DROPPER EM: Bare uker før konkurransen kom sjokkbeskjeden: Thea Rabe og hennes partner Tim Koleto måtte trekke seg fra EM. Her fra en oppvisning i Asker i september. Foto: Susan Fraser C_k ,

Isdanseren om hvorfor EM-deltagelsen ble avlyst: Åpenhjertig Thea Rabe: – Det kjentes ikke sunt for meg

Thea Rabe (21) avlyste EM-planene og brøt samarbeidet med isdans-partneren hennes Tim Koleto (23). Nå forteller hun hvofor.

Siri Wiersen
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

De skulle skrive historie, og bli det første norske paret som noensinne har konkurrert i internasjonal isdans. Slik ble det ikke. For noen uker siden ble det kjent at de hadde tatt den tøffe avgjørelsen om å droppe EM.

BAKGRUNN: Brudd for Norges isdanspar

– Det var ingenting spesielt som skjedde, det var hele måten vi trente på. Det kjentes ikke sunt for meg, og det var momenter ved det som trakk meg i en negativ retning, sier Rabe, og fortsetter:

– Som idrettsutøver klarte jeg ikke å utvikle meg sånn som jeg og Tim trente og samarbeidet, forteller hun, men presiserer at hun var veldig fornøyd med trenere og miljøet rundt.

EM-drømmen visnet

At det var så ille, skjønte hun først rundt juletider. Da var det en knapp måned igjen til EM, og etter åtte måneders hardt arbeid skulle de være klare til å vise frem det de hadde trent på for hele Europa.

– Jeg prøvde å fortelle meg selv at jeg bare var sliten, og at vi skulle klare det, men jeg skjønte rett før jul at jeg ikke kunne stå i situasjonen, sier isdanseren.

De to møttes over en nettside hvor man finner isdans-partnere, og før sommeren i fjor flyttet hun til USA for å trene sammen med amerikaneren. I den første internasjonale konkurransen de deltok i klarte de EM-kravet, og skrev seg dermed inn i historiebøkene. Drømmen ble virkelighet.

THEA FOR TO MÅNEDER SIDEN: – Jeg lever i drømmen

Helt til ting snudde, bare uker før konkurransen.

– Sånn som situasjonen var for meg var det ingen drøm som var viktigere enn å komme seg vekk fra den situasjonen jeg var i, forklarer Rabe, samtidig som hun påpeker at hun så inderlig skulle ønske at det ikke var sånn, og at de kunne ha reist til Europamesterskapet. Drømmen var å bli isdanser, men det kan ikke være for enhver pris, sier Rabe.

Tilbake på skolebenken

Fremtiden som isdanser er ifølge henne selv usikker, men om hun en dag vender tilbake til isdans ønsker hun å fortsette i treningsmiljøet i NOVI, hvor hun trente frem til jul.

Før hun begynner å tenke på å finne ny partner skal hun uansett bruke tiden på å hente seg inn igjen. Nå prioriterer hun jus-studier på Universitetet og å holde seg i form, mest utenfor isen.

– Jusen er noe jeg har ofret for å satse på isdans, så det føles ikke som noe nederlag å studere heller. Nå er jeg glad for at jeg alltid har tatt skolen på alvor, slik at jeg nå hadde noe å falle tilbake på når situasjonen ble som den ble, forteller hun.

Det var en hel nasjon som fulgte med på Thea frem mot EM. Hun innrømmer at det er litt deilig å slippe å være "isdans-Thea".

– Ja, det er jo det. På skolen ser man ting med litt andre øyne. Andre studenter spør om det er jeg som driver med isdans, og det er jo morsomt, sier hun og ler.

LES OGSÅ: Kunstløp-Thea vil bli historisk

– Jeg er knust

Partneren hennes, Tim Koleto, ønsker ikke å svare på spørsmål fra VG. Han kommer heller med følgende uttalelse:

OVER: Thea Rabe sammen med hennes tidligere isdans-partner Tim Koleto. Foto: Privat ,

"Jeg satte pris på og nøt tiden Thea og jeg hadde da vi trente sammen. Vi kom godt overens også utenfor isen, og vi tilbragte til og med juleferien sammen, både med min familie i California og hennes i Norge. Jeg kommer til å savne det vi hadde.

Avgjørelsen om å trekke oss fra EM var en overraskelse for meg og ikke noe jeg ville, men jeg respekterer hennes avgjørelse. Selv om jeg er knust over at vi ikke lengre er isdans-partnere, ønsker jeg henne alt godt når hun nå skal fortsette sin karriere.

Jeg kommer til å fortsette min karriere så lenge kroppen min tillater det og lidenskapen lever i meg.

Takk til det norske folk for mottakelsen av oss som par den korte tiden vi representerte deres vakre land. Jeg kommer aldri til å glemme det."

Fryktelig leit

Lederen for toppidrett kunstløp i Norges Skøyteforbund, Mona Adolfsen, forteller at hun ble overrasket da hun fikk høre nyheten.

– Først tenkte jeg at det var fryktelig leit, fordi for det første var vi veldig stolte over den jobben Thea har gjort, alt arbeidet hun har lagt ned og hvor langt hun har kommet på så kort tid. Vi var også veldig stolte av å i det hele tatt ha et isdans-par, sier Adolfsen, og tilføyer:

– Vi vil lære av det her. Det er viktig for oss å ha et ekstra fokus på de av våre utøvere som ikke trener i Norge, og kanskje føler seg litt alene. Nå tror ikke jeg at vi kunne gjort noen underverker i så måte, men det er viktig for oss å ta med dette videre.

LES OGSÅ: Norges første isdanspar vil vise seg frem

Lederen er ikke bekymret over Rabes fremtid som isdanser, men påpeker at økonomi er et problem i klubben.

– Med tanke på alder, det arbeidet hun har lagt ned, de fysiske og tekniske ferdighetene hun har, så har hun absolutt alle muligheter. Utfordringen er økonomi, og da må jeg beklage at Norges Skøyteforbund har den økonomien vi har, og at det ikke finnes penger å støtte med. Enn så lenge vil Thea være en del av NSF, og vi vil ta vare på henne fremover. Hun er en flott jente og en flott representant for sporten og NSF, så vi håper at hun får muligheten til å utvikle seg videre, forteller Adolfsen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder