KRITISK: Ole Einar Bjørndalen hadde gjerne sett at et nytt poengsystem blir innført i verdenscupen. Foto: Geir Olsen , NTB scanpix

Bjørndalen vil ha endring i verdenscupen

Mener vinnerne får for dårlig betalt i poeng

Ole Einar Bjørndalen (41) mener skiskytterne belønnes med alt for få verdenscuppoeng for en seier sammenlignet med de som blir nummer to og tre.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– En seier blir for lite premiert, og det har jeg ment lenge, sier Bjørndalen til VG.

De siste sesongene har en seier i et verdenscuprenn blant skiskytterne gitt 60 poeng, mens en 2. plass gir 54 poeng. Det skiller med andre ord bare seks poeng og slik har det vært siden etter 2007/2008-sesongen.

– Dette er noe jeg har diskutert med IBU (det internasjonale skiskytterforbundet) i en årrekke. Jeg mener man må endre poengskalaen. Det er alt for liten forskjell i verdenscupen mellom en 1. plass og en 2. plass, fastslår Bjørndalen.

Les også: Skiskytter-Tiril: Vil ikke se dopingdokumentaren

Veteranen viser til «belønningen» i langrenn hvor en seier gir 100 poeng i verdenscupen og en 2. plass gir 80 poeng.

Forskjellen er 20 poeng ned til en 2. plass og tilsvarer 20 prosent. I skiskyting er differansen ned bare 10 prosent.

– I dag er det slik at selv om du vinner en hel haug med renn så har du ikke noen sjanse til å vinne sammenlagt med mindre du går de fleste løpene fra sesongen starter.

Vil ha de beste med

I løpet av sesongen fra desember til midten av mars må du dermed hevde deg i 23-24 renn og du har ingenting å gå på om du skulle bli syk eller skal spisse formen til et mesterskap som OL eller VM. Kun to renn blir strøket i sammendraget.

Ole Einar Bjørndalen har vunnet verdenscupen sammenlagt hele seks ganger, siste gang var i 2008/2009-sesongen.

BRA SOM DET ER: Tarjei Bø har forberedt seg på Sjusjøen før verdenscupåpningen i Östersund. Foto: Jostein Magnussen , VG

– I min karriere har jeg prioritert verdenscupen sammenlagt bare én sesong, ellers har jeg alltid satset på mesterskap og individuelle renn. Men jeg skjønner jo IBU. De er jo «gearet» på å få alle de beste løperne til å stille i hvert renn. Fra deres side er det riktig siden det blir kamp om poengene helt inn, men for utøverne mener jeg det blir feil.

Sett denne? Beordrer skytetrening etter 31 bom på landslaget

Tarjei Bø er ikke enig med landslagskollegaen.

– Jeg synes poengberegningen er bra som den er. Jeg mener langrenn har et feil poengsystem fordi vinner du Tour de Ski så har du langt på vei vunnet verdenscupen sammenlagt. Da snakker du først i januar, og da er det ingen spenning i de tre månedene som gjenstår. Skiskyting har hatt en ekstrem suksess med det poengsystemet vi har fordi det er jevnt og du kan oppleve å ikke ha en verdenscupvinner før den siste helgen. Det er spenning til siste slutt.

– Det betyr at du kanskje må være med på 23-24 renn?
– Ja, det er kanskje det du må for å vinne sammenlagt. Du må tåle å gå mange renn og det er en egenskap det også, mener Bø.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder