Maria Sjarapova innrømmer doping

Føyer seg i rekken av idrettsutøvere tatt for bruk av meldonium

SPORT

Tennisstjernen offentliggjorde selv dopingresultatet på en pressekonferanse mandag.

Publisert: Oppdatert: 07.03.16 23:10

Hun forteller at hun har tatt meldonium, et stoff som står på dopinglisten, og at hun har fått det i seg gjennom en medisin hun har fått av sin lege i 10 år.

Stoffet ble ført opp på dopinglisten 1. januar i år, ifølge tennisspilleren. Hun godtar derfor at hun er tatt.

Les også: Kristoff-kollega tatt for doping

– Jeg forstår at dette får konsekvenser, men jeg ønsker ikke at karrieren min skal ende slik. Jeg håper jeg får sjansen til å spille igjen. Jeg tar fullt ansvar. Det er mitt ansvar hva jeg putter i kroppen min, sier hun.

– Jeg fikk et brev fra WADA 22. desember med endringene for neste år og hvor testene vil være, men jeg så ikke på listen.

Øker hjertekapasitet

Ifølge Antidoping Norge er meldonium satt på dopinglisten på grunn av bevis for at dette stoffet er i bruk blant utøvere med den hensikt å øke prestasjonsnivået. Stoffet er i medisinsk øyemed ment å øke arbeidskapasiteten til mennesker med hjertesvikt.

Stoffet var på overvåkingslisten i 2015, og plasseres i gruppen hormoner og metabolske modulatorer. Det ble flyttet over på listen over forbudte stoffer fra årsskiftet.

Stein Ørn, ekspert på hjertesykdommer og professor ved universitetssykehuset i Stavanger, forteller at stoffet ikke er kjent i vår verden.

– I vesteuropeisk sammenheng er det totalt ukjent. Det eksisterer ikke i noen retningslinjer innenfor europeisk bruk på hjertesykdommer. Jeg tror ingen hjertemedisinere i hverken Norge eller resten av Vest-Europa har hørt om det.

Ørn er ikke bare ekspert på området. Han er også stefar og trener til syklist Alexander Kristoff. På Kristoffs lag, Katjusja, ble russiske Eduard Vorganov nylig tatt for å ha testet positivt på samme stoff.

Les mer: Hevder russisk sikkerhetspoliti deltok i dopingregime

Francke: – Det kom ut av det blå

Eurosports tennisekspert Christer Francke hørte om Sjarapovas annonserte pressekonferanse for et par dager siden. Dopinginnrømmelsen hadde han aldri sett for seg.

– Jeg var ganske sikker på at hun skulle legge opp, sier Francke til VG.

Han mener Sjarapova har vært på hell de siste par sesongene, og at hun ikke har vært ansett som favoritt til noen av de største turneringene på en god stund.

– Det siste store hun vant var French Open tilbake i 2014. Nå virker det på henne som at hun vil ta straffen sin, men om hun blir utestengt i et par år for dette er det tvilsomt om hun kan komme tilbake.

Sjarapova er blant idrettsverdens best betalte kvinner, og en av idrettens mest profilerte utøver.

– Derfor virker dette ganske uproft, at hun ikke skulle vite at det stoffet står på dopinglisten, sier Francke.

Flere tatt for samme stoff

Den 28 år gamle tennisspilleren er for tiden rangert som nummer syv i verden, og har tidligere toppet verdensrankingen. Hennes 35 individuelle titler – fem Grand Slams – gjør henne til den tredje mestvinnende aktive utøveren, bak søstrene Venus og Serena Williams.

Tidligere mandag ble det klart at også den russiske kunstløperen og OL-vinneren Jekaterina Bobrova har testet positivt på meldonium. Tidligere i år har den svenske friidrettsstjernen og OL-håpet Abeba Aregawi testet positivt på samme.

Her kan du lese mer om