TO GANGER LANGHEKK: Karsten Warholm (20) og Amalie Iuel (22) løper innledende heat på 400 meter hekk i Rio mandag ettermiddag og natt til tirsdag norsk tid. Her leker hekkeparet seg litt under pressetreffet i deltakerlandsbyen lørdag. Foto: Bjørn S. Delebekk VG

Norges OL-håp ladet opp med «Homeland»: Hekke-Warholm: «Kråka» er blitt mitt varemerke

RIO (VG) Karsten Warholm (20) er nødt til å ta «kråka» over nest siste hekk for å komme til mål i OL-debuten mandag ettermiddag norsk tid.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– «Kråka» er blitt mitt varemerke. Den hører med, svarer Karsten Warholm på VGs spørsmål om vi får se det - kråkehoppet - over nest siste hekk i hans innledende heat på 400 meter hekk på Olympiastadion klokken 16.35 mandag norsk tid.

På spørsmål om hva potensialet hans er - her i Rio - og hvordan han tenker, er svaret hans originalt og litt utenom det vanlige, i stil med opptreden og fremtoning forøvrig.

RETT I HEKKEN: Amalie Iuel fikk en uheldig mesterskapsdebut (senior) for Norge i VM for et år siden. Nå hevder hun å være mer avslappet foran OL-debuten. Foto: Bjørn S. Delebekk VG

– Vi så på «Homeland» her om dagen (sesong tre). En veldig bra serie. Det var en som spurte hva optimisten sa da han skulle hoppe ut fra bygningen? «So far, so good», refererer Karsten Warholm.

Bakgrunn: Vil kaste spyd med Thorkildsen

– Steikje bra!

Karsten Warholm er et multitalent i friidrett.

Han vil gjerne konkurrere i 10-kamp og vedgår at han ble litt «starstruck» da han støtte på verdensrekordholderen og regjerende OL-mester i øvelsen, amerikaneren Ashton Eaton (28), inne på banen for noen dager siden.

Det siste året har han imdlertid gått inn for 400 meter hekk. I EM i Amsterdam vant han sitt semifinaleheat på 48,84 sekunder. Det var seks tideler av ett sekund under hans sylferske personlige rekord, og - ikke minst - et halvt sekund under det særnorske OL-kravet.

Bakgrunn: – Steikje bra!

Det var også da folk flest ble kjent med «kråka». Karsten Warholms teknikk er nemlig ikke fullendt. Foran den nest siste hekken er han nødt til å skifte satsben, fra venstre til høyre.

– Da slipper vi «kråka» fri, sier Karsten Warholm - sittende i en sammenleggbar solstol under pressetreffet lørdag - og ler som en...

– Skal ikke lyve

Nei, ikke kråke.

Men han ler og smiler stort sett i ett sett. OL-deltakelsen er «ren bonus». Han hadde ikke regnet med den, før alt klaffet i Amsterdams gamle OL-stadion for fem uker siden.

I finalen fungerte det på den annen side ikke helt etter oppskriften. Da satt ikke «kråka» som den skulle. Karsten Warholm flakset vilt og det kunne virke som om han fikk alt for mye luft under vingene. Han ba om beklagelse etter 6. plassen.

– Jeg tror jeg satte en støkk i de andre på de første 300! Dessverre ble det bom på slutten. Jeg beklager at det ikke ble medalje, sa 20-åringen da.

– Jeg skal ikke lyve. Man så i finalen (EM) at den passeringen var et minus, sier han nå.

Semifinale i OL?

Siden EM i begynnelsen av juli har han fått «hundre tusen» råd fra folk han kjenner og folk han ikke kjenner, om hvor vidt han bør satse på 400 meter hekk eller 10-kamp.

Leste du denne? Vant EM-sølv i 10-kamp

Han synes det er «søtt og sjarmerende» at så mange bryr seg om det han elsker å gjøre, fordi det faktisk betyr at det han gjør er verd å bry seg om.

– Jeg har tenkt å kose meg når jeg først har fått denne bonusen, og gjøre mitt beste. Jeg fikk slappet av etter EM og nå flyter jeg på den følelsen. Semifinale er innenfor rekkevidde, slår Karsten Warholm fast.
Hør VG Sportens ferske OL-podcast - med drypp fra Premier League:

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder