Idrettsadvokat sier idrettens lover står stødig

AVTALE?: Landslagstrener Trond Nystad og Petter Northug på pressemøte i går. Foto:Robert S. Eik,VG

Mener Northug har en god sak mot Skiforbundets krav

HOLMENKOLLEN (VG) Fra 1. mai krever Skiforbundet at Petter Northug bryter Coop-avtalen dersom han vil representere Norge igjen. Ekspert på konkurranserett
Per Kristian Bryng mener skistjernen har grunn til å prøve saken rettslig.

 • Nils Mangelrød
 • Robert S. Eik

Artikkelen er over fem år gammel

I dag avsluttes den internasjonale skisesongen for herrene med femmilen i Holmenkollen og Petter Northug er en av favorittene i et felt der ingen har pekt seg ut etter Northugs triumf i Falun.

Uviss fremtid

Etter sesongen må VM-kongen finne en løsning med Skiforbundet, som har slått fast at de har rett til å kreve landslags-ja og sponsorultimatum for Northug. I går sa en shortskledd Northug dette om fremtiden da han møtte pressen i Holmenkollen.

– Jeg har mer kontroll på hva som skjer om 20 år enn ett år, sier Northug før han i en spøkefull tone la til at han ikke lever dag for dag, men ser fremover.

Generalsekretær Stein Opsal i Skiforbundet har gjort det klart at finansieringen av landslaget står i fare dersom utøvere som Northug fritt får opptre på siden av forbundets regler. Nå settes foten ned og derfor er det uvisst hva Northug gjør kommende sesong.

Tviler på Skiforbundets sak

Advokat Bryng i advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig har inntrykk av at saken handler utelukkende om penger. Han mener derfor Skiforbundet neppe har noen god sak mot Northug, dersom de velger å følge sitt vedtak.

– Reglene og vedtaket til skiforbundet tar altså sikte på å hindre Northug i å selge sitt produkt i sponsormarkedet. Dette blir i realiteten en leilendingskontrakt fordi forbundet krever eierskap til Petters kommersielle potensial. Etter mitt syn er vedtaket og reglene kun akseptable dersom de er nødvendige for å ivareta formål knyttet til «idrettens særart». Det er tvilsomt om det er tilfelle her, da saken synes kun å handle om økonomiske interesser. Derfor mener jeg Northug har en god sak, sier Bryng til VG.

Skiforbundet har selv gjort det klart at de bare følger idrettens regler. Det mener Bryng, som blant annet har bakgrunn fra Konkurransetilsynet, ikke er holdbart dersom disse kommer i konflikt med sivile lover.

Sikter til flere dommer

STØTTER NORTHUG: Advokat Per Kristian Bryng, som er ekspert på konkurranserett mener Northug har en sterk sak juridisk mot Skiforbundets krav. Foto: Privat,

Bryng sier det både i EU-domstolen og i Sverige har kommet dommer som fastslår at idretten har vært på kollisjonskurs med konkurranselovgivning tidligere.

– Om Petter vil utfordre dette nå kommer vel an på hvor mye av denne typen støy han orker ved siden av trening og forberedelser, hvis han skal fortsette å gå fort på ski. På et eller annet tidspunkt vil nok noen ta opp kampen og skape grunnlag for endringer i regelverket, slik Bosman gjorde det på tampen av sin fotballkarriere. Etter det har ikke profesjonell fotball vært det samme, sier Bryng.

Etter det VG kjenner til har rettslige skritt ikke tidligere blitt vurdert av Northug-leiren. Begge parter har nå sagt at de ikke kommenterer saken før denne sesongen er over.

Stein Opsal i Skiforbundet sa til VG rett etter VM at vedtaket i skistyret er veldig klart og at han ikke ville spekulere i mulige løsninger.

Tillegger idrettens lover tyngde

Advokat Arne Steen, som i 24 år har jobbet med sportsjus og representert utøvere har et annet perspektiv. Selv vil han ikke uttale seg spesifikt om Northug-kravet, men har et annet perspektiv.

TILLEGGER IDRETTENS LOVER TYNGDE: Arne Steen er erfaren advokat som har hatt mange idrettsutøvere som klienter. Foto:Vegard Wivestad Grøtt,NTB scanpix

Men han sier det er grunn til å tillegge idrettens lover stor tyngde og at det gjøres med få unntak ved overprøving i det sivile rettsvesen.

– Hvis en utøver vil bringe en avgjørelse fra idretten inn for de sivile domstoler vil dommeren først se på om saken faller inn under idrettens selvdømmerett eller ikke. Bare unntaksvis konkluderes det med at saker ikke faller inn under idrettens lover og regler. Det er veldig sjelden avgjørelser idretten tar er så uriktige at de blir overprøvet av en sivil domstol. Man må være klar over at det sitter jurister, advokater og dommere i disiplinærnemder. Dessuten har alle forbund sine advokater. Ingen driver cowboy-virksomhet, mener Arne Steen.

Han mener problemstillingen Skiforbundet og Northug må løse er noe man ikke har opplevd i stor grad, at den mestvinnende og mest omtalte løper inngår en personlig sponsoravtale som konkurrer med en av landslagslagets største sponsorer.

– Uten unntak er det ikke tillatt etter de utøveravtaler jeg har sett de siste 24 år, sier Steen.

SLIK ER SKISTYRETS VEDTAK:

1. Norges Skiforbund (NSF) legger til grunn at alle landslagsuttatte utøvere som ønsker å delta i World Cup og internasjonale mesterskap, skal være på landslag.

2. Skistyret vil orientere kommende Skiting om nødvendige presiseringer i Fellesreglementet angående vilkår for landslagsdeltagelse og representasjon.

3. Dersom Petter Northug velger å avslå tilbud om landslagsplass for sesongen 2014/15, samtidig som han ønsker å bli uttatt til World Cup og VM, må han inngå en avtale for perioden 1. november 2014–30. april 2015. Avtalen skal være innenfor NSFs lover og regler.

I premissene for vedtaket ligger dette:

Det må ikke åpnes for en generell mulighet til å dele sesongen i to deler slik at man kan velge å stå utenfor i sommersesongen. Dette er en særegen situasjon og skal ikke etableres som en praksis.

Vedtaket lukker døren for alle muligheter for å profilere sponsorer som er i konflikt med NSF fra og med sesongen 2015/2016.

Med dette vedtaket behandles Northug likt som alle andre landslagsutøvere i sesongen, og er underlagt samme regler som alle andre.

Skitinget ga enstemmig sin tilslutning til skistyrets vedtak.

Dette er skiforbundets grunnlag for å kreve ja til landslaget ved uttak:

NIFs Lov:

§14-4 Idrettens markedsavtaler

Retten til å inngå markedsavtaler tilhører idrettens organisasjonsledd

NSFs Fellesreglement:

206.2.2: NSF eier samtlige markedsrettigheter til løpere som til enhver tid er uttatt på NSFs landslag og representasjonslag

FIS ICR (International Competition Rules)

Pkt 204.1: Nasjonalt Skiforbund (NSF) skal ikke utstede FISlisens til utøver som tillater at navn eller bilde brukes i markedsføring, unntatt når nasjonalt forbund er part.

Kilde: Norges Skiforbund og NIF

Les også

 1. Sundby om sesongen: – Jeg har tatt to av tre

  LAHTI (VG) Martin Johnsrud Sundby (30) ble syk og mislyktes i VM, men nå er han vinner av verdenscupen.
 2. Northug: – Mer kontroll på det som skjer om 20 år enn ett år

  HOLMENKOLLEN (VG) Petter Northug (29) gjesper og fremstår bare sånn passe på hugget før Kollen-helgen i verdenscupen.
 3. Petter Northug til VG: Skal fortsette med Coop neste vinter

  LAHTI (VG) Petter Northug(29) sier til VG at han skal fortsette Coop-samarbeidet neste sesong.
 4. Northug, Bjørgen og Sundby: Vil ha tilbake den gamle Kollen-femmilen

  HOLMENKOLLEN (VG) Petter Northug mener det tradisjonsrike slitet på femmilen i Holmenkollen burde vært tatt vare på, og…

Mer om

 1. Langrenn
 2. Petter Northug

Flere artikler

 1. Tror ikke Skiforbundet kan nekte Northug å gå verdenscuprenn neste sesong: Anders Aukland: - Petter er i posisjon til å gjøre hva han vil

 2. Eksperter på idrettsjuss: Mener Skiforbundets krav til Northug bryter med norsk lov

 3. Skistyret står ved «Northug-vedtaket»

 4. Skitopp: Northug får trolig landslagsultimatum

 5. Pappa Northug signaliserer langløpssatsing: Northug-avklaring utsatt til etter påske

Fra andre aviser

 1. Nå kan det gå lang tid før avklaring i Northug-saken

  Aftenposten
 2. Northug får neppe videreføre særavtalen med Skiforbundet

  Aftenposten
 3. Northug har bedt om møte med Skistyret

  Aftenposten
 4. Skiforbundets tilbud til Northug er trukket tilbake

  Aftenposten
 5. Nå kan det gå lang tid før avklaring i Northug-saken

  Fædrelandsvennen
 6. Northug har bedt om møte med Skistyret

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no