TIDLIGERE POLITIKER: Roger Ingebrigtsen har erfaring som statssekretær for Arbeiderpartiet. Her fra 2011. Foto: Knut Erik Knudsen VG

Jobbet for Tromsø-OL 2018 - langer ut mot Oslo-vennlig Idrettsforbund

I kjølvannet av NIF-regningene som har kommet frem, tar Roger Ingebrigtsen et kraftig oppgjør med hvordan Tromsøs OL-søknad ble behandlet kontra Oslo sin.

Han sparer ikke på kruttet i en kronikk publisert på Nordlys titulert «Da de nektet Nord-Norge middag». Ingebrigtsen, som var kommunikasjons- og strategisjef for Tromsø 2018, mener at NIF helt klart har favorisert Oslo foran Tromsø.

Han skriver at organisasjonen som jobbet for OL til Tromsø, følte seg motarbeidet i det skjulte og at de aldri fikk støtte i det åpne landskap. Han formidler også at Tromsø 2018 ikke fikk et eneste øre i støtte av Idrettsforbundet, men tvert imot måtte betale for å få rådgivning av NIFs leder for internasjonale avdeling, Marit Myrmæl.

– Det blir da nesten sjokkerende å se hvordan NIF-ledelsen noen år senere åpnet alle sluser og lommebøker for å hjelpe fram Oslos OL-kandidatur. Det rant ut penger fra NIF-kassa, blant annet ufattelige 10 millioner kroner til konsulenttjenester fra First House, skriver Ingebrigtsen.

VGs kommentator: Dette går ikke lenger

– Generalsekretæren som sa nei til alt Tromsø ba om, sa ja til alt Oslo trengte, legger han til, med klar referanse til Inge Andersen, som besatt nevnte posisjon i NIF fra 2004 til han ble bedt om å gå av i fjor.

EKS-NIF-TOPP: Inge Andersen var generalsekretær i Norges Idrettsforbund fra 2004 til 2017. Foto: Frode Hansen VG

Overfor VG er Ingebrigtsen imidlertid tydelig på at han først og fremst ikke angriper person, men en kultur han mener har drevet med demografisk forskjellsbehandling.

– Det er den såkalte «nikkersadelen». Det er de du ser på ærestribunen og de som mener at Holmenkollen, og bare det, er Norges skimekka, sier han til VG.

I kronikken sin skriver han om én spesielt absurd episode. Under Skiforbundets landsmøte i 2008 skulle han holde et innlegg, men rett før han skulle gå på, fikk han beskjed om å korte det kraftig ned. Senere på kvelden ble han invitert på middag av representanter fra nord, men så fikk han beskjed om at han ikke var ønsket på middagen av skiledelsen.

– Jeg følte meg uvelkommen, ikke ønsket. At jeg ikke fikk lov, var veldig oppsummerende for prosessen. Vi fikk aldri hjelp, for deres drøm var et OL til Oslo, og da måtte de stoppe OL til Tromsø først, sier Ingebrigtsen, men presiserer at han erkjenner at egen organisasjon også hadde mangler som gjorde at OL-søknaden til Tromsø ble lagt død.

Stor undersøkelse: Tilliten til idrettsledelsen stuper

Hør idrettspresident Tom Tvedt nekte å unnskylde for alkoholregninger:

På telefon fra Spania forteller den tidligere Ap-politikeren, som nå er daglig leder i Agenda Nord-Norge, at han egentlig ikke hadde tenkt å si noe mer om prosessen, men at NIF-pengebruken som har kommet frem i det siste, gjorde at han måtte lette på trykket.

– Sannheten er at det var et flertall i idrettsstyret som ville ha OL til Tromsø. Mindretallet var ledelsen til NIF, og de gjorde alt for å undergrave oss. Og nå ser vi realiteten der ledelsen har stått på, brukt millioner og kjempet for Oslos kandidatur. Den kontrasten er helt totalt ekstrem, sier Ingebrigtsen.

VG har vært i kontakt med NIF-kommunikasjonssjef Niels Røine. Han mener at ingen i dagens styre kan svare på Ingebrigtsens anklager ettersom OL-prosessene skjedde før deres tid, men ba VG ta kontakt med Inge Andersen (generalsekretær i NIF fra 2004-2017), Børre Rognlien (idrettspresident fra 2011-2015, visepresident i NIF fra 2007-2011) og Tove Paule (idrettspresident fra 2007-2011) direkte. Ingen av de tre har besvart VGs henvendelser fredag ettermiddag.

Les også: Eks-president Paule sjokkert over NIF-toppenes pengebruk

Ingebrigtsen ser imidlertid lyst på fremtiden.

– Ryddeaksjonen ser ut til å virke, og jeg har lyst til å berømme tre aktører: Norges kulturminister (Linda Hofstad Helleland (H)), grasrota og VG. Uten disse så ville kulturen ha fått leve videre, sier han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder