Tror menn har større ambisjoner

Slik svarer mannlige idrettstopper om kvinnefraværet

Mange kvinner har lavere ambisjoner enn menn. Slik forklarer IBU-president Anders Besseberg (69) fraværet av det motsatte kjønn blant idrettstoppene. Per Ravn Omdal (68) er rykende uenig.

VGs tall viser at 226 av 240 idrettspresidenter er menn.

Én av dem er Anders Besseberg. Han har sittet som president i Det internasjonale skiskytterforbundet i hele 23 år. Der teller eksekutivkomiteen åtte medlemmer. Én er kvinne. Forbundet har også en kvinnelig generalsekretær.

– Jeg tror en del menn har større ambisjoner om å komme inn i slike verv enn kvinner, sier Besseberg til VG.

Han skal ha forsøkt å rekruttere en rekke kvinner, også til sitt eget verv som president, hevder han. Men altså uten å lykkes.

HUSKER DU? Reagerer kraftig på «diskriminering» av Bjørgen

Tror menn har høyere ambisjoner

– Unge kvinner er ofte i en familiesituasjon som gjør det vanskelig. De kan være i en etableringsfase med barn og på vei tilbake i arbeidslivet. Når man ser på kvinner i toppverv, så er de ofte enslige eller litt eldre som har voksne barn, sier IBU-toppen.

Idrettssosiolog Gerd von der Lippe mener at menn i toppidretten bruker sitt eget nettverk når de skal rekruttere. Samt at mange er redd for å velge folk som er ulike seg selv. Anders Besseberg er ikke uenig etter et langt liv i idretten.

– Jeg tror som sagt at menn har høyere ambisjoner, og sånn sett kan jeg være enig- selv om jeg ikke tror det er ubetinget sånn. Det handler også om at kvinner ser på det som litt vanskelig å ta på seg store oppgaver som dette med tanke på livssituasjonen de kan befinne seg i.

LES OGSÅ: Dæhli kommenterer: 10 år og like langt

– Handler om vilje

Tidligere fotballpresident Per Ravn Omdal rister derimot på hodet. Han har hatt en rekke verv i både FIFA og UEFA gjennom mange år.

Ravn Omdal er, i likhet med Karen Espelund i UEFA, en varm tilhenger av kvotering. I tillegg mener han kvinner i større grad må inn i komiteer på lavere nivåer. Da vil respekten for dem øke, og veien til styrerommene blir kortere.

– Vi har dessverre en nedarvet kultur som får lov til å råde i mange land fortsatt, erkjenner Ravn Omdal.

– Det er vanskelig å få kvinner til å ta toppverv, og de har ikke like høye ambisjoner som menn, mener Anders Besseberg?

– Nei, det er jeg ikke enig i. Dette er bare snakk om vilje. Det er viktig å få med kvinnene på et veldig tidlig stadium, sier Ravn Omdal.

LES OGSÅ: Slår alarm om likestillingen i norsk idrett

Han erkjenner at det er vanskelig å selge inn ideen om kvotering av kvinner i mange deler av verden.

– Det er ofte som å snakke til en vegg. Men det kommer etter hvert.

– Har du opplevd mye mannssjåvinisme og uvilje mot å få inn kvinner i løpet av dine år i toppen av idrettsverden?

– Ja, i hopetall, dessverre. Men det er større og større respekt for kvinnenes rolle. Og den øker med økningen i antallet kvinnelige utøvere, trenere og ledere som lykkes der ute.

Ikke et tema i Europa

Sverre Seeberg (64) har sittet i FIS-styret siden 2004. Han bekrefter at «kvotering» er et fremmedord i store deler av verden.

– Du skal ikke langt sør i Europa før det er en ikke-sak, sier han.

FIS har en godt «synlig» kvinnelig generalsekretær i Sarah Lewis. Men i styret sitter 17 menn og én kvinnelig observatør.

Det er ønskelig med flere kvinner, understreker Seeberg. Men et forslag fra Ungarn om kvotering har falt på flere kongresser internasjonalt.

– For at det skal komme flere kvinner inn i styret, er vi avhengige av at de nasjonale forbundene nominerer kvinner, sier Seeberg.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder