NM-KLAR: Johannes Høsflot Klæbo (midten) fra Beitostølen-helgen i november denne sesongen. Til høyre står sprinttrener Arild Monsen. Foto: Bohlin, Goran

Morfar tar Klæbo i forsvar etter tour-kritikk

HAMAR (VG) Flere norske og svenske skistjerner, inkludert Johannes Høsflot Klæbo (21), fikk passet påskrevet av renndirektøren i FIS da de droppet Tour de Ski. Det får trener og morfar Kåre Høsflot til å reagere.

 • Mikal Aaserud

Artikkelen er over to år gammel

Johannes Klæbos nærmeste sportslige støttespiller - starter dette intervjuet med VG med å fortelle at han føler seg helt trygg på at barnebarnets opplegg denne helgen skal gå fint, med tanke på både sykdom og totalbelastning.

– Fikk kjeft

Skikometen Klæbo skal gå sprint i NM torsdag, før han reiser rett til verdenscupen i Dresden og ytterligere to renn lørdag og søndag.

– Man vet aldri hva som er optimalt, men det ligger jo i planene våre. Det er en plan vi har tro på. Så får vi tro at vi ikke gjør noe dumt, sier han.

I samme åndedrag drister han seg til et lite stikk i retning kritikeren som mener 21-åringen skulle gått flere konkurranser.

– Han fikk kjeft for at han ikke gikk i Tour de Ski. Han kan vel ikke la være å gå skirenn. Man må på jobb… sier Kåre Høsflot – litt syrlig og ironisk.

les også

Prisvinner Klæbo med Northug-caps: – En gest til en som fortjener det

– Møte på jobb

Rennsjefen i FIS (Det internasjonale skiforbundet), Pierre Mignerey, uttalte nemlig tirsdag til TV 2 at «det å stille opp i Tour de Ski er en del av jobben som profesjonell langrennsløper».

Han siktet til de mange «hjemmesitterne» fra både Norge og Sverige som droppet touren. Seks konkurranser ble gjennomført mellom 30. desember og 7. januar.  

– Ingen må presses til å starte, men alle burde forstå at dette handler om å møte på jobb, sa Mignerey til kanalen.

Reagerte

Klæbo valgte i likhet med en rekke andre norske og svenske stjerner å stå over Tour de Ski. Utspillet til Mignerey vakte reaksjoner hos langrenns-essets trener og morfar.

– Ja, det gjorde jo det. Det er litt forskjell på en 30- og en 20-åring. Jeg reagerte litt.

– Kan du utdype det?

– Johannes er jo i ferd med å bygge kapasitet. En 30-åring har bygget det i lang tid og bør være på et høyere nivå. Vi prøver å gjøre de riktige tingene, ha en fastsatt progresjon, både i rennprogram og andre ting, sier Kåre Høsflot.

les også

Kritisk til skiforbundet og stjernenes eventyr i omstridte Dubai

Ikke problematisk

Klæbo går uansett sin første «ordentlige» konkurranse for første gang på lang tid. Det er knyttet stor spenning til om kometen har brukt julehøytiden godt. 21-åringen har riktignok gått noen mindre renn, men det er nesten én måned siden han herjet med verdenseliten under jaktstarten i Toblach.

Nå 2018-åpner Klæbo bare én måned før OL med å gå tre tøffe konkurranser. I Hamar er kulden bitende. Det er cirka 15 minusgrader og spådd litt høyere temperaturer torsdag. I Gåsbu, hvor NM-sprinten går av stabelen, er det litt mildere.

Deretter blir det en flytur til Tyskland fredag, hvor Klæbo skal gå sprint og lagsprint. Morfar Kåre Høsflot gjentar at de har kontroll.

– Kan det få konsekvenser for senere løp, for eksempel av man blir syk?

– Nei, det får det ikke. Men blir det 20 minusgrader, så er ikke det akkurat all verdens lykke. Dét blir en veldig stor belastning på luftveiene, sier morfar Klæbo.

les også

Forkjølet Northug går ikke NM-sprint: – Svekker OL-sjansene hans

Tar igjen Sundby snart?

NRK-ekspert Torgeir Bjørn tror situasjonen har vært et dilemma for ledelsen og Klæbo. Han mener likevel ønsket om å vinne sprintverdenscupen sammenlagt har trumfet det meste.

– Uansett klarer han nok å kombinere både Dresden og NM fint, sier han.

Sprinttrener Arild Monsen mener det er helt naturlig at Klæbo vil inn i verdenscupsirkuset. Målet er ikke bare sprintkula, som 21-åringen vant sist sesong, men også ta den gule sammenlagttrøyen i verdenscupen hjem til Byåsen.

– Det er bare 103 poeng opp til Martin Johnsrud Sundby. Vinner han i Dresden så ville han nesten hatt den da, sier Monsen.

Les også

 1. Far John Northug: – Tror Petter ga opp OL i julen

  John Northug tror sønnen Petter Northug (32) mistet troen på olympiske leker allerede i julen.

Mer om

 1. Vintersport
 2. Johannes Høsflot Klæbo

Flere artikler

 1. Klæbo dropper Tour de Ski

 2. Klæbo vil fortsette på sprintlaget etter tour-suksessen

 3. Klæbo mener trenerne ikke kan gi ham Tour-nekt

 4. Monsen overrasket over Klæbos ønske: – Jeg så ikke den komme

 5. Klæbo om overgangen til nytt lag: – Viktigst at morfar får ha noen av de siste ordene

Fra andre aviser

 1. Klæbo endrer på konkurranseplanene

  Aftenposten
 2. Her er Klæbos VM-plan: Prioriterer sprint foran trenerens uttaksrenn

  Aftenposten
 3. Her er Klæbos VM-plan: Prioriterer sprint foran trenerens uttaksrenn

  Fædrelandsvennen
 4. Klæbo (21) etter ny maktdemonstrasjon i sprint: Drømmer om å gå OL-femmila

  Aftenposten
 5. Klæbos sesongplaner begynner å ta form, men én ting grubler han på

  Aftenposten
 6. Klæbo: – Morfar skal fortsatt ha hovedstyringen

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder