VIRKELIGHETSSJEKK: Karsten Warholm trengte bistand fra Reuters-fotograf Phil Noble til å skjønne at VM-gullet ikke bare var en drøm. Foto: Phil Noble Reuters

Her ber Warholm fotografen om hjelp: – Klyp meg i armen!

Hekkehelten Karsten Warholm (21) måtte få hjelp av en fotograf til å skjønne at VM-triumfen ikke bare var en drøm.

Lillian Holden
ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

– Det var som å se et spøkelse, sier Karsten Warholm om øyeblikket da han kastet blikket på resultattavlen inne på VM-arenaen og så sitt eget navn blinke i toppen.

Mens norske TV-seere slapp jubelen løs rundt om i hjemlandet, sank den 21 år gamle gullhelten ned på kne, og så ut som han knapt kunne tro det som hadde skjedd.

Heller ikke da han fikk det norske flagget svøpt om skuldrene eller en vikinghjelm klasket ned på hodet, greide Warholm helt fatte sin egen triumf.

Fikk du med deg? Warholm feiet gullet med kjæresten i natt

For å forsikre seg om at det hele ikke bare var en drøm, gikk Warholm bort til Reuters-fotograf Phil Noble.

– Hva er det som skjer, er dette virkelig? spurte Warholm ifølge nyhetsbyrået. Noble forsikret 21-åringen om at jo da, han var våken, og rykende fersk verdensmester på 400 meter hekk.

– Klyp meg i armen, oppfordret Warholm og strakk armen ut mot Noble. Fotografen gjorde som han fikk beskjed om, samtidig som han tok bilde av hendelsen.

– Ja, det er virkelig, slo nordmannen fast før han la ut på æresrunden på stadion.

Før du leser videre, må du gjerne gjenoppleve Warholms store gulløyeblikk:

Sett denne? Hylles av tidligere vinnere: – Årets idrettsutøver!

«En 21-åring med babyfjes»

For noen måneder siden var det ikke mange som visste hvem Karsten Warholm var – i dag går navnet hans verden rundt.

«Norges Karsten Warholm annonserte seg selv som en av sportens lyseste nye kraftsenter da han sto for en fantastisk triumf ved å ta tittelen på 400 meter hekk i pøsregnet onsdag», skriver Reuters etter å ha gjengitt fotograf Nobles historie.

Da startskuddet gikk for hekkefinalen klokken 22.33 onsdag kveld, var det blikk stille inne på VM-arenaen i London. Nøyaktig 48 sekunder og 35 hundredeler senere brøt jubelen løs, til ære for en rykende fersk, norsk verdensmester.

«Karsten Warholm, en 21-åring med babyfjes, ledet fra start til slutt og slo Kerron Clemtent, en av de aller største gjennom tidene, da han tok Norges første gull i mesterskapet», skriver Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) på sine offisielle sider.

Se flere videointervjuer og live fra nattens gullfeiring på VG Sportens Facebook-side

Historisk triumf

BBC omtalte Warholms ansiktsuttrykk etter målgang som «priceless», og utallige sammenligninger har blitt gjort av ham og Edvard Munchs «Skrik».

– Det var Warholms fantastiske oppvisning som gjorde at han fortjent stjal overskriftene. Hans nasjons første gull i VM siden Ingrid Kristiansen tok 10.000 meter-tittelen i Roma for 30 år siden, skrev BBC.

Ikke helt korrekt – Norge har tatt flere gull i mellomtiden. Trine Hattestad har tatt to i spyd, Hanne Haugland ble verdensmester i høyde i 1997. Trond Nymark fikk gull fra VM i 2009 etter at den opprinnelige vinneren ble tatt i doping, mens Andreas Thorkildsen tok spydgull i samme mesterskap.

Thorkildsen om arvtageren: – En utøver vi kan ha glede av i mange år

Men på bane er det riktignok 30 år siden forrige store, norske triumf.

«Norge hadde ikke vunnet VM-gull i løp siden 1987. Da var ikke Karsten Warholm født. I kveld ble 21-åringen verdens raskeste på 400 meter hekk». Slik innleder svenske Aftonbladet sin omtale av Warholms seier.

Konkurrenten Expressen omtaler det hele slik:

«Warholm, som er et supertalent på distansen, overrasket alle da han på imponerende vis løp i mål på 48,35, 14 hundredeler foran nummer to og 17 hundredeler foran Kerron Clement, som var storfavoritt til å vinne. Etter å ha vunnet kunne Warholm knapt tro sine egne øyne, og nordmannen bød på gledesscener som allerede har blitt en viral suksess på sosiale medier».

PS! I kveld skal Filip Ingebrigtsen løpe forsøk på 1500 meter, Hedda Hynne løper forsøk på 800 meter og Karoline Bjerkeli Grøvdal forsøk på 5000 meter.Kommersielt samarbeid: Rabattkoder