KRITISK: Professor Kai-Håkon Carlsen, en av Norges fremste allergieksperter. Foto: Jørgen Braastad VG

Allergiforsker: – Sundby ville fått mindre dose enn en ettåring med astma

En av norges fremste allergieksperter radbrekker dopingreglementet som felte Martin Johnsrud Sundby.

Artikkelen er over tre år gammel

Kai-Håkon Carlsen er professor ved universitetet i Oslo, og en av Norges fremste eksperter på astma hos idrettsutøvere. Han er uenig i dommen som utestenger Martin Johnsrud Sundby fra idretten i to måneder, samt fratar han flere verdenscupseiere og seieren i Tour de Ski i 2014/2015-sesongen.

Dersom Sundby hadde fått den dosen WADA mener ville vært korrekt, ville han fått i seg mindre enn dosen som anbefales for et barn på ett år, mener Carlsen.

Carlsen har vært engasjert av Norges skiforbund i forbindelse med prosessen mot WADA og var en av tre sakkyndige i saken som endte med at Sundby ble dømt.

Les også: Så mye over tillatt dose ble han gitt

Helt meningsløst

Han forklarer at den anbefalte dosen fire ganger daglig til et 10 kilo tungt barn med astma, vil være 500 mikrogram, tilsvarende 2000 mikrogram per døgn.

– Den tillatte maksimale døgndosen på 1600 mikrogram for en toppidrettdutøver, gitt via forstøverapparat, er dermed mindre enn dosen som anbefales for en ettåring med astma, sier Carlsen.

– Det ville vært helt meningsløst, og ikke medisinsk anbefalt med en så lav døgndose tatt gjennom forstøverapparat, sier han.

– Hva har denne medisinen å si for prestasjonen til en idrettsutøver?

– Det er veldig enkelt å svare på: Ingenting.

Jelena Välbe til VG: – Den norske astma-syken er merkelig

Saltvann mot slim

Carlsen forklarer at forskjellen mellom å bruke spray og forstøver for å innta astmamedisin, er at forstøveren blander ut medisinen i saltvann, som bidrar til å løse opp slim.

– En engelsk gruppe har undersøkt dette veldig grundig, og funnet ut at forholdet mellom mengder medisin som tilsettes apparatet, og hva du faktisk får i deg, er 1 til 10. Du får i deg en tiendedel av medisinen som puttes i forstøveren.

Carlsen mener reglene er uklare og ikke til å forstå.

– Regelverket må endres slik at leger som behandler idrettsutøvere, det øvrige støtteapparatet, og utøveren selv, kan forstå dette på en skikkelig måte, sier han.

Les også: Sundby utestenges etter brudd på dopingregler

Raskere utmattet

Han forteller at det er flere undersøkelser på ulike astmamedisiner, blant annet Ventolin, som er det samme som Salbutamol, og studiene viser det samme — medisinene er ikke prestasjonsfremmende.

– Tvert imot, sier Carlsen og forklarer:

– Vi undersøkte friske idrettsutøvere og fant at når de fikk Ventolin ble løpetiden til utmattelse statistisk signifikant kortere enn når de fikk placebo. Siden har flere andre studier vist det samme.

Les også: Sundby: Aldri trodd jeg skulle bli straffet på denne måten

Uvitenhet

Carlsen er klokkeklar.

– Medisinen gjør at astmatikere kan fungere som alle andre uten å være hemmet av sykdommen sin.

– Men bruken av astamedisiner i norsk idrett har jo vært kraftig kritisert i flere år?

– Dette skyldes nok manglende kunnskap om astma.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder