Lunde Pedersen falt fra VM-gullet: – Noe av det bitreste jeg har vært med på

Sverre Lunde Pedersen (25) hadde VM-gullet i sin hule hånd, men ikke mange runder før mål falt han. Han kjempet videre, men måtte ta til takke med nok et allround-sølv.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Etter et kanonløp på 1500 meter tidlig søndag ettermiddag, hadde Sverre Lunde Pedersen satt seg selv i en perfekt posisjon til å bli Norges første vinner av allround-VM siden Johann Olav Koss vant i Göteborg i 1994.

Men et fall frarøvet ham muligheten til å juble for gull og ga isteden seieren til nederlandske Patrick Roest.

– Det var utrolig bittert. Det er noe av det bitreste jeg har vært med på, sier en tydelig skuffet Lunde Pedersen til NRK.

Ni runder før mål så 25-åringen ut til å ha VM-gullet i sin hule hånd, men da skjedde det som ikke skulle skje: Han hektet sammen skøytene og havnet langflat på magen ute på isen.

les også

Skøyteprofilene fortviler over Lunde Pedersen-fall: – En uvirkelighetsfølelse

Han trengte noen sekunder for å summe seg og komme seg tilbake på bena. Oppe på skøytene igjen så han svært stiv ut, men etter hvert fikk han fart på skøytene.

Han lå en stund og knivet mot Roest, men det ble for tøft.

– Jeg skjønte jeg hadde tapt, så jeg prøvde bare å gå det jeg klarte inn til mål. Men det var ikke nok, sier Lunde Pedersen til NRK.

Trenere oppløst i tårer

I mål måtte han erkjenne at det kun ble sølv i allround-VM, hans andre i karrieren. Roest vant mens nederlandske Marcel Bosker (21) tok bronse.

Da Lunde Pedersen gikk i mål til femteplass på distansen, og sølv sammenlagt, satt trener Edel Therese Høiseth oppløst i tårer på trenerbenken.

les også

Gull-Lorentzen: – Det er dette jeg har drømt om

– Det er en forferdelig følelse når du ser han går ned og merker han ikke greier å komme seg opp så fort. Du får litt sjokk og tror ikke det du ser, sier hun til VG når hun blir bedt om å beskrive følelsen av å se eleven falle.

Høiseth forteller at Lunde Pedersen er en mann som tar skuffelser med fatning, men at han selvsagt har det tungt.

– Han kommer over det, men det tar nok litt tid, sier hun til VG.

Pappa og tidligere landslagstrener Jarle Pedersen sto på tribunen da sønnen falt fra VM-gull. Noen minutter og en god og trøstende klem senere forteller han til VG hva som gikk gjennom hodet hans da sønnen endte langflat på isen.

– Da gikk alt i svart. Da var alt tapt. Selv om han tok igjen Kramer var det ikke mulig å vinne, sier han

I bakgrunnen høres tydelig skrålende fornøyde nederlendere mens «We Are the Champions» spilles over høyttaleranlegget for Roest, den nederlandske gullvinneren.

– Han som aldri faller ... Det var bare så utrolig urettferdig. Han har vært suverent best denne helgen, sier far Pedersen på telefon fra Olympiastadion i Amsterdam.

FALT: Sverre Lunde Pedersen i så råsterk ut, men falt få runder før mål. Foto: Peter Dejong, AP

Gullvinner Roest erkjenner overfor NRK at han sitter igjen med en litt rar følelse etter triumfen.

– Du kunne se at Sverre var best, sier han.

Det mener også landslagssjef Sondre Skarli.

– Alle vet at han er den moralske vinneren. Han pulveriserer alle. Det var vondt, men jeg er stolt av måten han reiser seg opp og fortsetter å prøve på, sier han til NRK, før han umiddelbart lanserer 25-åringen som en fortjent vinner av «årets forbilde» på neste års idrettsgalla.

Startet forrykende

På utendørsisen i Amsterdam kjempet Lunde Pedersen søndag ettermiddag mot to nederlendere: Patrick Roest og regjerende mester Sven Kramer (31). Nordmannen hadde 7,78 sekunder å gå på mot Roest og 16,14 til parmakker Kramer før den avgjørende distansen.

I tredje og nest siste par fikk 22 år gamle Roest det tungt i par med Marcel Bosker og gikk inn til 13.44,95. Det så ikke ut til å være en tid å vinne sammenlagt med, og det inntrykket ble forsterket da nordmannen i neste par pangåpnet.

Lunde Pedersen gikk tidlig fra Kramer, som så overraskende medtatt ut, og så ut til å gå inn til en suveren gullmedalje.

Han måtte likevel ta til takke med sølv.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder