TIL TOPPS: Suzann Pettersen holder trofeet som viser at Europa vant Solheim Cup. Pettersen slo det avgjørende slaget. Etterpå sa hun at karrieren var over. Foto: Ian Rutherford / PA

Pettersen hylles etter karriereslutt: – «Tutta» er en av de fremste i den norske idrettshistorien

Suzann «Tutta» Pettersens (38) takker for seg etter å ha avgjort Solheim Cup søndag kveld. Karrieren hennes beskrives som fantastisk og uforståelig stor.

– Shit! Nå fikk jeg gåsehud på hele kroppen. Men det er kanskje verdens beste tidspunkt å legge opp på, sier Marianne Skarpnord, profesjonell golfspiller, til VG.

Hun er på reise og har ikke fått med seg nyheten før VG ringer. «Tutta» ble helten da Europa slo USA i Solheim Cup for første gang siden 2013.

– Det er alltid vanskelig å sammenligne idretter, men det er klart at «Tutta» er en av de fremste i den norske idrettshistorien, sier Bjørge Stensbøl, tidligere toppidrettssjef.

Pettersen satte den avgjørende putten i duell mot Marina Axel på siste hull. På pressekonferansen i etterkant sa Pettersen at karrieren var over.

les også

«Tutta» avgjorde Solheim Cup for Europa: Legger opp

– Jeg synes det er helt sykt kult at hun avgjør. Det var mange som mente det var spesielt da hun ble tatt ut på «wildcard». Jeg svarte bare «vent og se». Jeg vet hva hun har innenbords og det overrasker meg ikke at hun avgjorde, sier Skarpnord.

Her avgjør Pettersen:

– Fantastisk karriere

Pettersen gjorde comeback i juli etter halvannet år pause. Hun ble mor til Herman i august 2018.

– Jeg synes det er veldig trist at hun vil legge opp nå, for det var helt magisk det hun leverte i dag. Men jeg forstår jo godt at hun er i en ny fase i livet med et lite barn og en familie hun vil bruke tiden på. Det må vi respektere, sier Marit Wiig, golfpresident.

38-åringen fra Oslo vant 15 LPGA Tour-titler, inkludert to majortitler. I hele 435 uker på rad var Pettersen blant de ti beste spillerne i verden, fra juni 2007 til oktober 2015.

IMPONERENDE KARRIERE: Suzann Pettersen kan se tilbake på en strålende karriere. Her fra seieren i Evian Championship i 2013. Foto: JEAN-PIERRE CLATOT / AFP

– Hun har hatt en helt fantastisk karriere. Det «Tutta» har oppnådd tror jeg ikke mange i Norge forstår hvor stort er. Hun har ikke fått oppmerksomheten hun har fortjent i det hele tatt. Folk skulle bare visst hvor tøft det er å vinne en major eller holde seg blant topp fem spillere i mange år. Da hadde folk hatt et annet syn på det «Tutta» har gjort i 20 år, sier Skarpnord.

Stensbøl sier at Pettersen var fast bestemt på å bli best tidlig.

– Hun begynte å spesialisere seg da hun var 10–11 år og begynte med mental trening i alder av 13–14 år. Hun viste at det umulige var mulig. Hun er blant utøverne jeg har vært borti som var sterkest mentalt. Hun fylte de viktigste kriteriene til å bli en vinnerskalle, forteller han.

– Suzann er en av de fremste toppidrettsutøverne Norge har hatt. Hun kombinerer alle de viktige egenskaper som er nødvendig for å bli og forbli en av de fremste i sin idrett med å være svært hyggelig og artig å være sammen med, sier Tore Øvrebø, toppidrettssjef.

les også

Hovland gikk to slag under par til tross for dobbel bogey

Vil finne plass

Golfpresident Wiig synes nyheten var «både brå og ventet».

– Nå trodde jeg at hun ville tenke annerledes siden hun fikk det til så fantastisk disse tre dagene under Solheim Cup. Men jeg har stor respekt for avgjørelsen. Det var et uvirkelig punktum, sier Wiig.

Hun sier de vil se hvordan norsk golf kan dra nytte av Tuttas karriere fremover.

– Tutta har betydd utrolig mye for golf i Norge. Både for jentene som kommer nå etter henne og Viktor Hovland som sier at Tutta har vært forbildet. Særlig har Hovland lagt vekt på hvor tydelig Tutta har vært på den harde jobben man må gjøre. De har lært mye, sier Wiig.

Denne putten imponerte:

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder