INN I DEBATTEN: I dette VG-intervjuet lanserer alpinist Kjetil Jansrud flere forslag til endringer i norsk toppidrett. Foto: Erlend Daae VG

Jansrud mener Olympiatoppen må ut av Idrettsforbundet

Foreslår «amerikansk stipendmodell» for å rekruttere til sommeridrettene

Kjetil Jansrud (30) vil ikke kalle fire bronser i Rio-OL
for en katastrofe. Men han mener det er perfekt tidspunkt for å vurdere om norsk toppidrett trenger en ny kurs – og nye ideer.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Den samfunnsengasjerte alpinisten er ikke helt på samme spor som tidligere golfpresident Finn H. Andreassen, som i dagens VG tar til orde for å legge ned Olympiatoppen.

Men over en kopp kaffe og innimellom noen halvhissige veps på Alexander Kiellands plass i Oslo lanserer den olympiske mesteren i super-G noen forslag til hva som kan debatteres i Idretts-Norge etter sommerlekene i Rio.

Jansrud drøfter mer enn han fastslår, sier det er både plusser og minuser ved tidligere spydkaster og TV 2 sin OL-ekspert Andreas Thorkildsens relativt tøffe kritikk mot Olympiatoppen.

– Jeg tror ikke man bare skal slakte Olympiatoppen. Men det er helt legitimt at det kommer opp en diskusjon nå. Endringer kommer ikke før katastrofene inntreffer. Sånn er mennesker. Jeg mener ikke Rio var en katastrofe, mer at det var som forventet, men det er en gyllen mulighet for å ta diskusjonene nå. Det hadde vært kult med en offensiv holdning, sier Kjetil Jansrud til VG.

Husker du? Jansrud fra brutal skade til OL-gull

To utspill

Han spinner rundt to konkrete tanker.

1. Olympiatoppen bør ikke være plassert under Norges Idrettsforbund, men som en frittstående organisasjon av norsk toppidrett.

– Jeg aner ikke konsekvenstenking her, men slik kunne Olympiatoppen blitt styrt idrettslig, ikke politisk, og jeg ville latt Olympiatoppen fått ganske klare rammer. De måtte forklart ganske klart hva de bruker penger på, hvordan og til hvem.

2. Få idretten inn i de største norske utdanningsinstitusjonene.

– Går vi til USA, med universiteter og stipender, hvordan de satser idrett og hvordan de har systemer som tar vare på talentene. Å gå idretten gjennom skolen. Medaljestatistisk er det en ganske rå løsning, sier Jansrud om nasjonen som har toppet medaljestatistikken i de seks sommer-OL som er arrangert siden 1996 (og som gjerne ligger omtrent på «norsk» gullnivå også i vinter-OL).

NIFs generalsekretær: Full tillit til toppidrettssjefen

– Beste utdanningskonseptet

Portpassereren forklarer hvorfor han mener idrett, og gjerne en satsing på OL-nivå i sommeridrettene, kan kombineres med utdanning:

– For meg er idretten litt større enn bare OL og medaljer. Jeg har vært alpinist i noen år og sett ganske mange komme og gå. Fellesnevneren for alle de som ikke lykkes, er at disse er blitt ekstremt bra formet gjennom idretten, blitt bra personer og er en ressurs for samfunnet. Idrett er noe av det bedre utdanningskonseptet vi har, sier Kjetil Jansrud – og fortsetter:

– Du er gjerne sosialt oppegående, har god sans for hva som skal til for å nå et mål, du er strukturert og du benytter deg av ressursene som ligger der. Hvis Staten kan bruke stipendkroner på en idrettsutøver, slik man gjør på vanlige studenter, så får du en idrettsutøver som lykkes eller ikke lykkes. Men uansett har de blitt «påført» en utdanning samtidig, som en slags sikkerhet. Det kunne være en kjempeløsning. De blir kanskje nummer to, tre eller ti i idrettene sine, men kan bli en god lege eller politi.

– I USA trener de trener knallhardt tidlig om morgenen og sent på kvelden. Men de må fullføre skolen, ellers får de ikke stipendet. Sånn må det være, sier Jansrud.

Støtter enerpolitikken

I sin kritikk prosederte Andreas Thorkildsen at enere som Henrik Christiansen og Karsten Warholm allerede nå burde få fem millioner hver til å prestere i sommer-OL i Tokyo om fire år. Jansrud gir den tidligere spydmesteren rett i det:

– Hvis det er eksepsjonelle talenter, som tilhører forbund som ikke har like gode rammer som oss i Skiforbundet, synes jeg det vil være helt greit å ta fra en slags breddepott for å gi til det talentet. Er du eier av en bedrift og har et produkt som Henrik Christiansen, forstår jeg hvis man vil plassere penger på den ene hesten fremfor å spre det rundt. Den vurderingen må iallfall være oppe til diskusjon.

Artikkelen fortsetter under bildet!

OLYMPISK MESTER: Kjetil Jansrud med gullet fra Sotsji-OL i Norges «paradedisiplin» super-G. Foto: Helge Mikalsen VG

Samtidig synes Jansrud at norsk idrett kan hente på mer samarbeid på tvers av årstidsidrettene. Der mener han at Olympiatoppen per nå ikke nødvendigvis fungerer som toppidrettsparaplyen de er ment til å være.

– Hvorfor skal ikke langdistanseløpere og langrennsløpere trene sammen? De kunne lært av hverandre, pushe hverandre, få et felles nivå. Olympiatoppen har en jobb å gjøre med å «parre» sommeridretter med vinteridretter. Men da krever det nok igjen større plass. Når alpint er på toppidrettssenteret, bruker vi nesten alt arealet, vurderer alpinisten.

– Det kan hende resultatene i Rio kanskje er et resultat av et system som kanskje er utdatert. Andre land har satt ting i system som gjør at de får mer ut av det. Men dette så vi kanskje ikke fem-ti år tilbake i tid, mener Kjetil Jansrud.

Kronikk: Legg ned Olympiatoppen!

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder