidspunktet. Men vi diskuterte og ble enige om at hele systemet har sviktet utøverne, ikke bare i Russland, men i hele verden, fastslår Coe.

President i det europeiske friidrettsforbundet, Svein Arne Hansen, ønsket ikke å kommentere avgjørelsen overfor VG nå i kveld.

– Det var ikke uventet, slik som situasjonen var, sier friidrettspresident Tore Hordnes.

– Var det riktig?– Det kommer an på forutsetningene. Vitsen på være at dette leder til noe positivt. Nå må det bli åpenhet. Wada må få full tilgang til å kvalitetssikre Rusadas arbeid. Det må bli mulig å kontrollere.

– Er det mulig å få tillit til russiske utøvere igjen?– Det er en utfordrende jobb for russisk idrett generelt, ikke bare friidrett.

Må møte i høring

En utestengelse vil få umiddelbar virkning og blir historisk i den forstand at en nasjon aldri før har blitt utestengt på grunn av doping.

Ifølge AP vil det russiske friidrettsforbundet få en måned på seg før de må forklare seg under en høring. Etter den vil IAAF ta en endelig avgjørelse hva gjelder «straffeutmålingen».

Les også: Norsk friidrettstopp vil ikke si om han støtter utestengelse fra OL

Det er ventet at Wada og IAAF i samarbeid vil klargjøre betingelsene som Russland må innfri for at suspensjonen skal opphøre. Det store spørsmålet er om også OL i Rio de Janeiro går uten russisk deltakelse.

Tror på OL-deltakelse

Det tror ikke sportsminister Viatly Mutko. Han er «helt sikker» på at Russland deltar i OL mellom 5. og 21. august neste år.

Over nyhetsbyrået AP fredag kveld kalte han avgjørelsen til IAAF «veldig underlig». Han tror suspensjonen opphører før innendørs-VM i mars.

Russerne kan bli utestengt fra et titall internasjonale stevner resten av året, samt innendørs-VM i mars. Russland får heller ikke arrangere tre internasjonale IAAF-arrangement som er terminfestet i februar, mai og juli.

Visepresident Sergei Bubka i IAAF er fra Ukraina. Den tidligere stavhopperen mener det blir for drøyt å utestenge uskyldige utøvere som ikke er dømt eller involvert i doping.

I dag ble det også kjent at det kenyanske antidopingbyrået nå får anledning til å starte sitt arbeid med å teste utøvere etter at Kenyas myndigheter har den nødvendige tillatelsen.

Det er tre år siden Wada ba Kenya om å etablere et testregime etter at ryktene om doping begynte å gå.

Les også

 1. Isinbajevas trener om WADA-kommisjonen: – Villmenn!

  Jelena Isinbajevas trener sier stavsprangstjernen er overrasket over WADA-kommisjonens anbefalinger.
 2. Coe grillet i TV-intervju: - Sover du på jobben eller er du korrupt

  I et TV-intervju med britiske Channel 4 fikk friidrettspresident Sebastian Coe (59) spørsmålet som så ut til å vippe ham…
 3. Skal ha kastet 1417 dopingprøver: Laboratoriesjefen: – Tre idioter forhørte meg

  Sjefen for det WADA-godkjente dopinglaboratoriet i Moskva pekes i rapporten ut som en hovedmann.
 4. Journalisten bak dopingavsløringene: Seppelt til VG: - Jukset må få konsekvenser

  Den tyske journalisten Hajo Seppelt la grunnlaget for doping-jordskjelvet som i går rystet idrettsverden.

Mer om

 1. Friidrett
 2. Doping

Flere artikler

 1. Russlands friidrettssjef fikk dopingsjokk: – Jeg vil be om unnskyldning

 2. Russlands OL-dronning vil legge opp

 3. Coe krever russisk svar innen ukeslutt

 4. Norsk sjef for Russlands doping-reform

 5. 200 russiske friidrettsutøvere navngitt i dopingrapport

Fra andre aviser

 1. Russland får ikke delta i VM i friidrett

  Bergens Tidende
 2. I helgen kan hele Russland bli utestengt fra OL

  Bergens Tidende
 3. Dopingskandalen: Nordmann kan avgjøre russisk OL-deltakelse

  Bergens Tidende
 4. Russland utestenges fra friidretten etter dopingavsløringene

  Bergens Tidende
 5. Coe truer med å utestenge OL-stormakt

  Bergens Tidende
 6. Russland får ikke delta i VM i friidrett

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder