Northug vrakes til Tour de Ski - ikke fornøyd med Løfshus' OL-plan

ULLEVAAL (VG) Petter Northug (31) ville bruke Tour de Ski for å komme seg i OL-form, men etter torsdagens vraking har Vidar Løfshus skissert en ny plan.

Publisert:

Som VG og Eurosport erfarte på forhånd, har Norge Skiforbund valgt å droppe Petter Northug fra Norges seks mann store grunnkvote til Tour de Ski.

Det ble klart da troppen ble sluppet torsdag klokken 12.00.

Isteden har de funnet plass til Hans Christer Holund, Finn-Hågen Krogh, Sjur Røthe, Niklas Dyrhaug, Martin Johnsrud Sundby og Didrik Tønseth, tillegg til Emil Iversen (er topp 20 i sprintverdenscupen) og Sindre Bjørnstad Skar (leder Skandinavisk Cup) med.

VGs sportskommentator om vrakingen: Nei! Nei! Nei!

Landslagssjef Vidar Løfshus begrunner vrakingen med at flere har har vist mer enn Northug den siste tiden, og at 31-åringen heller trenger trening.

– Tønseth sier seg selv, og Sjur har hatt en fin utvikling. Og vi fikk et fint lysglimt av Niklas på Lillehammer for tre uker siden, så de er absolutt innenfor. Og da har de konkurrert ut Petter, sier landslagssjefen til VG.

Så du? Her er Northugs nye stikk til idrettstoppene

Northug er førstereserve til Tour de Ski, og er tilbudt å bli med troppen når de i romjulen reiser til Davos for å akklimatisere seg til høyden. Det betyr likevel ikke at Løfshus vil at 31-åringen skal gå i Tour de Ski.

– Vil dere heller anbefale ham å trene hvis det kommer et forfall?

– Ja, absolutt.

Ikke fornøyd med alternativ OL-vei

Northug hadde blinket seg ut Tour de Ski som en del av planen for å komme i form til OL. Flere eksperter mente også at det ville være en viktig OL-nøkkel for ham.

Nå må han sannsynligvis bevise at formen er i anmarsj andre steder.

Finansavisen: Northug mot dramatisk inntektsfall

Sjansene kommer ifølge Løfshus i Skandinavisk cup i Piteå (5.-7. januar), NM på Gåsbu (11.-14. januar) og verdenscup i Planica (20.-21. januar).

Landslagssjefen håper og tror at en god treningsperiode i julen gjør at Northug blir sterk nok til å være med i en OL-tropp.

– Det tror jeg det er stor sannsynlighet for, sier han til VG.

Northugs trener Stig Rune Kveen forteller derimot til Eurosport at de ikke er fornøyde med landslagsledelsens plan for å få Northug til OL.

– Petter er ikke komfortabel med den planen de har foreslått, han ønsker å gå Touren. I tillegg faller det litt tilbake på om det er nok, og at han risikerer å stå der før OL-uttaket og ikke ha fått gå nok, sier Kveen.

Anbefalt: Elleve år med «thug life»

Det aller siste OL-uttaket til langrenn kommer ifølge skiforbundets sesonginformasjonsplan (side 7) 23. januar.

Samme sted har forbundet definert minstekravet til en OL-plass som minst én topp seks-plassering i verdenscupen, eller minst to topp tolv-plasser.

VGs kommentator Leif Welhaven er uenig i vrakingen:

– Forventet et lysglimt

Det er tvilsomt om Northug kommer til å følge Løfshus' anbefaling om ikke å gå Tour de Ski, om sjansen byr seg.

– Petter har sagt klart og tydelig ifra hva han ønsker, og han ønsker å gå Tour de Ski, sier Kveen til VG etter at uttaket er offentliggjort.

Han forteller at de ennå ikke har tatt stilling til om Northug skal bli med til Davos eller ikke.

Treneren mener det burde vært mulig å finne plass til Northug i grunntroppen, spesielt når Northug selv har varslet at kroppen har respondert bra.

Tidligere i uken skrev VG at Northug måtte gjennom knallhard «Hetland-test». Northug-trener Stig Rune Kveen var fornøyd med resultatene, men det holdt ikke til å overbevise landslagsledelsen.

– Vi hadde forventet et lysglimt, og vi synes ikke vi har sett det lysglimtet. Det er først og fremst det lysglimtet vi leter etter, sier Løfshus til VG.

PS: Simen Hegstad Krüger og Johannes Høsflot Klæbo har allerede varslet at de dropper Tour de Ski for å forberede seg på annet vis til OL.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder