VINTER-TOPPER: Generalsekretær Michel Vion og president t Johan Eliasch i Det internasjonale ski- og snøbrettforbundet (FIS)

FIS-topp åpner for russere i verdenscupen og VM

Michel Vion, generalsekretær i FIS, sier at det virker mer og mer aktuelt med retur for russere i ski-idrettene fra desember.

Publisert:

– I øyeblikket er det regler og straffer mot Russland og Belarus. Det ser ut som Thomas Bach (IOC-president) begynner å tenke og har hatt møter med de internasjonale forbundene, og mer eller mindre begynner å åpne dørene igjen. Sporten bør være uavhengig av politikken, sa Vion på konferansen Forum Nordicum i slovenske Planica, hvor det er VM i nordiske grener i februar.

Uttalelsene er gjengitt i blant annet Bild. Siden Russland gikk til krig mot Ukraina i februar, har russere og belarusere vært utestengt fra nær sagt all internasjonal idrett.

Generalsekretæren i Det internasjonale ski- og snøbrettforbundet (FIS) mener det virker som Den internasjonale olympiske komité (IOC) er blitt mer åpne for å la russere konkurrere igjen. Vion sier FIS har hatt to møter med IOC de siste ukene.

KAOTISK: Aleksandr Bolsjunov og de russiske langrennsløperne var i Norge da de ble ekskludert fra verdenscupen.

– Det vil ta noen uker eller måneder. Men ideen om å åpne døren til Russland og Belarus, begynner å komme. Vi snakker ikke om å konkurranser i Russland, men deltagelse i FIS-arrangement og verdenscup, sier Vion og fortsetter:

– FIS vil med sikkerhet ikke ta denne avgjørelsen uten klar anbefaling fra IOC. Med andre ord er vi sammen om dette og sporten må være unisone. FIS venter på klar anbefaling fra IOC.

– Det virker som det kommer fortere og fortere. Jeg vet ikke om de blir klare til verdenscupåpningen, hvert fall ikke i alpint (22. oktober). Men kanskje i desember kan det være en løsning. Kanskje for VM her i Planica, kan det være en god mulighet.

Vion påpeker at russiske og hviterussiske utøvere eventuelt vil konkurrere under nøytralt flagg. Han forteller at FIS har avvist to russiske utøvere som har prøvd å endre nasjonalitet til Israel – i håp om å få gå verdenscup.

Sist uke vedtok kongressen i Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) å opprettholde utestengelsen av russere og belarusere. FIS Council har møte 22. oktober.

– Ukjent for meg. I council-møte i juli ble utestengelsen bekreftet som jeg støttet, sier Erik Røste, tidligere skipresident og norsk representant i FIS Council, om Vions uttalelser.

Russland er en stor nasjon i langrenn. Blant de norske utøverne har det vært bred enighet om at Russland ikke bør få konkurrere mens det er krig i Ukraina.

Flere har reagert på rollen idrettsutøvere spiller i propagandaen til president Vladimir Putin i Russland. Langrennsløper Aleksandr Bolsjunov har blant annet fått mye kritikk for å ha stilt opp i et propaganda-show på en stor stadion i Moskva.

Siden Russland gikk til krig mot Ukraina har russere og belarusere vært utestengt fra nær sagt all idrett. Norges Skiforbund mente i vinter at FIS burde vært raskere i avgjørelsen om utestengelse.

Publisert:

Relaterte artikler

 1. Ingen Normann for Norge!

  Hvis norsk idrett skal gi den harde, men nødvendige linjen overfor Russland innhold, er det umulig å reagere mildt når…
  Pluss content
 2. Ulvang om kontakt med russere: – Veldig redde for å skrive hva de mener

  MAJORSTUEN (VG) Langrennstoppen Vegard Ulvang tror Det internasjonale skiforbundet (FIS) kommer til å utestenge russerne…
 3. Fossesholm tar stor avstand fra Stepanova: – Blitt både skuffet og irritert

  MAJORSTUEN (VG) Helene Marie Fossesholm (20) er skuffet over russiske Veronika Stepanovas (21) uttalelser i forbindelse…
 4. Russisk kommentator kaller Välbes valgnederlag for en skandale

  Avtroppende skipresident Erik Røste fortsetter i styret til Det internasjonale ski- og snowboardforbundet (FIS).
 5. Gråt etter Välbe-melding: – Hun er totalt misforstått

  HOLMENKOLLEN (VG) Etter syv år i russisk langrennstjeneste, reagerer Markus Cramer (59) på norske holdninger mot…
 6. Raser mot OL-heltenes deltagelse på Putins propagandashow: – Provoserende

  LILLEHAMMER (VG) Langløper Chris Jespersen (38) reagerer kraftig etter at Aleksandr Bolsjunov (25) og flere russiske…
 7. Sponsor brøt med Bolsjunov: – Galskap og idiotisk

  Det tyske hanskemerket Kinetixx stoppet avtalene med russerne da Vladimir Putin gikk til krig mot Ukraina.
 8. FIS-sjef: – Håper Bolsjunov får komme tilbake

  Rennsjef i langrenn Pierre Mignerey er usikker på om Aleksandr Bolsjunov (25) stilte opp for president Vladimir Putin…

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no