OL TIL NORGE? Denne gangen er det Telemark som kaster seg inn i kampen om å få lekene tilbake til Norge. Bildet er fra kvinnenes tremil under OL i 2014.
OL TIL NORGE? Denne gangen er det Telemark som kaster seg inn i kampen om å få lekene tilbake til Norge. Bildet er fra kvinnenes tremil under OL i 2014. Foto: Kirill Kudryavtsev AFP

Vil ha vinter-OL til Telemark i 2026

SPORT

Flere kommunale idrettsråd i Telemark har utarbeidet en rapport med det mål å få vinter-OL i 2026 til Norge.

Publisert: Oppdatert: 30.10.17 15:05

Det melder NRK mandag ettermiddag.

– Jeg kan bekrefte at vi ønsker å få vinter-OL til Telemark, men har ingen kommentarer utover det, sier leder i Telemark idrettskrets, Geir Berge Nordtveit.

Nyheten vil imidlertid bekreftes på en pressekonferanse på Gaustatoppen tirsdag, hevder kanalen.

Etter det VG forstår er det ønskelig at også Vestfold og Buskerud blir en del av planene.

Mandag morgen var VG i kontakt med fylkesordfører i Vestfold, Rune Hognses, og leder i Buskerud idrettskrets, Roar Bogerud. Ingen av dem var kjent med planene som nå omtales.

– Det er veldig positivt at det finnes interesse for å arrangere OL forskjellige steder i Norge. Telemark er ny på banen, men dette er et hyggelig initiativ som må tas på alvor, sier æresmedlem i IOC, Gerhard Heiberg, til VG.

– Det er ikke ordinært idrettsting før i 2019. Da er det bare syv år til lekene i 2026. Blir tiden for knapp?

– Jeg vet at man har hele 2018 på seg (før søknaden må være inne, red. anm.). IOC er i kontakt med flere mulige søkere, men det er interessant at en del personer i Norge ser muligheten og hilser et OL velkomment, sier Heiberg.

En lang rekke byer har de siste årene takket nei til vinter-OL etter å ha avholdt folkeavstemninger. Sist ut var Innsbruck i Østerrike. Utviklingen der vestlige land avstår fra å ta på seg kostnaden ved å arrangere lekene, har gitt IOC store utfordringer de siste årene.

OL i 2018 arrangeres i sørkoreanske Pyeongchang. Deretter venter sommer-OL i Tokyo i 2020, før Beijing har vinter-OL i 2022.

I Telemark mener man imidlertid at lekene kan arrangeres langt rimeligere enn hva som har blitt gjort tidligere, melder NRK i dag.

Telemark, Vestfold og Buskerud diskuterte en OL-søknad allerede i 2004. Den gangen ble det ikke noe av. Istedet brukte norsk idrett mange millioner kroner å jobbe for Tromsø og senere Oslos søknad.

Begge ganger krasjlandet prosessene og endte i oppvask. Oslo2022 kostet alene Norges Idrettsforbund rundt 28 millioner kroner før Høyres stortingsgruppe vendte tommelen ned.

Leker uten kamerater: Kommentar om IOCs utfordring med få søkere

Kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) uttalte i januar 2016 at et initiativ til en ny OL-søknad må komme fra idretten. Samtidig vedtok styret i Norges idrettsforbund i august at en ny OL-prosess må være godt forankret politisk.

– Vi må ha en nasjonal avklaring i forkant av en søknad neste gang. Det handler om økonomi, men også om hvilken by som skal søke, sa idrettspresident Tom Tvedt den gangen.

Idrettspresidenten hadde ikke anledning til å kommentere saken overfor VG mandag ettermiddag.

Husker du? Høyre sier nei - ikke OL i Oslo 2022

Tidligere i år fortalte VG hvordan Lillehammer kommune har brukt 300.000 kroner på en rapport for å utrede hvorvidt de kan arrangere OL en gang i fremtiden. I tillegg har flere kommuner på Vestlandet også lekt med tanken om å søke.

PS! Stockholm leker også med tanken om å arrangere OL i 2026.

Her kan du lese mer om