HEDRET: Håvard Holmefjord Lorentzen (t.v.), her sammen med treneren Jeremy Wotherspoon som tidligere har vunnet Oscarstatuetten. Foto: Jostein Magnussen

Lorentzen tildelt Oscarstatuetten for 2018: – Dette er stort

MAJORSTUEN (VG) For første gang på 20 år går Oscarstatuetten til en norsk skøyteløper. Håvard Holmefjord Lorentzen (25) kan juble for den prestisjefulle prisen.

Publisert:

For 60. gang deles Oscarstatuetten ut for sesongens beste prestasjon i hurtigløp på skøyter, og denne gang falt valget på Fana-sprinteren Håvard Holmefjord Lorentzen.

– Å bli med i en så eksklusiv klubb setter jeg utrolig stor pris på. Dette er stort, det er store navn som henger på veggen her på Skøytemuseet, sa Lorentzen da han fikk prisen nå i ettermiddag.

les også

Gull-Lorentzen: - Det er dette jeg har drømt om

Vi må 20 år tilbake i tid, til 1998, for å finne forrige norske vinner, Ådne Søndrål.

Denne gang er Lorentzen tildelt prisen for sitt 500-meterløp under OL i Pyeongchang den 19. februar 2018. Da klokket sprinteren inn på tiden 34,41, ett hundredel foran det sørkoreanske hjemmehåpet Cha Min-kyu - og til ny olympisk rekord (se video av rekordløpet over).

Det var Norges første olympiske medalje på distansen på 50 år, og den første gullmedaljen på 70 år. OL-gullet ble det store høydepunktet på en fremragende sesong for Fana-sprinteren, som fikk sitt definitive gjennombrudd forrige sesong.

les også

OL-mesteren på skøyter i 93 km/t: – Her skulle Håvard ha vært!

I tillegg til OL-gull vant Lorentzen flere verdenscupløp, sprintcupen og ble også sprintverdensmester.

– Jeg skal gjøre så godt jeg kan kommende vinter for å levere like godt, sier Lorentzen, som deltok sammen med de øvrige landslagsløperne da de ble takket for særs gode resultater i sesongen som gikk av både forbund og Olympiatoppen og idrettspresident Tom Tvedt.

Oscarstatuetten ble opprettet i 1958 til minne om skøytekongen Oscar Mathisen. Den deles ut for sesongens beste prestasjon i hurtigløp på skøyter. Den første som fikk utmerkelsen tilbake i 1959, Knut «Kupper´n» Johannesen (84), var selvsagt blant gratulantene på Skøytemuseet i dag.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder