OSLO-OPPGJØR: Lyn mot Vålerenga. Foto: Fotball Media

Kvinnelig dommer fikk «draps-sang» i kaoskamp

Dommerveilederen reagerer sterkt etter at det ble sunget «etter kampen skal du dø» mot dommeren i toppseriekampen mellom Vålerenga og Lyn den 1. juli.

I kampen mellom Vålerenga og Lyn 1. juli ble det høy temperatur på banen og tribunen. Det ble gitt fire gule kort i kampen og et straffespark til Lyn.

Men mange både på og utenfor banen mente en straffe var for lite.

Dommerveileder i kampen, Jane Myran, bekrefter at det blir ropt drapstrusler mot dommer Sarah Fatemeh Zangeneh.

les også

Fotballverdenen hyller de thailandske guttene – nå er de invitert til Norway Cup

Brutale utbrudd

– Det kom brutale utbrudd fra deler av Klanen. De gikk langt over grensen, sier Myran til VG og legger til:

– Det var roping underveis i kampen til dommeren med: Du skal dø. Hadde dette skjedd i en herrekamp, hadde det nok blitt satt inn sikkerhetstiltak rundt dommeren.

Egil Ødegaard er driftsansvarlig for bane og anlegg i Vålerenga. Han var speaker under denne kampen.

– «Etter kampen skal du dø» er noe Klanen har sunget etter kamper i 20 år. Det kan synges til hvem som helst, sier Ødegaard til VG.

Hører ikke hjemme

– Ble dommeren i denne kampen utsatt for drapstrusler?

– Jeg fikk ikke med meg det, svarer Ødegaard.

Daglig leder i Toppfotball kvinner Hege Jørgensen reagerer på supportersangen.

– Jeg har ikke hørt sangen «Etter kampen skal du dø», men det hører ingen steder hjemme uansett hvordan man mener det. Det må bort fra norsk fotball, sier Jørgensen til VG.

Kampen endte med seier 6–1 til Vålerenga.

les også

Isaksen ferdig i Juventus: – De ville ikke avvente skaden

Sjargong

Svein Graff er kommunikasjonsdirektør i fotballforbundet. Han mener sjargongen er en uting.

– Dette er dessverre en del av supportersjargongen fra tid til annen. Det er en uting og kan ikke forsvares. Samtidig tar hverken dommeren i dette tilfellet eller vi dette bokstavelig, sier Svein Graff.

Dommeren er på ferie og vil ikke uttale seg i saken.

Klinsj

Etter sidebytte havnet Vålerenga-trener Monica Knudsen i verbal og fysisk klinsj med Lyns Mimmi Löfwenius og Runa Lillegård. TV-bildene viser en opphetet situasjon. Jørgensen i Toppfotball kvinner har fått episoden gjenfortalt.

– Jeg vil ikke uttale meg om det siden jeg ikke var til stede. På generelt grunnlag kan jeg si at det er gøy med temperatur i fotballkamper, men det skal være fair play. Respekt står sterkt. Da er det viktig at ledere går foran som gode eksempler, sier Jørgensen.

Dommerveileder Myran forteller at det er flere lag som har mange supportere som møter på kamp, og at det er flott. Men dette ble en spesiell kamp.

– Det var en aggressiv stemning. Begge lag fikk gule kort. Det ble slåssing i nettet. Det er første gang jeg har sett en masseansamling i nettet. Det var høy temperatur, sier Myran til VG.

Monica Knudsen vil ikke kommentere saken.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder