IKKE GODT TAK: Kjetil Borch hender er preget av noen tøffe måneder. Det er ingen god kombinasjon med det oljeaktige vannet på Lagoa-sjøen. Derfor ble det hansker i semifinalen.
IKKE GODT TAK: Kjetil Borch hender er preget av noen tøffe måneder. Det er ingen god kombinasjon med det oljeaktige vannet på Lagoa-sjøen. Derfor ble det hansker i semifinalen. Foto: Jostein Overvik

Borch måtte skaffe hansker: Disse hendene kunne kostet OL-finalen

Dobbeltsculleren har satt banerekorder på Årungen før OL

SPORT

RIO (VG) Kjetil Borch (26) slet med grepet på årene. Sent mandag ettermiddag klarte Norge å skaffe hanskene som kan ha reddet plassen i OL-finalen.

Publisert:

Den norske dobbeltsculleren er sin beste form etter å ha satt banerekorder på både 1000 meter og 2000 meter på Årungen før avreisen til Rio. Men mandag var problematisk.

Storfavorittene frykter Borch/Tufte: – Vi kan slås

Duoen var sist av vannet av samtlige OL-båter på treningen. Både Borch og Olaf Tufte brukte svarte hansker. I semifinalen rodde bare Borch med skaihanskene. Han får spruten fra Tuftes årer rett i hendene.

– Når du får det salte vannet her på årehåndtakene - og det blander seg med avreven hud fra hendene - så blir det såpeglatt midt i løpet. Underarmene blir stokk stive og de siste 500 meterne må man jobbe for ikke å miste åren, beskriver Borch.

Leste du? Tufte og Borch splittes etter OL

– Det er som å henge i en stang i seks minutter. Til slutt så henger du bare i fingertuppene. Derfor fikk vi kjøpt inn hansker, sier Borch som også byttet håndtak på årene før semifinalen.

Semifinalen gikk veldig bra for Norge. De er klare for OL-finalen mens medaljefavoritten New Zealand ble slått ut. Borch forteller at treneren deres løp rundt for å finne hansker etter løpet.

– Det viktigste med hanskene er hvordan det påvirker hodet. Hvis Kjetil før at han har litt bedre grep og senker skuldrene, så er det jo det som er viktig. Det hadde ikke vært noe særlig å gå inn i OL-finalen med usikkerhet, sier Olaf Tufte.

Selv brukte han sandpapir på hendene før semifinalen. Tufte viser frem 80-papiret mange i norske hjem har brukt til finpuss.

Hoffs startdrama: – Holdt på å gå rundt

– Først så pusser jeg årene godt og rubber gummien ned. Så vasker jeg dem i Zalo slik at vi får vekk alt fett. I dag rubbet jeg hendene mine også med sandpapir for å få vekk så mye fett og hud som bare mulig, avslører Tufte - som i forsøket glapp åren ikke langt fra mål.

– Dette er min type pedikyr. Noen bruker hansker, andre bruker sandpapir, ler Olaf Tufte.

Frem mot finalen - hvor de to roerne kan ta Norges første medalje i Rio-OL - skal de debrife med trener Johan Flodin, trene to økter ute på Lagoa-sjøen og ha god kontakt med sin felles idrettspsykolog, velkjente Britt Tajet-Foxell.

– Hun er helt fantastisk, mener Tufte.

Men begge roerne fra Horten innrømmer at følelsen er den aller beste foran Tuftes fjerde OL-finale. Borch er debutant.

Så du denne? NRK-Ramms ville stunt stjal showet fra Bolt

Ikke minst på grunn av at det gikk skikkelig fort på trening hjemme i Norge etter deres tre uker lange treningsleir i de italienske Dolomittene. Det har vært mange gode dobbeltscullere på Årungen siden Alf og Frank Hansen tok OL-gull i båttypen for 40 år siden.

Men Borch og Tufte satte rekorder:

1000 meter: To minutter og 55 sekunder.

2000 meter: Seks minutter og 11 sekunder.

– Vi rodde med begrenset takt da vi slettet rekorden på 2000 meteren. Men så kom lettvekterne uken etter og rodde på 6,07. De knuste rekorden vår. De kan ro veldig fort, smiler Olaf Tufte, som sammen med Borch rodde 6,13 i semifinalen.

Onsdag ror Are Strandli og Kristoffer Brun for OL-finale. Frankrike er favoritter i klassen, men det anerkjente statistikkbyrået Gracenote har løftet nordmennene opp som sine gullfavoritter den siste tiden.

Det synes duoen er kult.

Her kan du lese mer om