DANSKE HELTER: Danmarks Mikkel Hansen (t.h.) vinker ved siden av Henrik Hansen - begge med OL-gullmedaljen rundt halsen. Danmark slo Frankrike i OL-finalen i håndball. Foto: Javier Soriano AFP

Danskene tenker annerledes enn Norge – fikk kanonsuksess i Rio

Danmark tok 15 medaljer i Rio. Nå forteller direktøren i Team Danmark – danskenes svar på Olympiatoppen – om hvordan de fikk det til.

Artikkelen er over tre år gammel

– Det at vi i Danmark har et uavhengig Team Danmark som står for utviklingen og koordineringen av eliteidretten med direkte kontakt til kulturdepartementet ser jeg som en stor styrke, sier Lone Hansen i Team Danmark til VG.

Team Danmark kan sammenlignes med norske Olympiatoppen. Oppgaven er å få frem utøvere i verdenstoppen. Men det finnes forskjeller: Mens Olympiatoppen er en avdeling i Norges Idrettsforbund, så er Team Danmark en uavhengig institusjon under kulturdepartementet.

Team Danmark ivaretar den overordnede planleggingen av toppidretten i Danmark.

– Vi er i stand til å inngå tett samarbeid med de særforbund som har en internasjonal elite og både støtte dem økonomisk og med eksperthjelp, samtidig som Team Danmark passer på å holde fokus på utvikling av toppidrettsvitenskap i de forsknings- og innovasjonsmiljøer som er i Danmark, sier Hansen.

Sett denne? DB-kommentator fyrer løs mot VGs Leif Welhaven

Kritisk til norsk organisering

Den norske idrettsmodellen er under debatt etter skuffende resultater i Rio.

Mens tidligere golfpresident Finn H. Andreassen vil legge ned Olympiatoppen, så sier alpinist Kjetil Jansrud til VG at Olympiatoppen må ut av Idrettsforbundet.

Tidligere idrettspresident Hans B. Skaset uttaler til Aftenposten at dagens organisering av norsk idrett er «en ulykke for toppidretten». Han mener toppidretten må «fri seg» fra både Norges Idrettsforbund og særforbundene.

VIL HA NY ORGANISERING: Tidligere idrettspresidente Hans B. Skaset. Foto: Ole Kristian Strøm VG

– I økende grad vil jeg hevde at toppidretten er et element som ikke kan håndteres sammen med fritidsanliggende, sier Skaset til Aftenposten.

– Risikoen og ansvaret må økes, toppidretten må fristilles så den ikke blir et underbruk av et idrettsstyre som ikke har andre toppidrettsinteresser enn å være til stede når det konkurreres, som ikke har nok kompetanse om toppidrett, sier Skaset til avisen.

Tidligere golfpresident: – Legg ned Olympiatoppen!

På spørsmål om hva som er de viktigste grunnen til den voldsomme danske suksessen i Rio og hvilke prioriteringer som er gjort de siste årene, svarer Team Danmark-direktøren følgende:

– Noe av det Team Danmark i samarbeid med særforbundene har arbeidet med de siste fire årene har vært å skape gode elitemiljøet hvor det har vært mulig å følge opp utøveren hele tiden. Miljøene er utviklet på to nivå:

1) I det absolutte lokale miljø i den kommunen utøveren er vokst opp, der det er skapt et fundament med samarbeid mellom skole, idrettsforening og foreldre koordinert og støttet av Team Danmarks eksperter og rådgivere – og støttet (økonomisk) primært av kommunen.

Les også: Thorkildsen langer ut mot Olympiatoppen

2) Et elitemiljø hvor de beste trener sammen med dyktige trenere hvor de har fokus på både eliteutvikling og på å ha et konkurransedyktig miljø hvor det er respekt og samarbeid mellom de beste på treningsbanen – man lærer av hverandre og mantraet er at hvis treningskameratene blir dyktige, så skjerper det konkurransen og dermed egen mulighet for å lykkes. Det er koordinert og understøttet av Team Danmark i et samarbeid med særforbundet. Spesielt roforbundet og seilforbundet har klart å skape et meget sterkt miljø rundt de kvinnelige utøvere – noe som også avspeiles i medaljene under OL.

– Har dere en lettere jobb ved at dere nesten bare har sommeridretter?

– Vi er veldig misunnelige på Norges suksess i vinteridrettene hvor vi ikke kan gjøre oss gjeldene (ennå). Jo flere ting man skal satse på, jo flere ressurser koster det. Men noe av det jeg er veldig glad for og stolt av ved Danmarks satsning er at den nettopp inneholder mange forskjellige idrettsgrener – vi toppsatser ikke bare på to eller tre idretter, men tar medalje i 8-10 forskjellige idretter.

– Har du noen råd til norsk idrett etter relativt skuffende resultater i Rio?

– Norge har rammene og en lang tradisjon for å gjøre seg gjeldende i toppen av internasjonal elite. Som nevnt tror jeg veldig på at det skal investeres i de miljøer som virker rundt den enkelte utøver og ha et godt fokus på å se det enkelte menneske – ikke bare som utøver, men som en som skal fungere godt fra «vugge til grav». Det gir utøverne ro til å fokusere på eliteidrettene når det er tydelig at rammer for utdannelse og familieliv er på plass.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder