STJERNEPARET: Christian Sørum (venstre) og Anders Mol jubler etter at finaleplassen er sikret tidligere lørdag. Foto: FIVB

Mol og Sørums bragd tok treneren på sengen: – Trodde de ville ryke

Anders Mol (21) og Christian Sørum (23) skulle reise til Nederland lørdag for å starte EM-oppkjøringen. Isteden overrasket de alle og vant Norges største turneringsseier på 20 år. Trener Kåre Mol (54), som reiste i forveien, tilgir forsinkelsen.

Publisert:

Sist gang et norsk sandvolleyballpar vant i verdensserien var da Jørre Kjemperud (49) og Vegard Høidalen (47) feide all motstand av banen i Berlin i 1998.

20 år senere var det Anders Mols (21) og Christian Sørums (22) tur til å gjenta bragden. Lørdag slo det norske paret spanjolene Pablo Herrera (36) og Adrían Gavira Collado (30) 2–0 i finalen i sveitsiske Gstaad.

les også

To ganger kollapset lungen – nå er Anders Mol (22) på vei mot verdenstoppen i sandvolleyball

Kåre Mol (54), Anders’ far og én av parets to trenere, hadde før turneringen i sveitsiske Gstaad ingen tro på at de skulle gå til topps allerede nå. Derfor satt han lørdag i Nederland, der Mol og Sørum fra mandag skal spille EM, mens sensasjonen fant sted i Sveits.

– Jeg bestilte billetten min for en stund siden og planla å møte dem her i dag. Jeg trodde de ville ryke i går, forteller han til VG på telefon fra Nederland.

Tilgir forsinkelsen

Suksessen i Sveits har «ødelagt» EM-oppkjøringen deres, men akkurat det tar ikke treneren for tungt.

– Jeg tilgir dem, den er grei. Det blir en dårlig oppladning til EM, men jeg ville ikke byttet bort dette, sier han.

FAR OG TRENER: Kåre Mol. Foto: Hallgeir Vågenes / VG

Mol og Sørum har hatt en utrolig ferd oppover i sandvolleyballverdenen, og har på kort tid tatt steget helt opp i verdenstoppen. I mai var de i sin første finale på øverste nivå, men da ble Brasils stjerneduo for sterke. Lørdag gikk til altså helt til topps.

Kåre Mol erkjenner at det hele har gått raskere enn han trodde det ville gjøre.

– Det har det gått så sinnssykt mye fortere enn vi hadde anelse om. I fjor var de ikke ranket høyt nok til å være med i VM. Ingen norske lag var med, det er mindre enn ett år siden. Etter turneringen nå er de nok ranket topp fem eller seks i verden, forteller han.

Treneren er ikke alene om å være både overrasket og imponert etter lørdagens bragd.

Høidalen: – Trodde ikke nordmenn skulle vinne igjen

Vegard Høidalen, som sammen med Jørre Kjemperud sørget for Norges forrige verdensserieseier, hadde ikke troen på at noen nordmenn skulle kunne gjenta deres triumf.

– Går du noen år tilbake i tid, så trodde jeg aldri at noen norske lag kom til å vinne i verdensserien igjen. Nåløyet er utrolig trangt. Men disse guttene har utviklet seg vanvittig de siste årene. Denne seieren er helt vill, sier den tidligere storspilleren til VG.

les også

Kvalheim og Maaseides råd til sensasjonsparet: – Bli mer kyniske

les også

Volleyballsensasjonen Andreas Takvam om suksessen: – Det er et eventyr

Han kaller Anders Mol «et ekstremt fysisk talent» og beskriver Christian Sørum som en spiller med en «utrolig X-faktor».

– Jeg er utrolig imponert over dem og kjempeglad på deres vegne, sier Kjemperud.

Kåre Mol er også glad og imponert. Faktisk så glad og imponert at han nå må ta frem pisken når de nybakte verdensserievinnerne til slutt lander i Nederland.

– Jeg får dra dem kraftig ned. Det blir hardt. Det er ikke lenge de får dingle med bjellene (vinnerne i Gstaad får kubjeller i tillegg til premiepengene, journ.anm.) før vi må dra dem tilbake ned på jorden. Det gruer jeg meg til, for jeg er så fornøyd selv, sier en lattermild far og trener på telefonen fra EM-landet.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder