AVGJØRES INNEN FIRE UKER: OL i Tokyo. Foto: FABRICE COFFRINI / AFP

IOC vil avgjøre OL-skjebnen innen fire uker – uaktuelt å avlyse

Den internasjonale olympiske komité har på et ekstraordinært styremøte bestemt seg for å begynne å vurdere scenarioer for OL, som kan inkludere utsettelse. En avlysning blir ikke vurdert.

 • Jonathan Simchai Hansen
 • Henrik Myhrvold Simensen

Artikkelen er over 192 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

Det skriver IOC i en pressemelding.

– IOC vil trappe opp scenario-planleggingen for Tokyo OL i 2020. Disse scenarioene handler om å endre planene for at lekene skal kunne gå som planlagt den 24 juli, og også for å endre startdatoen for OL, skriver de.

OL skal i utgangspunktet arrangeres mellom 24. juli og 9. august 2020. Grunnet coronaviruset kan de olympiske lekene bli flyttet, men IOC melder at avgjørelsen vil tas innen fire uker.

Ifølge BBC skal «nedgraderte» olympiske leker være et alternativ, i tillegg til utsettelse. Det er ikke kjent hva det vil innebære. Også The Telegraph melder at IOC vurderer mindre omfattende leker.

– IOC vil, i samarbeid med organisasjonskomiteen og japanske myndigheter, starte detaljerte diskusjoner for å fullføre vår vurdering på den raske utviklingen av verdens helsesituasjon, og hvordan det vil påvirke lekene, inkludert muligheten for å utsette. Vi er sikre på at vi vil ha avsluttet disse diskusjonene innen de neste fire ukene, skriver IOC.

I en pressemelding melder Norges idrettsforbund at de tar IOCs beslutning til etterretning.

– Nå har vi fått en konkret dato å forholde oss til og det er viktig, ikke minst for våre utøvere som forsøker etter beste evne å forberede seg til et mesterskap under de mildt sagt uoversiktlige, krevende og rådende forhold. Det er på langt nær optimalt, sier Idrettspresident Berit Kjøll i pressemeldingen. Hun mener det ser mørkt ut med tanke på å gjennomføre lekene som planlagt.

IOC skriver videre at en avlysning av lekene ikke vil løse noen problemer eller hjelpe noen. De sier derfor at det ikke er aktuelt å avlyse lekene.

– Menneskeliv går foran alt, inkludert de olympiske lekene. IOC vil være en del av løsningen. Derfor har vi sørget for at å sikre helsen til alle involvert er vårt viktigste prinsipp, skriver IOC-president Thomas Bach i et brev til utøverne.

– Jeg håper, og vi jobber alle for dette, at håpet til så mange utøvere fra alle fem kontinentene går i oppfyllelse. Nemlig at i enden av denne mørke tunnelen vi går gjennom sammen, uten å vite hvor lang den er, så vil den olympiske flamme være lyset i enden av tunnelen, skriver Bach.

OL og IOC-toppene har vært under massivt press de siste ukene, etter at de flere ganger har gjentatt at OL vil gå som planlagt. IOC-president, Thomas Bach sa i slutten av februar til Japan Times at de er fast bestemt på at lekene skal gå som planlagt. I forrige uke gjentok Japans president det samme budskapet.

Norske profiler som Johan Kaggestad og Gro Hammerseng-Edin har gjennom VG gitt klar beskjed om at NIF tydelig burde bedt IOC om å utsette lekene.

Onsdag gikk idrettspresident Berit Kjøll ut og uttrykte at Norges idrettsforbund/Norges Olympiske Komité fortsatt støtter IOCs ja til å fortsette OL-planen. To dager senere snudde de, og ba om at IOC ikke gjennomførte OL før pandemien var under kontroll. Også det brasilianske idrettsforbundet, og flere særforbund i USA, England og Canada har bedt om det samme.

Denne uken testet også en av OL-toppene i Japan, Kozo Tashima, positivt på coronaviruset.

Les også

 1. OL-utsettelse kan bety karrierestopp for Olaf Tufte: – Jeg blør økonomisk

  Olaf Tufte frykter at en OL-utsettelse betyr slutten for karrieren. I øyeblikket blør jeg økonomisk, og det er ikke…
 2. Stig-André Berge: Karrieren kan ikke ende med virus

  Bryteveteranen Stig-André Berge (36) åpner for å forlenge karrieren med over ett år hvis Tokyo-OL skulle bli utsatt til…

Mer om

 1. Coronaviruset
 2. IOC
 3. OL
 4. Tokyo

Flere artikler

 1. Canada dropper OL om lekene ikke utsettes: – Håper andre land følger etter

 2. NIF ber IOC om at OL i Tokyo ikke gjennomføres før pandemisituasjonen er under kontroll

 3. Trumps OL-råd

 4. Mollekleiv ut mot idrettspresidenten

 5. IOC-veteran sier OL kommer til å bli utsatt

Fra andre aviser

 1. IOC varsler OL-avgjørelse i løpet av de neste fire ukene

  Aftenposten
 2. Idrettsforbundet ber IOC om å ikke arrangere OL før koronapandemien er under kontroll

  Aftenposten
 3. Idrettsforbundet ber IOC om å ikke arrangere OL før koronapandemien er under kontroll

  Fædrelandsvennen
 4. Idrettspresidenten vil ikke sende utøvere til Tokyo-OL i sommer

  Bergens Tidende
 5. Idrettspresidenten vil ikke sende utøvere til Tokyo-OL i sommer

  Aftenposten
 6. Stadig flere vil utsette OL, men denne mannen trosser presset

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no