Norge til OL-kvartfinale - Zucca hilser til matchvinneren

PYEONGCHANG/OSLO (VG) (Slovenia-Norge 1–2 etter spilleforlengelse) Med kjæresten Silje Norendal på tribunen skjøt Alexander Bonsaksen Norge til OL-kvartfinalen i ishockey for første gang i historien.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

I et vanvittig drama, hvor Slovenia forsøkte å få omgjort det norske målet i sudden death etter kampslutt uten å lykkes, var det Bonsaksen som ble den store helten.

– Jeg har vel aldri scoret et så viktig mål. Jeg ville egentlig skyte direkte, men torde ikke. Jeg lukket ikke øynene. Jeg fikk jo pucken forbi han «fyren», sier en meget fornøyd Alexander Bonsaksen i pressesonen.

Han innrømmer at ta han satt med hjertet i halsen da han satt på utvisningsbenken. Han måtte gå og sette seg på den da det gjenstod 10 sekunder av ordinær spilletid. Slovenia fikk dermed spille i overtall da spilleforlengelsen startet.

– Jeg satt og tenkte «vær så snill ikke å score». Da ville det vært min feil. Jeg er takknemlig for at at pucken traff i tverrliggeren (bak keeper Lars Haugen), sier Bonsaksen - som ikke kan huske siste gang han scoret for Norge i et mesterskap.

Før nå.

VG LIVE: Vi fulgte kampen direkte

Like etter at Bonsaksen var blitt matchvinner, var Norges NHL-stjerne Mats Zuccarello ute på Twitter og gratulerte sin gode kamerat med kallenavn som tilsier at han oftere takler enn avgjør kamper...

Og i VGTV-studio i Oslo tok det helt av:

– Det er så deilig at det er «Bonsa». Han er en fin og herlig type. Nå fikk han avgjøre en OL-kamp, og det er veldig fortjent, sier Mathis Olimb.

– Nå går det ikke an å prate til ham. Han hadde en håpløs utvisning, og da er det ekstra gøy at han klarer å avgjøre. Det unner jeg «Bonsa». Det er ikke ofte jeg ser ham score mål, sier Lars Haugen til VG.

Färjestad-keeperen spilte sin desidert beste kamp i OL, men vedgår at kvartfinalen onsdag mildt sagt kan bli vanskelig. Men han har selvsagt ikke gitt opp håpet om et norsk mirakel mot OL-gullfavoritten.

– I 19 av 20 kamper har vi ikke en sjanse. Men den i morgen kan bli den «siste». Vi har en sjanse. Vi har sjokkert før, påpeker keeperhelten fra Norges historiske VM-seier over Sverige for syv år siden.

– Alt må stemme egentlig. Vi må prøve å være offensive i tankegangen. Vi er ikke fornøyd med å komme til kvartfinalen. Nå skal vi komme til semifinalen, sier Patrick Thoresen.

OAR (Russland) har 16 spillere fra klubblaget hans SKA St. Petersburg.

– De er en bra blanding av alle typer spillere. De kommer ikke til å undervurdere oss. Jeg vet hvor mye de vil ha den gullmedaljen, sier Patrick Thoresen til VG.

Kampen om retten til å spille den mot OAR (Russland) fikk en dramatisk opptakt. 25 minutter før den skulle starte bekreftet Slovenias OL-komite at en av Slovenias beste spillere, Ziga Jeglic (29), hadde avgitt positiv dopingprøve. Slovenerne ved toppscorer Jan Mursak var imidlertid mest pigge fra start. Mats Rosseli Olsen var nær ved å styre inn norsk ledelse bak Slovenias keeper Gasper Kroselj, etter en fin-fin pasning fra Anders Bastiansen. Men det var Jan Urbas - etter pasning fra Mursak - som dundret inn 1–0 via Lars Haugen og hans venstre stolpe i syvende spilleminutt.

Halvveis var saken klar. Hockeygutta til Petter Thoresen (56) måtte score like mange mål - to - som de til da i OL hadde gjort i løpet av 215 minutter.

For å gå forbi Slovenia og blir klar for en historisk kvartfinale drøyt 20 timer senere.

Foran de siste 20 ordinære spilleminuttene måtte Petter Thoresen finne på noe smart i løpet av periodepausens 15 minutter. Han endret på rekkekonstellasjonene. Det ga Norge mer, selvsagt nødvendig, pondus.

Anders Bastiansen, Martin Røymark og Tommy Kristiansen var veldig smarte da de samlet seg om en rask spillevending, og sistnevnte avsluttet den med å styre inn utligningen fra lengste stolpe som det heter - etter en smørbrødpasning fra Røymark.

Patrick Thoresen gleder seg over kvartfinaleplassen:

– Det oppleves veldig godt. Vi hang mye etter i dag og. Det ble mye undertall, dessverre. Men en fantastisk innsats og offervilje gjorde at vi tok seieren i dag. Det hadde vært godt med et «Miracle on ice» mot det laget, sier Thoresen med henvisning til da USAs lag bestående av collegegutter slo storfavoritt Sovjet 4–3 i Lake Placid i 1980 - og til slutt vant OL-gull.

Leste du? Shampo: Norge må stoppe denne mannen

PS! Norges kvartfinale mot OAR går onsdag morgen klokken 8.40.

ET BILDE SIER MER ENN TUSEN ORD: Slovenia depper, mens Norge jubler etter kampslutt. Foto: BRENDAN SMIALOWSKI / AFP

Hockeygutta: Det er nå eller aldriHockey-Thoresen kan Norges mørke OL-historie

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder