Carlsen kjemper i teten i hurtigsjakk-VM

MOSKVA (VG) Magnus Carlsen (29) smiler bredt etter å ha hentet 4 av 5 poeng så langt i VM i hurtigsjakk – som han ikke har vunnet siden 2015.

– For første gang på lenge unngikk jeg feilskjær på den første spilledagen. Det er godt å være gjennom disse partiene. Nå ser jeg fram til de to dagene som gjenstår, sier Carlsen til VG på vei inn til sin spesielle plass i VIP-loungen på Luzjniki stadion i Moskva - der VM-finalen i fotball gikk for halvannet år siden. Der følger han med på engelsk fotball mellom partiene.

I fjor hadde Carlsen en katastrofestart på hurtigsjakk-VM - nå har han 4 av 5 mulige poeng når de fem partiene er unnagjort første dag. Mesterskapet går over i alt 15 partier over tre dager.

– Det er litt tilfeldigheter. Det hjelper å vinne det første partiet, fastslår han.

Her er VGs sjakkstudio med Jon Ludvig Hammer og Erle Marki Hansen!

Vinneren av hurtigsjakk-VM har som oftest fire poeng etter første dag. Det har nå Carlsen etter tre seirer og to remiser 2. juledag.

Norges sjakkhelt har en tendens til å spille bedre jo bedre motstanderen er. Første dag av et hurtigsjakk-VM handler gjerne om å møte spillere godt under hans eget nivå.

Han vant også det første partiet denne gang. Det er fem år siden han åpnet med seier i VM i hurtigsjakk.

les også

Carlsen fyrer løs mot Idrettsgalla-juryen: – Udugelig

I fjor startet han med to strake tap - mot antall dårligere motstand. Carlsen har hatt en tendens til å falle ned på nivået til dem han har møtt. Og den første dagen møter han svakere motstandere. Har han rett og slett trøbbel med å motivere seg for å spille mot dem?

– Nei, det er ikke det at det er vanskeligere å motivere seg. Det er bare det at jeg spiller dårligere. Og det sitter så dypt, smiler Magnus Carlsen - tydelig storfornøyd med dagen i Moskva, der han trives bra.

2014 i Dubai er sist Carlsen vant åpningsrunden i hurtigsjakk-VM. Den gang vant han både hurtig- og lynsjakk. Den bragden har han ikke klart å kopiere siden.

Carlsen har faktisk «bare» to VM-gull i hurtigsjakk fra før. Den ene kom altså i Dubai i 2014, den andre i Berlin året etter.

les også

Offensiv Magnus Carlsen: – Jeg stiller opp for å ta to VM-gull

– Tidligere har han hatt to dårlige opplevelser den første dagen. Nå har vi sluppet det, sier pappa Henrik Carlsen.

– Det viktigste er at han ikke fokuserer på stillingen i VM underveis. Han må konsentrere seg om brikkene foran seg, motstanderen og ha det moro med sjakk, er farens oppskrift.

Det er et halvt poeng fra Carlsen opp til dem som ligger i delt ledelse. Aryan Tari har 3 poeng og Johan-Sebastian Christiansen 2 poeng etter første dag.

Parti 5: Magnus Carlsen-Aleksandr Sjimanov 1–0

– Situasjonen på brettet kombinert med situasjonen på klokken gjør at jeg har veldig vanskelig for å se for meg at Magnus ikke vinner dette partiet, fastslo Jon Ludvig Hammer på VGTV etter rundt 25 trekk. Eksperten fikk rett!

Parti 4: Rauf Mamedov-Magnus Carlsen 1/2–1/2

Hammer i VGTV var imponert over farten til Carlsen, men mannen fra Aserbajdsjan hadde omtrent en bondes fordel. Remis var et helt greit resultat for Carlsen med svarte brikker.

Parti 3: Magnus Carlsen-Boris Savtsjenko 1–0

På papiret var russeren sjanseløs, og Carlsen ble stående en bonde over allerede før åpningen var over.

– Han knuser sin motstander med sin fars system, fastslo Jon Ludvig Hammer og fortalte om hvordan Magnus for allerede ti år siden hadde studert Henriks parti og virkelig anerkjent dette uteoretiske trekket etter videre studier.

Carlsen vant etter å ha lurt sin motstander i sluttspillet. Der viste han verdensmester-magi.

Parti 2: Hrant Melkumyan-Magnus Carlsen 1/2–1/2

Carlsen kastet dressjakken da det ble en komplisert stilling. Den relativt ukjente armeneren forsvarte seg godt og fikk etter hvert et lite overtak - som han ga fra seg. Melkumyan prøvde å presse fram remis, men kom etter hvert i akutt tidstrøbbel. Til slutt ble de likevel enige om remis.

Parti 1: Magnus Carlsen-Azamat Utegaliyev 1–0.

– En utmerket start. Utklassing, meldte Jon Ludvig Hammer på VGTV etter at kasakhstaneren ble feid av brettet. Forbannelsen var brutt! Carlsen selv smilte bredt etterpå.

– Det ble en behagelig seier, fastslo han.

PS: Viswanathan Anand, Fabiano Caruana og Ding Liren mangler alle i startfeltet på Luzjniki i Moskva.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder