VIL FJERNE STYRET: NIFs øverste organ vurderes i disse dager av kretsene og særforbundene. Foto: Trond Solberg/VG

Vil kaste hele NIF-styret

Ifølge kulturminister Linda Hofstad Helleland har flere bedt henne ta grep overfor ledelsen i Norges idrettsforbund. Parallelt vil Troms idrettskrets fjerne hele styret, mens flere andre fylker vurderer å kreve et ekstraordinært idrettsting.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

– Jeg vil kaste hele styret. Jeg syns det ledelsen har gjort er skammelig. I utgangspunktet må alle gå av, så får vi se om det er nåde for noen av dem, sier Knut Bjørklund til VG.

Han er styreleder i Troms idrettskrets. Fredag tok Bjørklund initiativ til et opprop for et ekstraordinært idrettsting i Bergen i mai. Styreleder Kirsten Borge i Aust-Agder idrettskrets bekrefter overfor VG at de vil vurdere forslaget.

– Jeg er ikke fremmed for det Knut foreslår. Det vil være lurt å avholde et ekstraordinært idrettsting slik situasjonen er nå. Da kan vi få vite mer. Flesteparten av oss som sitter rundt omkring i kretsene vet ikke mer enn det som kommer frem i media, sier Borge til VG.

Les også: Ekspresident Paule sjokkert over NIF-toppenes pengebruk

PRESSET: Dette er det sittende idrettsstyret i NIF. Fra venstre: Idrettspresident Tom Tvedt, Marit Roland Udnæs, Oddvar Johan Jensen, Guri Ramtoft, Sigbjørn Johnsen, Marcela Bustos, Jorodd Asphjell, Vibecke Sørensen, Sondre Sande Gullord og Kjartan Haugen. Foto: NTB scanpix

Kulturministeren bedt om å gripe inn

Samtidig opplyser kulturminister Linda Hofstad Helleland til VG at hun har mottatt mange meldinger fra personer som ber henne om å ta grep overfor den sittende ledelsen i Norges idrettsforbund.

Svaret hennes er at idrettens egne medlemmer må avgjøre ledernes skjebne.

– Det er ikke opp til meg å mene noe om nytt idrettsting eller om styret skal stille plassene sine til disposisjon. Det må de tillitsvalgte i kretser og særforbund ta stilling til på vegne av sine medlemmer. Jeg mottar svært mange henvendelser om å gripe inn, men de som henvender seg må kontakte sine tillitsvalgte som rette adressater, sier Helleland til VG.

Les også: NIF-styremedlem: – Tilliten til ledelsen er særdeles tynnslitt

– Kan det aldri ta slutt?

Petter Norstrøm er styreleder i Hedmark idrettskrets. Han forteller at de vil behandle temaet om mistillit internt.

– Prinsipielt liker jeg ikke å ta stilling til mistillit gjennom pressen. Men antagelig er den riktige veien å gå, hvis Idretts-Norge mener det er riktig å fremme et mistillitsforslag, å innkalle til et ekstraordinært ting. Det spørsmålet har ikke vårt styre behandlet enda, slik at vi ikke kan uttrykke det ene eller det andre foreløpig, sier Norstrøm til VG.

– Hvilke tanker gjør du deg om det som har kommet frem gjennom innsynet i NIFs pengebruk?

– Jeg så undersøkelsen hvor 70 prosent syns tilliten og ryktet til NIF er frynsete. Det kan jeg forstå med bakgrunn i det som er fremlagt. Det jeg reagerer på, er at det kommer stadig nye ting. Det er bølge på bølge med situasjoner som vi ikke var klar over. Kan det liksom aldri ta slutt? Nå håper jeg at det verste er over, men jeg kan forstå grasrota som begynner å få mistillit. Denne bruken av penger og manglende vurderingsevne gjør noe med folk flest. Det står ikke i stil til idrettens verdier. Samtidig er det et fåtall personer som har stått bak dette. Det er ikke representativt for Idretts-Norge, sier hedmarkslederen.

VG-kommentator Leif Welhaven: Idretten trenger ny ledelse

– Må ryddes opp

I Møre og Romsdal sitter Kåre Sæter med samme verv. Hans umiddelbare tanke er at «det må ryddes opp».

– Hvordan man gjør det organisatorisk best, er jeg ikke sikker på, sier Sæter til VG.

– Men har du tillit til NIF-styret?

– Jeg var med på å velge det sittende idrettsstyret. Hva stemmegivningen hadde blitt om de hadde bedt om gjenvalg, er jeg ikke like sikker på. Men jeg mener dette ikke er en sak som handler om Tom Tvedt, men et styre som et kollegium.

Sæter er opptatt av at innspillene fra blant annet «Bernander-utvalget» må gjennomføres. Og det kan ikke vente, mener han.

– Dette styret har valgt å lede norsk idrett. Da må de gjennomføre det. Dette kan uansett ikke vente til et eventuelt idrettsting i mai, sier Sæter.

Les også: NIF brukte over 10 millioner på rådgivningsselskap

– Støtter Tvedt

Roger Bogerud var på sin side tidlig ute med å be ledelsen i Norges idrettsforbund vise større åpenhet.

Nå forteller styrelederen i Buskerud idrettskrets at han støtter sittende president Tom Tvedt, rent personlig, men at reaksjonene fra innsynet i pengebruken er så mange og så sterke at saken vil styrebehandles.

– Jeg begynner nå å få så mange henvendelser fra personer, klubber, idrettsråd og politikere i Buskerud at jeg vil ta saken opp på styremøtet i slutten av januar. Da vil vi diskutere innspillene vi har fått. Saken er altfor stor til at jeg kan uttale meg om min personlige mening når det er så mange meninger blant folk, klubber og politikere. Jeg er et organisasjonsmenneske. Jeg forholder meg til prosessene. Derfor tar ting litt lengre tid, sier Bogerud.

Les også: Fjørtoft fikk 1,8 millioner

– NIF-styret har ikke tillit

En av de klareste kritikerne i det offentlige ordskiftet er Bjørklund i Troms. Han ønsker å få på plass en valgkomité som kan bidra til å få norsk idrett tilbake på rett kurs.

Etter å ha mottatt brev fra et samlet NIF-styre tidligere fredag, der pengebruken ble beklaget, ble Bjørklund opprørt. Grunnen er at ledelsen vil sitte i posisjonene sine til neste ting som er i 2019.

– Vi vet jo faktisk ikke om det er styret som har skrevet brevet selv eller om det er First House som står bak. Så gale er det blitt. De mener at de er de rette til å føre organisasjonen videre, men da lever disse menneskene i en boble. De ser ikke virkelighetens verden, hvor de ikke har tillit lenger, sier Bjørklund og fortsetter:

– Derfor ber jeg organisasjoner og særforbund om å kreve et ekstraordinært idrettsting. Hvis vi ikke nå, når vi er på et bunn-nivå omdømmemessig, syns at det er alvorlig nok, kan vi bare fjerne den bestemmelsen som gjør det mulig, sier Bjørklund, som vil ha et opprop klart senest 15. januar.

Les også: Dæhlie fikk betalt for Senkveld-opptreden

– Demokratiet skal råde

Troms-lederen forteller at han har stor tro på at det vil bli et ekstraordinært ting i mai. Foreløpig har ikke NIF sentralt mottatt noe krav, noe kommunikasjonssjef Niels Røine forholder seg til.

– Det er demokratiet som skal råde. Til nå har det ikke kommet et krav om et ekstraordinært ting, men hvis de som ønsker det får et tilstrekkelig flertall, er det noe man må forholde seg til, sier Røine til VG, før han forklarer de fire måtene som kan føre til et ekstraordinært ting:

– Her er de demokratiske kjørereglene klare. De er fastsatt med lov. Der er det fire punkter. A: Vedtak av idrettstinget. B: Enstemmig vedtak av idrettsstyret. C: Krav fra idrettskretser og/eller særforbund som representerte minst 40 stemmeberettige på forrige ting. D: Krav fra minst to tredjedeler av særforbundene, sier Røine.

Les også: Idrettsstyret beklager pengebruk i intern e-post

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder