Magnus Carlsen oppgitt etter at han har tapt på tid for ukraineren Adam Tukhajev (med ryggen til). Dommerer er Igor Bolotinskij. Foto: Lennart Ootes

VM-marerittet snudd til tre seirer: – Jeg spilte rævva

ST. PETERSBURG (VG) Magnus Carlsen (28) fikk en katastrofestart på hurtigsjakk-VM da han tapte på tid for Adam Tukhajev (30). Så ble det enda verre da han tapte for den 16 år gamle usbekeren Shamsiddin Vokhidov.

De er rangert som henholdsvis 104 og 188 i VM. Men 14 år gamle Stefan Pogosjan, 53-åringen Nikolaj Vlassov og amerikanske Andrew Tang (19) ble slått i parti tre, fire og fem - og dermed hadde han reddet stumpene når ti partier gjenstår i hurtigsjakk-VM.

– Jeg spilte rævva med tanke på den motstanden, sier Carlsen til VG på vei ut av den gigantiske Manezj-hallen i St. Petersburg.

– Men jeg har fortsatt muligheter. Jeg kan avgi i hvert fall 1,5 poeng til og likevel vinne VM.

les også

Tragedie for Carlsen-rival: Bestefaren frøs i hjel

– En sjokkerende start, fastslo Jon Ludvig Hammer på VGTV-sendingen etter de to første partiene.

– Nå har han rotet bort sjansen til å vinne i løpet av disse to partiene.

Også i fjor tapte Carlsen sitt første parti. Carlsen ble nummer fem i 2017-VM, noe som var en stor skuffelse for ham. Nå har han altså allerede tapt to - av 15 - partier. Det betyr at han kan få maks 13 poeng. I fjor hadde vinneren 10,5.

Jon Ludvig Hammer kommenterer hurtigsjakk-VM på direkten

I St. Petersburg jakter Carlsen etter å ha alle tre VM-titlene samtidig: Han har allerede klassisk sjakk (etter seier over Fabiano Caruana i London i november) og lynsjakk (vant VM i Riyadh for ett år siden). Sist Carlsen vant VM i hurtigsjakk var i Berlin i 2015. Han har «bare» to VM-titler i hurtigsjakk.

Se tidstabben i det 1. partiet her:

I fjor startet VM på verst mulig måte med tap mot den kinesiske stormesteren Bu. Det kopierte han altså i år.

– Det er sånn som skjer. Magnus er også bare et menneske, sier hans russiske kompis Jan Nepomnjasjtsji, som har storspilt så langt.

Også Johan-Sebastian Christiansen står med tre poeng etter fem runder. Aryan Tari møtte kanonen Levon Aronian i fjerde runde - og tapte.

Parti 1: Adam Tukhajev-Magnus Carlsen 1–0

Jon Ludvig Hammer antydet «utklassingsseier» til kompis Carlsen da det gikk opp mot 20 trekk.

les også

Carlsen går for trippel VM-tittel

– Han har bygget seg opp en lovende stilling, mente Norges nummer to - men begynte samtidig å bekymre seg litt over Carlsens tidsbruk.

– Magnus trodde kanskje at det skulle bli enklere enn det likevel blir, sa Hammer.

Etter hvert ble det enklere for ukraineren å forsvare seg. Det ble et veldig langt parti til hurtigsjakk å være. Carlsen valgte å ofre dronningen sin for to tårn.

Det så ut til å bli minst remis for nordmannen - men så tapte han altså på tid.

– Utrolig, hvordan kunne det skje, fastslo Kirillos Zangalis på plass i St. Petersburg - og kjent i Norge som Sergej Karjakins manager.

– Jeg frøs hele den andre halvparten av partiet. Jeg fikk panikk i stedet for å gjøre gode beslutninger. Jeg spilte som en som aldri har spilt på dette nivået, sier Carlsen til VG.

Parti 2: Magnus Carlsen-Shamsiddin Vokhidov 0–1

Carlsen kjørte først «skolesjakk» mot den 16 år gamle usbekeren, og Jon Ludvig Hammer brukte ordet «tilte» - men etter 12 trekk var samme Hammer fornøyd.

– Det kan se ut som en utklassingsseier, sa Hammer - som han hadde gjort i det første partiet. Da reddet motstanderen seg iland og fikk så seieren på tid.

Den feilen gjorde naturlig nok Carlsen ikke igjen. Derimot rotet han bort ledelsen - og var plutselig ille ute.

– Han har gjort en kjempetabbe. Magnus er ikke fornøyd med seg selv nå, fastslo Jon Ludvig Hammer.

16-åringen så tilsynelatende forskrekket ut. Hvordan kunne det være mulig at han lå over mot verdensmesteren?

– Gutten skal bli verdensmester, fastslo hans trener Pulat Tovashov til VG etter at seieren over Carlsen var klar.

Se Magnus sin tabbe i det 2. partiet her:

Parti 3: Stefan Pogosjan-Magnus Carlsen 0–1

Det positive med å tapte to partier, er at du etter reglene da får lettere motstand. 14 år Stefan Pogosjan er bare ranket som nummer 182 i hurtigsjakk-VM.

– Det er en vanskelig stilling for begge parter, og det tror jeg Magnus er fornøyd med, fastslo Jon Ludvig Hammer etter drøyt 15 trekk av oppgjøret. Superdatamaskinen Sesse mente at det var ganske likt.

Opp mot 30 trekk startet Carlsen et nytt angrep og vant.

Parti 4: Magnus Carlsen-Nikolaj Vlassov 1–0

– Dette er en spiller Magnus skal valse over, sa Hammer om den russiske 53-åringen.

Carlsen skaffet seg et komfortabelt overtak, spørsmålet var bare hvordan han skulle sette ballen i mål. Hammer brukte etter hvert ordet «nydelig», og verdensmesteren selv så også brukbart fornøyd ut.

– Dette begynner å få konturene av et standard «Magnus-skvise-motstanderen»-parti, sa Hammer på VGTV.

Parti 5: Andrew Tang-Magnus Carlsen

For tredje gang denne første VM-dagen møtte Carlsen en som er yngre enn seg. Amerikaneren er kjent for å spille fort på nettet, men han rotet seg inn i tidstrøbbel. Etter drøyt 30 trekk var Hammer i VGTV klar på at det gikk mot norsk seier - og etter 40 trekk var det slutt.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder