PÅ TRENING: Emil Iversen trente i Granåsen i Trondheim fredag. Denne helgen avsluttes historiens første Ski Tour der. Foto: Terje Pedersen/NTB scanpix

Iversen frykter han er overtrent: – Jeg har gått med en brems

TRONDHEIM (VG) Emil Iversen (28) har kjent at noe har vært galt, men klarer ikke å finne ut hva.

 • Camilla Vesteng

Emil Iversen startet sesongen strålende med pallplass på 15-kilometeren under verdenscupåpning i Finland. Helgen etter ble det ny pallplass i Lillehammer. Åpningen i Tour de Ski med en 4. plass var fin. Så ble han syk og dro hjem. Så ble det virkelig tungt.

– Jeg har vært på bunnen i noen dager, over lengre tid egentlig, sa Iversen etter pallplassen på 34-kilometeren i Meråker torsdag. Han mener det bare er to som hadde troen på ham før rennet:

I Nove Mesto ble han disket og i prøve-VM i Oberstdorf brøt han tremila med skibytte. Han sto over NM på ski. I Ski Tour 2020 startet han med en 23. plass i Östersund. Da ble han mutt. Han ville ikke snakke med pressen.

les også

Over 50 skirenn avlyst – klubbleder slår alarm

– Jeg har vært lei. Det er ingen god følelse å føle seg som ei bøtte med dritt. Det har vært dritkjedelig, og jeg har lengtet litt etter å få denne sesongen bort, sa Iversen til VG og la til:

– Jeg er ikke bekymret for at jeg er ferdig, men det fungerer ikke. Jeg har trodd det har vært noe galt som jeg ikke har klart å sette fingeren på.

– Har du fryktet at du har vært overtrent?

– Ja, jeg har fryktet det. Men det er jo utrolig at jeg skal si at jeg er overtrent, det hadde jo nesten vært litt stort egentlig, om jeg hadde klart å bli det, svarer Iversen, smiler litt og fortsetter:

– Jeg har gått med en brems. Det har vært lite punch i alle deler av et skirenn. Det har vært det så ofte, at det har føltes veldig unaturlig.

Iversen er nummer 14 i tour-sammendraget når sprint lørdag og jaktstart søndag i Granåsen i Trondheim gjenstår. Han er tre minutter og 17 sekunder bak Bolsjunov.

28-åringen tok to VM-gull (stafett og lagsprint) i Seefeld i fjor. Han er blant dem som i utgangspunktet trener minst på allroundlaget. Men han trente mye sist sommer og høst. Landslagstrener Eirik Myhr Nossum tror ikke han er overtrent.

– Før oktober trente han mye, men hadde han vært overtrent, så hadde han gått dårlig fra start og det gjorde han ikke, sier Nossum og legger til:

– Det kan være en overbelastning i forbindelse med sykdom.

Russiske Aleksandr Bolsjunov leder Ski Tour 2020 med over ett minutt når to renn gjenstår:

Men torsdag fikk Iversen en etterlengtet opptur med 3. plass, bak Aleksandr Bolsjunov og Johannes Høsflot Klæbo. Og da kom også smilet tilbake. Han ladet opp til rennet i på rommet med Klæbo og Finn-Hågen Krogh. Han spiste godteri og drakk brus.

les også

Sundby må bryte Touren – gir opp sesongen

– Jeg hentet krefter fra publikum. At jeg er født og oppvokst her. Jeg passerte én etter én. Jeg skjønte nesten ingenting selv. Det var mange som ikke skjønte noe da jeg kom sigende der, en halvfeit, toppferdig skiløper. Men jeg er tilbake nå, sa Iversen.

Romkamerat Finn-Hågen Krogh har kjempet mot etterdønninger av overtrening i halvannet år, men er nå nummer seks i sammendraget i touren.

les også

Therese Johaug slo Østberg i thrilleravslutning: – Jeg ble litt sjokka

Norge har seks herreløpere blant de syv beste foran sprinten i Granåsen.

Therese Johaug leder dameklassen, to minutter og seks sekunder foran Ingvild Flugstad Østberg.

Mer om

 1. Vintersport
 2. Langrenn
 3. Emil Iversen
 4. Eirik Myhr Nossum
 5. Johannes Høsflot Klæbo
 6. Finn Hågen Krogh

Flere artikler

 1. Nordmennene fortviler over råsterke Bolsjunov: – Han er «outstanding»

 2. Bolsjunov slo knockout på Norge: – Noe av det drøyeste jeg har sett

 3. Sundby må bryte Touren - gir opp sesongen

 4. Klæbo vil gi seg for sesongen: – Det eneste jeg har lyst til

 5. Skuffet Klæbo og bekymret Iversen brøt 30 kilometeren: – Helt natta

Fra andre aviser

 1. Klæbo gir opp gultrøya: – Han vinner uten å stille til start

  Aftenposten
 2. «Det er ikke Klæbo som har det verst»

  Bergens Tidende
 3. Iversen med beskjed til kjæresten: Ferien er avlyst

  Aftenposten
 4. Skulle legge opp og begynne å kjøre traktor. Så slo Iversen kraftig tilbake.

  Aftenposten
 5. Norge gjorde rent bord Golberg tok innpå Bolsjunov i sammendraget

  Aftenposten
 6. Iversen med beskjed til kjæresten: Ferien er avlyst

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder