Johaug og Warholm årets utøvere hos NISO

ULLEVAAL (VG) I fjor var det Marit Bjørgen og Jakob Ingebrigtsen, og nok en gang var det langrenn og friidrett som stakk av med de gjeveste prisene under den årlige NISO-gallaen: Therese Johaug og Karsten Warholm gikk til topps.

En times tid senere ble Martin Ødegaard og Caroline Graham Hansen hedret som årets beste fotballspillere.

Therese Johaug gjorde et fantastisk comeback etter utestengelsen og dominerte stort. Hun var ikke med i Tour de Ski, men vant det meste av det andre hun stilte opp i, men ikke stafett-sisteetappen mot Stina Nilsson i VM. Der ble det imidlertid tre individuelle gull.

– Hjertelig takk, meldte hun via en videohilsen, på vei til Davos.

Karsten Warholm gikk til topps etter at han forsvarte VM-gullet på 400 meter hekk. Han var ubeseiret gjennom hele sesongen og presterte historiens nest beste tid. Warholm var tilstede, og hans trener Leif Olav Alnes ble også ropt opp på scenen på Ullevaal stadion.

– Det er alltid veldig stas når det er utøverne som bestemmer det. At andre unner deg noe og ser prestasjonen din er spesielt, og i all ydmykhet synes jeg denne sesongen har vært ekstraordinær, sier Warholm til VG. Han måtte imidlertid innrømme at han selv ikke har stemt under kåringen...

VINNERE: Therese Johaug og Karsten Warholm er utøvernes egne favoritter for prestasjonene det siste året. I fotball ble Caroline Graham Hansen og Martin Ødegaard de største vinnerne. Foto: BJØRN S. DELEBEKK, JAVI COLMENERO, PA PHOTOS

Martin Ødegaard har et sterkt år bak seg, på landslaget, i nederlandske Vitesse og nå i Real Sociedad. Hans gjeninntreden i spansk fotball har vært imponerende, blant annet ble han utropt til hele ligaens beste spiller i september. Joshua King vant for ett år siden.

Caroline Graham Hansen vant serie og cup med tyske Wolfsburg og var sentral da Norge tok seg til VM-kvartfinalen i sommer. Kanskje ble det avgjørende for at hun ble valgt foran Ada Hegerberg.

Hegerberg var ikke engang på «årets lag» i forrige sesong, selv om hun vant Champions League og Gullballen, men det er hun denne gangen (laget lenger nede i saken).

I år scoret Hegerberg tre ganger da Lyon slo Barcelona 4–1 i Champions League-finalen. Hun vant også serie og cup i Frankrike, og ble nummer to på toppscorerlisten i 18/19-sesongen, men hun var altså ikke med i VM.

NISOs hederspris gikk til den avtroppende landslagskeeperen Ingrid Hjelmseth (39), som ga seg etter 138 landskamper.

– Utrolig stort og jeg er beæret over at folk har satt så stor pris på den jobben jeg har gjort gjennom mange år. Det er nok fordi jeg har betydd noe for ganske mange, sier hun til VG. Hjelmseth avslører at hun trolig blir keepertrener neste sesong, men ville ikke si for hvem. Hun fikk også Kniksens hederspris, sammen med Viking-trener Bjarne Berntsen, for en uke siden.

  • Årets spiller i eliteserien ble Bodø/Glimts Håkon Evjen, som nå skal til nederlandske AZ.
  • Årets unge fotballspiller ble Salzburgs Erling Braut Haaland (19), akkurat som i fjor. Han ble også «årets profil», der en jury pekte ham ut som vinner. – Jeg er veldig stolt av prisene jeg har vunnet. Ekstra stas å bli stemt frem av mine venner på banen, uttalte han i en videohilsen. Om to dager skal han forsøke å slå Liverpool ut av Champions League med Salzburg. Årets unge kvinnelige spiller ble Julie Blakstad fra Fart.
  • Dette ble årets lag kvinner: Keeper: Kristine Nøstmo (Trondheims-Ørn). Forsvar: Ingrid Moe Wold (LSK Kvinner), Tuva Hansen (Klepp), Maren Mjelde (Chelsea), Maria Thorisdottir (Chelsea). Midtbane: Caroline Graham Hansen (Barcelona), Guro Reiten (Chelsea), Ingrid Syrstad Engen (Wolfsburg), Vilde Bøe Risa (Kopparbergs/Göteborg). Angrep: Karina Sævik (PSG), Ada Hegerberg (Lyon).
  • Årets lag menn: Keeper: Rune Almenning Jarstein (Hertha Berlin). Forsvar: Omar Elabdellaoui (Olympiakos), Kristoffer Ajer (Celtic), Tore Reginiussen (Rosenborg), Birger Meling (Rosenborg). Midtbane: Martin Ødegaard (Real Sociedad), Sander Berge (Genk), Håkon Evjen (Bodø/Glimt, snart AZ), Magnus Wolff Eikrem (Molde). Angrep: Joshua King (Bournemouth), Erling Braut Haaland (Salzburg).
  • Årets mannlige spiller i ishockey ble igjen Mats Zuccarello, og den ble tatt imot av hans venn Glenn Jensen. Vålerengas Tobias Lindström ble årets spiller i eliteserien. Jacob Lundell Noer (21), Lillehammer, ble årets unge spiller i ishockey, for andre sesong på rad.
  • MOT-prisen, som gis til en spiller som har vært et positivt forbilde for ungdom, ble gitt til Andreas Hanche-Olsen (Stabæk) og Kristine Nøstmo (Trondheims-Ørn).

– Veldig stas og rørende, sier Nøstmo om prisen hun fikk etter at hun valgte å dele denne historien i VG:

Kristine (26) sa nei til landslaget: – Jeg kjente på et fryktelig kroppspress

– Jeg har bare fått positive tilbakemeldinger, forteller hun til VG.

Saken oppdateres.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder