IKKE DENNE KRANGELEN NÅ: Skipresident Erik Røste (i midten) trakk sitt forbund fra samarbeidet med X Games etter uenighet om antidopingregler. Her Røste sammen med X Games-organisator Henning Andersen (t.v) og snowboardpresident Ola Keul under en påfølgende debatt. Foto: Ole Kristian Strøm VG

Ny krangel om X Games

Snowboardpresident Ola Keul skriver i et brev til Oslo byråd at Oslo idrettskrets opptrer udemokratisk og «merkelig» når den anbefaler ikke å gi kommunal økonomisk støtte til X Games i Oslo neste år.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Det er viktig for oss å markere overfor Oslo kommune, som nå behandler saken, at vi som er satt til å forvalte snowboardidretten i Norge ikke er spurt til råds av Oslo idrettskrets – og at vi heller ikke er på linje med Oslo idrettskrets, sier president Ola Keul i Norges snowboardforbund til VG.

Han sendte tirsdag et brev til Oslo byråd, med kopi til Oslo idrettskrets. Ifølge Keul har også president Tom Tvedt og generalsekretær Inge Andersen i Norges idrettsforbund mottatt en kopi.

– Gammeldags tankegang

Bakgrunn: Stortinget sier ja til X Games neste år

Brevet er titulert «Ja til banebrytende og berikende X Games! Nei til gammeldags tankegang og udemokratisk saksbehandling fra Oslo Idrettskrets.»

Bakgrunnen er et brev fra Oslo idrettskrets til Oslo byråd for fire dager siden, etter at idrettskretsen i sitt siste møte vedtok at Oslo kommune ikke bør støtte X Games økonomisk. Det var NRK som tirsdag første gang skrev om dette vedtaket og idrettskretsens brev.

– Vi er opptatt av at kommunens midler støtter fellesskapet i størst mulig grad. Kommunal støtte skal skape mer aktivitet og bidra til frivilligheten i kommunen i stedet for direkte støtte til et kommersielt foretak, sier generalsekretær Magne Brekke Oslo idrettskrets.

Leste du denne? Ser Rødt: – X Games får ikke én krone

800 barn og unge

– Vi mener at det kanskje bygger på uvitenhet og manglende kunnskap fra Oslo idrettskrets om alt det X Games betydde for idrettene som deltok. Idrettskretsen har ikke spurt klubbene som var involvert i arrangementet (sist vinter). Men likevel, viktigst er at vi ikke forstår idrettskretsens argumentasjon for hvorfor de ikke vil støtte X Games, sier snowboardpresident Ola Keul til VG.

Han hevder at X Games Oslo ga snowboardsporten mer oppmerksomhet enn den noen gang tidligere har fått, samt at «grupper av befolkningen vi har problemer med å nå» fattet aktiv interesse for sporten.

Leste du denne? Kan flyttes til Hafjell

I dagens brev til Oslo byråd nevner Keul blant annet «gratis heiskort
og kurs til om lag 800 barn og unge som aldri før har vært i befatning med
vinteridrett (hvor av 460 ble medlem av Tøyen Sportsklubb i etterkant)»

60 millioner

IKKE BARE BRETT: Tiril Sjåstad Christiansen (t.v) og Johanne Killi vant gull og sølvmedaljen i X Games' Big Air-konkurranse på Tøyen i Oslo. Foto: Vegard Wivestad Grøtt NTB scanpix

Oslo kommune ga X Games Oslo et økonomisk bidrag på 42 millioner til februar-arrangementet for actionsportene snowboarding, skateboarding og freeski (medlem av Norges Skiforbund). Amerikanske ESPN eier X Games. TV 2 var arrangør i Oslo, mens selskapet Sahr – eid av blant andre Henning Andersen og Terje Håkonsen – sto for organiseringen av det.

X-krangelen sist vinter: Skiforbundet trakk seg fra samarbeidet

Sahr har søkt Oslo kommune om 18 millioner kroner i støtte til et nytt X Games Oslo neste år. Svaret – ja eller nei – vil komme i forbindelse med budsjettforhandlingene for 2017 i september.

På spørsmål om X Games kunne vært arrangert på annet vis enn ved kommunal støtte på til sammen 60 millioner kroner, svarer snowboardpresident Ola Keul at «det samlet sett» er en god investering, gitt alt det X Games Oslo «ga» i forbindelse med arrangementet i Tryvann Vinterpark, på Tøyen i Oslo og Skur 13 (skateboard) ved Aker Brygge.

Leste du denne? Tidligere byråd: – Ble skjelt ut av skipresidenten

– Det ga også et overskudd på 7,5 millioner som vil bli lagt inn i kommende X Games, hvis det skulle bli arrangert Big Air i Oslo, sier lederen i Norges snowboardforbund.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder