VERDENSMESTER: I 2006 var ikke Emil Iversen blant de 200 beste langrennsløperne i Norge, søndag ble han verdensmester på lagsprint sammen med Johannes Høsflot Klæbo (t.v.). Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Iversen slått av «alle» som 15-åring – i går ble han verdensmester

SEEFELD (VG) Emil Iversen (27) gikk inn til 204. plass da maratonstjernen Sondre Nordstad Moen vant Hovedlandsrennet i 2006. Men mot alle odds, så spådde Moen at Iversen skulle bli en stjerne.

Mannen som har Europas nest raskeste maratontid forsto muligens hva som var på gang allerede da, selv om Iversen knapt slo noen – og i egne øyne var «Norges dårligste skiløper som barn».

Selv var Moen Norges beste langrennsløper som 15-åring, men ga seg for å satse på løping.

Under Hovedlandsrennet i Alta i 2006 ble Iversen nummer 204 på fem kilometer klassisk, nesten tre minutter bak Moen.

les også

Iversen med tirade mot mediene: – Det var pinlig

– Om noen hadde sagt at jeg skulle bli verdensmester i 2019 da, så hadde det vært det dummeste noen kunne sagt noensinne, sier Iversen til VG.

MARATONLØPER: Sondre Nordstad Moen har personlig rekord på maraton med 2,05.48. Det er nest raskest i Europa. Her fra EM i friidrett i fjor. Foto: Bjørn S. Delebekk

Verdensmesteren husker maratonløperen godt.

– Moen var den store da jeg var på den alderen der. Jeg hadde ham på MSN og chattet litt med han, og jeg husker dette som om det var i går, han sa: Jeg er barnestjernen, men du kommer til å bli stjerne når du blir stor, sier Iversen til VG, smiler og legger til:

– Det er jo litt artig at han traff med spådommen der.

les også

Iversen endret livsstil – så ble han best i verden

I går ble Iversen verdensmester på lagsprint sammen med Johannes Høsflot Klæbo.

Tålmodig

På 5 kilometer friteknikk gikk det enda dårligere for Iversen i 2006. Han ble nummer 218. Dagens friidrettsstjerne Henrik Ingebrigtsen vant foran Moen. Landslagsløper Didrik Tønseth, som skal gå 10-kilometeren onsdag, ble nummer fem.

Her har Iversen lagt ut en filmsnutt av seg selv i sosiale medier fra 2006:

– De som vinner hovedlandsrennet er veldig kule, jeg var lite kul, men det er altså ikke sånn at de som vinner der trenger å bli best, sier Iversen.

Han hyller faren sin, Ole Morten Iversen, som også er landslagstrener for damene.

MED PAPPA: Ole Morten Iversen har alltid vært stolt av sønnen Emil Iversen, selv da han var en av landets dårligste langrennsløpere. Her er de sammen etter at sønnen ble best i verden søndag. Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

– Jeg er veldig heldig med folk rundt meg. Foreldre og trenere som har støttet meg, som har hatt troen på meg og lagt til rette for meg. Jeg har gjort en solid jobb selv og hatt troen på meg selv også. Helt siden da, er jeg blitt litt og litt bedre. I dag er jeg best i verden sammen med Johannes, så det er en del som har skjedd siden Hovedlandsrennet, sier Iversen.

– Gir du håp til dem som ikke er gode som barn og ungdom?

– Jeg tror jeg kan være et godt forbilde der. Da jeg var 15 år, så var jeg ikke nummer 200 engang, men pappa var glad i meg likevel, han var stolt av meg. Det er kanskje et viktig signal til foreldre: Jeg har hatt tålmodige foreldre som har hatt troen hele tiden, svarer Iversen.

les også

Morfaren til Klæbo etter dame-bronsen: – De tabbet seg ut

Verdensmesteren ga mediene klart svar etter det han opplever som urimelig kritikk etter gulløpet:

Hyller Iversen

Jørgen Bye Brevik (27) fra Trondheim ble nummer fire, 214 plasser foran Iversen, i 2006.

INGEN TOPPRESULTATER: Emil Iversen i tenårene. Da ble han ikke blant de 200 beste i Hovedlandsrennet i Alta i 2006. Nå er han verdensmester på ski. Foto: PRIVAT

– Det er utrolig å tenke på at jeg slo en som var så talentfull, men skjulte det så godt da, sier Brevik til VG.

les også

Russland-trener Cramer etter nederlaget: – Hater sprint!

Selv fikk han flere sølv i junior-VM. Han kjenner Iversen.

– Han er en herlig type, uredd, offensiv, lojal og omgjengelig. Det er ganske kult at Emil reiste rundt i joggedress og med langt krøllete hår, mens vi hadde kondomdress og drakk sitrondrikk. Han er en enorm stayer og har viljestyrke. Det er ganske rått, sier Breivik.

Klæbo hadde gull-taktikken klar da han gikk søndag. Dermed stoppet hele feltet:

Nicholas Oskarsson (27) ble nummer 197 den dagen i 2006.

– Tenk at jeg slo en verdensmester. Det er selvfølgelig morsomt. Jeg burde antagelig gjort ting annerledes i etterkant ser jeg nå. Men det ble orientering, sier Oskarsson som ble norgesmester i 2014, og legger til:

– At jeg har slått en verdensmester blir en god historie når jeg er på skitur med kamerater.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder