LANGT NEDE: Oslos byrådsleder Stian Berger Røsland tok i mot VG hjemme på Slemdal sent i går kveld. Han legger ikke skjul på skuffelsen etter at egne partifeller i Høyre forkastet OL-søknaden han har stått i bresjen for siden 2007.
LANGT NEDE: Oslos byrådsleder Stian Berger Røsland tok i mot VG hjemme på Slemdal sent i går kveld. Han legger ikke skjul på skuffelsen etter at egne partifeller i Høyre forkastet OL-søknaden han har stått i bresjen for siden 2007. Foto:Patrick Da Silva Sæther,VG

Knust byrådsleder til VG: - Når Beijing får OL vil vi mimre tilbake og tenke at Sotsji var nøkternt

Har svidd av 185 millioner ** Klarte ikke overtale sine egne ** Sier han ville stoppet IOC-krav

SPORT

Oslos byrådsleder er lei seg for at han ikke får sjansen til å temme IOC – nå tror han Beijing i stedet kan lage tidenes dyreste OL.

  • Cato Husabø Fossen
Publisert: Oppdatert: 02.10.14 06:59

- Målet om å ta OL til Oslo og Norge er nå lagt i skuffen. Det er trist og jeg er skuffet, sier Stian Berger Røsland.

Det var en knust byrådsleder fra Høyre som møtte VG hjemme på Smestad i Oslo sent i går kveld. Få timer etter at hans egne partifeller på Stortinget satte spikeren i OL-kista en gang for alle.

Siden 2007 har han stått på barrikadene og vært fremste talsmann for drømmen om et vinter-OL i hovedstaden. Han har ledet søkerkomiteen som i går måtte sende ut pressemelding om at søknaden er trukket.

Har en «viss forståelse»

- Jeg har en viss forståelse for begrunnelsen fra Høyres stortingsgruppe. Et prosjekt som dette krever bred støtte både i befolkningen og i det politiske miljøet. Når den ikke er tilstede går det an å forstå at de mener det er riktig å avslutte prosjektet, sier Røsland til VG.

- Var du forberedt på et endelig nei allerede i dag?

- Dette kommer ikke som lyn fra klar himmel. Motstanden har vært stor. Det er ingen bombe at det da er delte meninger også i stortingsgruppen til et stort folkeparti som Høyre. Men jeg skjønte ikke at det ble nei før jeg fikk beskjed om konklusjonen i Høyres gruppe.

Han vil ikke være med på at kritiske presseoppslag det siste døgnet før gårsdagens møte alene snudde det flere medier har meldt var en ja-vind i Høyres stortingsgruppe.

Beskriver en konstant motbakke

- Jeg opplever at vi som har kjempet for OL har jobbet i konstant motbakke. Jeg tror det skyldes en betydelig skepsis mot denne type arrangementer i utgangspunktet. I tillegg har du den høye prislappen. Så er det også en rekke andre politiske dimensjoner som by mot land, nord mot sør, øst mot vest som spiller inn. Som om ikke det var nok har du den store skepsisen til IOC generelt, og ikke minst til de spesielle kravene de stiller. Summen av alt dette ble for stor.

- Hva synes du om de norske idrettstoppene Børre Rognlien og Inge Andersens bidrag i OL-kampen?

- Vi har hatt et veldig godt samarbeid. Det har vært litt utfordrende at vi har hatt ulike utgangspunkt for hvorfor vi ønsker et OL. De har forsøkt å fremme idrettens sak, mens vi har vært opptatt av å fremme hvorfor OL vil være bra for byen, men dette gikk seg til etterhvert.

- Noen mener at ja-sidens frontfigurer til tider har fremstått arrogante og at dette har ødelagt mye?

- Børre Rognlien og Inge Andersen slik jeg kjenner dem finnes ikke arrogante. Utover det føler jeg ikke for å vurdere andres innsats og rolle.

– Angrer du på noe dere har gjort, eller ikke gjort, i prosessen frem mot en OL-søknad?

- Jeg mener vi har lyktes i noe i vårt forsøk på å få endret en del ting i IOC. Blant annet har vi sørget for at listen over krav fra IOC, som VG skrev om i går, er blitt offentlig. Det har ingen søkerbyer gjort før. Jeg tror vi har bidratt til at IOC begynner å forstå at de må drive på en annen måte i fremtiden enn de gjør i dag. Vi har gjort noen grep i denne prosessen. Jeg tror vi kunne oppnådd mye mer, men vi har oppnådd noe. Dessuten har vi bidratt til at IOC nå krever at byer som skal arrangere OL ikke kan diskriminerer homofile.

Har tatt opp IOC-krav

- Hvorfor har dere ikke sagt nei til de mest spesielle IOC-kravene og fått kvittert bort de tingene for lenge siden?

- Vi har sagt til IOC når vi har hatt kontakt med dem at mange av disse kravene vil være vanskelige å gjennomføre i Norge. Vi har prøvd å ta opp noen av de pussige kravene, som for eksempel dette med egne filer i veibanen og cocktailfest hos kongefamilien. Jeg tror vi kunne kommet et godt stykke på vei med å reformere dette, men det får vi nå ikke mulighet til.

- Er det lurt å legge opp til at den type forhandlinger først skal skje etter at rikspolitikerne må ta stilling til OL?

- Nei, og det er noe vi kommer til å gi IOC tilbakemeldinger på. Det er en del ting i denne prosessen som ideelt sett burde gjøres i en annen rekkefølge. Det blir feil når man først skal si ja til OL, og deretter begynne forhandle om betingelsene.

Har brukt 185 millioner

Åtte år før et eventuelt OL skulle funnet sted i Oslo har kommunen allerede brukt 185 millioner på arbeid knyttet til søknaden.

110 millioner kroner har gått til selve OL-søknaden og 75 millioner kroner har gått til utrednings- og planarbeid knyttet til idrettsanlegg, infrastruktur og andre byutviklingstiltak i Oslo.

Røsland nekter for at disse pengene er bortkastet.

- Vi har brukt 110 millioner på selve søknaden. De får vi ikke tilbake, men det er svært bredt flertall i Oslo bystyre som har bedt oss bruke dem. De andre 75 millionene har gått til utrednings- og planarbeid knyttet til idrettsanlegg, infrastruktur og andre byutviklingstiltak i Oslo. Disse er tiltak vi vil realisere også uten et OL, men det vil nå ta lenger tid enn planlagt, sier byrådslederen.

Vil ikke vurdere egen stilling

Foruten pengene har Høyre-byrådet i Oslo også investert betydelig politisk prestisje i arbeidet med OL-søknaden. Røsland nikker når VG omtaler OL som hans «store personlige politiske prosjekt».

- Kommer du da til å vurdere din stilling som byrådsleder som følge av det som har skjedd?

- Jeg ønsket meg et annet resultat. Vi har hatt et bredt mandat fra bystyret i Oslo, og også fått bekreftet gjennom en folkeavstemning at folk i Oslo ønsket seg OL. Det har vi jobbet for etter beste evne, og det er skuffende at vi ikke nådde frem. Når det er sagt ser jeg ingen grunner til at byrådet ikke skal fortsette.

- Hvem tror du blir tildelt vinter-OL i 2022 nå som Oslo er ute av dansen, Kina eller Kazakhstan?

- Jeg tror Kina og Beijing får OL i 2022. Da tror jeg vi kommer til å sitte i Norge og mimre tilbake til Sotsji-OL i 2014 (kostet 300 milliarder red.anm) og tenke at det var et ganske nøkternt arrangement. Det kinesiske kommunistpartiet feirer 100 år i 2021 og i 2023 er Xi Jinping ferdig med sin presidentperiode. Så vinter-OL midt i mellom blir nok en god fest.

Her kan du lese mer om