KLAR FOR ØKT: Niklas Dyrhaug, her før treningsturen under hviledagen i Tour de Ski i Oberstdorf tirsdag. Til høyre står Finn-Hågen Krogh. Foto: Gøran Bohlin VG

Kritisk til skiforbundet og stjernenes eventyr i omstridte Dubai

OBERSTDORF (VG) En rekke profiler fra skiforbundet (NSF) reiste til Dubai i fjor vår. Der skulle de teste ut forholdene og lage promo-video for et fremtidig arrangement i den omstridte storbyen.

Publisert:

Kombinertlandslagets Jørgen Graabak og to rekruttlandslagsløperne i langrenn var der. Det samme var langrennsstjernene Niklas Dyrhaug og Johannes Høsflot Klæbo. De fikk ifølge daglig leder Frank Vollan i Helgeland Event, selskapet som står bak ideen om et ski-arrangement i Emiratene, dekket reise og opphold.

Enkelte fikk også et honorar for turen, men Vollan vil ikke si hvor mye. I forkant ble Norges Skiforbund spurt om «lån» av disse utøverne og om det var kommersielle motforestillinger til at de ble brukt. Det var greit for NSF.

I en sak fra NRK i våres stod det at ønsket med turen til Dubai «var skifest i byen i 2018». Dyrhaug håpet på «skikkelig konkurranser med flere av de beste norske og internasjonale utøverne på startstrek».

Les også: Rosenborg snur etter press – drar ikke til Dubai

– Kritikkverdig

Det får Ina Tin i Amnesty til å reagere. Hun sier norske idrettsarrangementer i De forente arabiske emirater kan fungere som reklame for et land som gjør seg skyldig i «systematiske og grove krenkelser av menneskerettigheter» (se liste i faktaboks).

– Hvis en idrettsutøver vil delta på et slikt arrangement må vedkommende vurdere om han eller hun kan bruke deltakelsen til å få oppmerksomheten om en kritikk av menneskerettsbruddene. Hvis ikke det er mulig, må man se i øynene at man bidrar til å være gratis reklame til et brutalt regime. Vil det være i tråd med vedkommendes verdier? spør seniorrådgiveren i menneskerettighetsorganisasjonen.

– Burde skiforbundet og utøverne visst bedre?

– De burde absolutt forholdt seg til hvilket land de planla å legge et sånt arrangement til. Det er kritikkverdig dersom de ikke problematiserte det. Selv om det godt kan hende at de hadde diskusjoner på kammerset.

Les også: VG-kommentar: Kjendisenes Dubai-virkelighet

Ikke offisiell reise

Kommunikasjonssjef Espen Graff sier at det var snakk om en privat reise som ikke har blitt diskutert formelt i skiforbundet.

– Det var ingen offisiell reise. Så kan man sikkert diskutere i hvilken grad skiforbundet skal blande seg inn i løpernes private reiser.

– Vi tar sånne spørsmål på alvor og det vil alltid være viktige diskusjoner, som om man skal delta i OL avhengig av hvilket land som er arrangør. På samme måte som VG sikkert diskuterer om det er riktig å sende journalister til VM i Qatar, sier Graff.

Les også: Sundby med generaltabbe: – Skjønte ikke hva som skjedde

Saken fortsetter under Tour de Ski-programmet.

Samsvarer ikke med verdiene

Nå er planene lagt på is. Vollan sier han gjennom møter og dialog med norske og skandinaviske bedrifter, den norske ambassaden og Sjømannskirken i februar i fjor, ikke fikk inn inntrykk av at det var politisk betent å gjennomføre et prosjekt i Dubai med idrettsutøvere.

Målet med et eventuelt arrangement med Ski-Dubai (et enormt innendørs skianlegg) var å vise kontrasten mellom Norge/Norden og Dubai.

– Men RBK-saken og egne undersøkelser gjorde det klart for oss at de demokratiske forholdene i Emiratene, spesielt manglende rettigheter og syn på kvinner og homofili ikke samsvarer med de verdier vi som selskap står for og ønsker å representere, sier han. Dermed droppet de videre aktivitet med Ski-Dubai for to måneder siden.

Les også fra kvinnerennet: Weng nektet å ta imot klem fra Østberg

Angrer ikke

Niklas Dyrhaug sier til VG at han ikke har gjort seg opp så mange tanker om turen.

– Vi var der på ferietur. Vi hadde ikke så mye med eventet å gjøre. Men det høres fornuftig ut å ha det et annet sted enn Dubai i fremtiden, sier han.

– Angrer du på at du var en del av en promotering der?

– Jeg angrer ikke på at jeg var der på ferie, nei, sier han – og understreker at aktivitetene med Helgeland Event var en liten del av turen.

– Er det en tur du har reflektert over nå?

– Hvis det skulle bli arrangert noen konkurranser nå, så hadde jeg vurdert nøye om jeg skulle vært med eller ikke, sier han.

Slik svarer de andre norske løperne som var til stede i Dubai:

Magnus Stensås, rekruttlandslaget:

– Med den informasjonen vi hadde om Dubai i april 2017, så var det helt uproblematisk å reise dit. Og ettersom det ikke blir aktuelt å reise en ny tur dit så er det en uproblematisk problemstilling for min del.

Mathias Rundgreen, rektuttlandslaget:

Den gangen hadde jeg ikke den informasjon som har kommet frem etter bråket rundt RBKs treningsleir, så valget om å reise var den gangen uproblematisk.

Johannes Høsflot Klæbo, via sin far Haakon:

– Men den informasjonen tilgjengelig og dagsorden for tidspunkt avreise Dubai i april 2017 så var vel dette greit. Vurdering om en ny tur er ingen aktuell problemstilling.

Jørgen Graabak, kombinertlandslaget, har ikke besvart VGs henvendelser.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder