BRUKTE REGNBUE-BINDET: Tysklands kaptein Manuel Neuer.

Tyskland vil ta FIFA til retten etter regnbue-nekten

DOHA (VG) Tyskland vil gå rettens vei etter at FIFA nekter flere land å bruke et kapteinsbind i regnbue-farger. Tyskerne får støtte av Danmark-profilene Simon Kjær (33) og Joakim Mæhle (25)

Publisert:

Ønsket om rettslige skritt kommer etter at det internasjonale fotballforbundet (FIFA) nektet flere VM-land å spille med det regnbuefargede «OneLove»-kapteinsbindet mandag.

– FIFA har stoppet oss fra å vise et symbol på mangfold og menneskerettigheter. De har gjort det sammen med med å true oss med sportslige sanksjoner, uten å spesifisere dem, sier Steffen Simon i forbundet til avisen Bild.

Tyskland vil ta FIFA til idrettens voldgiftsrett (CAS). Ifølge den tyske avisen ønskes det av hurtigbehandling av saken. Da kan avgjørelsen bli tatt innen 48 timer.

FIFA truet de syv landene med sportslige konsekvenser og gult kort om de stilte med kapteinsbindet. FIFA har vist til artikkel 13.8.1 i utstyrsreglementet - hvor det står at kapteinene skal bruke et bind utlevert fra dem. Bindet som er brukt av kapteinene så langt, har påskriften «ingen diskriminering».

«OneLove-kampanjen» fra fotballforbundene i England, Wales, Belgia, Danmark, Tyskland, Nederland og Sveits og innebar bruk av regnbuefargede kapteinsbind.

Tyskland ønsker nå at deres kaptein Manuel Neuer kan bruke regnbue-kapteinsbindet senest i kampen mot Spania søndag uten straff. Tyskerne VM-åpner onsdag kl. 14 mot Japan.

Les også

Fotballens utålelige feighet

KHALIFA STADIUM (VG) Hvor dypt stikker et engasjement hvis trusselen om et gult kort stopper deg fra å stå opp for…

Homofili kan straffes med opptil syv års fengsel i vertslandet Qatar. De syv nasjonene ønsker derfor å markere støtte rundt menneskerettighetene til homofile og LHBT+-gruppen. LHBT+-gruppen. LHBT er en bokstav-forkortelse brukt som samlebetegnelse for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner.

– Jeg synes det er synd at man ikke lenger kan stå opp for menneskerettighetene, sier Tysklands landslagtrener Hansi Flick.

Danske Joakim Mæhle sier i pressesonen etter 0–0-kampen mot Tunisia at de vurderte å ta på regnbue-bindet til oppvarmingen - og deretter ta det av.

– Fotball er for alle, sier Mæhle foran VG og Nettavisen.

Danmark-kaptein Simon Kjær kaller beslutningen til FIFA for «fullstendig latterlig».

Flere av de tyske fotball-toppene er i harnisk over FIFA.

– Det er veldig irriterende. FIFA hevder at det handler om fotball. For oss handler det om spillernes mulighet til å forberede seg ordentlig, sa Tysklands landslagsdirektør Oliver Bierhoff og fotballpresident Bernd Neuendorf i en felles uttalelse tirsdag.

Dagligvarekjeden Rewe har trekt seg som sponsor av det tyske landslaget i fotball som følge av avgjørelsen mandag om at nasjonene ikke ville bruke regnbue-bindet.

OPPGITT: Nederlands kaptein Virgil van Dijk, her på trening dagen etter seieren mot Senegal.

Også flere av kapteinene uttalte seg om saken mandag. Spesielt Nederland-kaptein Virgil van Dijk var kritisk mot FIFA etter deres 2–0-seier mot Senegal.

– Det er helt latterlig å true med sanksjoner på grunn av et kapteinsbind. Jeg forstår det ikke, sa Liverpool-stjernen.

– Vi er skuffet. Vi ville bruke det og den avgjørelsen ble tatt ut av mine hender, sa England-kaptein Harry Kane etter storseieren over Iran ifølge Sky Sports.

Belgia har også blitt tvunget av FIFA til å endre deres bortedrakt som skulle ha regnbue-farger og ordet «kjærlighet» på.

Publisert:

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no