ALT FOR VM: Olav Lundanes ofrer rundt 100 000 kroner i premiepenger for å være best mulig forberedt til VM. Foto: Anders Öberg

Norsk orienteringsløper «sier fra seg» nærmere 100.000 kroner for VM-forberedelser

Orienteringsløpet Olav Lundanes står av O-ringen i Sverige hvor han kunne tjent fire til fem ganger så mye på å delta i tre dager til fem dager som han gjør på en hel sesong.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

For seier i O-ringen, noe Lundanes var på god vei mot hadde det ventet 80 000 kroner i premiepenger, og trolig rundt 20 000 til for enkeltetapper om han hadde prestert som forventet.

– Det er store penger for oss orienteringsløpere, det er ikke så mye pengepremier ellers i orientering. I løpet av resten av sesongen tjener jeg kanskje 10 000 på World Cup og litt småpenger på andre løp, forklarer Lundanes.

VM i Latvia som starter 4. august er årsaken til at han likevel velger å stå av i et løp hvor han kunne tjent fire til fem ganger så mye på tre dager til, som han gjør resten av sesongen.

les også

Olav (30) tok to EM-gull på 22 timer

– Det er et vanskelig valg å reise hjem, men jeg ville aldri tilgitt meg selv om jeg fullførte O-ringen, og deretter mislyktes i VM. Å fullføre et slikt løp på fem dager så tett på VM er tungt både fysisk og mentalt.

– Penger kan man tjene senere, det sportslige trumfer alt, forteller han.

Flyttet til Finland

Lundanes er en av de absolutt beste orienteringsløperne i verden, han står fra før med totalt syv VM-gull og ytterligere syv medaljer fra før. I fjor tok han to gull på stafett og langdistanse.

les også

Nå skal o-løperne få TV-kamera på hodet

– Hva er målet i årets VM?

– Det er å ta gull både på lang- og mellomdistanse har vært den store drømmen gjennom mange år. Men jeg vet det blir vanskelig å få full klaff på begge disse dagene, sier orienteringsløperen som ikke bare har ofret penger for mest mulig suksess.

De siste årene har han nemlig bodd i Finland, for å kunne forberede seg best mulig til VM i 2017 og 2018. I fjor gikk det i Estland, i år i Latvia.

– Det har gitt god matching og tilrettelegging, men jeg flytter hjem til Norge og Halden nå etter VM. Der kan jeg fint forberede meg til VM neste år, som er i Norge, forteller Lundanes.

PS! Lundanes landsmann Magne Dæhli leder nå O-ringen sammenlagt, etter at han vant torsdagens etappe. Dermed starter han fredagens jaktstart fire minutter og 20 sekunder foran russiske Leonid Novikov.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder