OPPOFRENDE FAMILIE: Da Magnus Carlsen var tidlig i tenårene, leide familien ut huset og solgte en bil så de kunne reise rundt på turneringer med stortalentet. Senere skulle han bli verdensmester flere ganger, sist mot Fabiano Caruana i 2018 (bildet). Foto: Ole Kristian Strøm / VG

Carlsen-kompis frykter for talentene etter betting-nei

Jon Kristian Haarr, styremedlem i Offerspill og venn av Magnus Carlsen, mener bettingavtalen verdt 50 millioner kunne gjort at sjakktalenter ikke må ha en så oppofrende familie som Carlsen for å slå gjennom.

Haarr var selv blant dem som stemte for den omstridte avtalen med betting-selskapet Kindred på sjakk-kongressen søndag. Hans stemme hjalp imidlertid lite: Avtalen ble nedstemt med gigantisk flertall på nei-siden.

– Vi har aldri sett en økonomisk mulighet som dette i norsk sjakk før, og man kan spørre seg om det noen gang kommer til å komme en lignende igjen, sa Haarr under kongressen.

Han var med på å grunnlegge Offerspill, Carlsens nye sjakklubb, og er et av de fem styremedlemmene i klubben. Som de andre i klubbledelsen mener han at det trengs penger til å satse på de unge talentene som kommer opp etter verdenseneren.

Se deler av innlegget der Haarr forklarer til sjakk-kongressen hvorfor han er for avtalen:

– Trist

– Familien til Magnus solgte en bil og leide ut huset for å ha råd til å reise rundt så Magnus kunne satse. Det er ikke normalt å ofre så mye, og det kan vi ikke forvente av noen, heller, sier Haarr til VG.

Nettopp derfor skulle han gjerne sett et ja til avtalen, der pengene for eksempel kunne blitt brukt på stipender til lovende spillere. Haarr er fortvilt over situasjonen til disse spillerne i dag.

VILLE TATT PENGENE: – Avtalen med Kindred kunne gitt et helt annet tilbud til sjakktalenter enn det de får i dag, sier Jon Kristian Haarr fra Offerspill. Her fra søndagens sjakk-kongress. Foto: Hallgeir Vagenes

– Se på Johan Sebastian Chistensen, en av spillerne som er med i Offerspill. Han er 21 år, Norges sjette beste sjakkspiller, men betaler fra egen lomme for å reise rundt og spille turneringer. Det er trist.

Haarr legger til at han tror at oppstyret rundt Kindred-avtalen har bidratt til større bevissthet rundt økonomien i Sjakk-Norge, og at det på sikt kan føre til mer penger inn.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder