BESTE NORDMANN: Jarl Magnus Riiber imponerte i OL-debuten. Foto: Bjørn S. Delebekk, VG

Riiber Norges beste i OL-debuten: – Sjansene mine er gode

PYEONGCHANG/OSLO (VG) I sin OL-debut ble Jarl Magnus Riiber (20) Norges beste i hoppbakken i kombinert – og er i glimrende utfordrerposisjon i jakten på edelt metall.

 • Bjørn Arne Johannessen
 • Yngve Gjerde

Artikkelen er over to år gammel

Men det er definitivt ikke kombinertkongen fra Sotsji-OL Jørgen Graabak (to gull). Han ble «tatt av vinden» med 23. plass - og slakter Pyeongchang som OL-arena.

– Her kan du ha bob og isdans, sier Graabak, tydelig oppgitt.

Kombinertrennet i Pyeongchang måtte tåle noen utsettelser og forsinkelser på grunn av utfordrende forhold, men i hoppbakken sikret i hvert fall én nordmann seg et godt utgangspunkt før langrennsdelen som avvikles senere onsdag.

Den skal etter planen starte klokken 10.00.

Kronprins Haakon fikk fra tribuneplass blant annet se OL-debutanten Jarl Magnus Riiber banke til med et 111 meter langt svev – dagens nest lengste.

les også

Skiskyting-konkurranse utsatt – OL-park evakueres

– Jeg er en underdog

Han ble nest best av de 48 som satte utfor i hoppbakken, og går ut 15 sekunder bak bestemann Franz-Josef Rehrl, som hoppet én meter lenger enn Riiber.

Hoppøktens nest beste går ut foran to av favorittene, japanske Akito Watabe og tyske Eric Frenzel, som endte som henholdsvis nummer tre og fem.

VG gir deg alt om OL – sjekk vårt studio

– Sjansene mine er gode, jeg føler meg i god langrennsform, så får vi nesten bare gå langrenn og se hvordan det går. Jeg skal være offensiv, sier han til VG.

les også

Kombinertgutta med strålende stafettseier

Den norske 20-åringen går ut 13 sekunder før Watabe, og 21 sekunder før Frenzel, som er regjerende OL-mester i denne disiplinen.

– Det blir en gruppe, så det blir å henge seg på halen på den gruppen og bare lade opp inn mot slutten. Hvis jeg klarer å henge på så blir jeg farlig på slutten. Jeg er en underdog, de er bedre langrennsløpere enn meg, og det ble litt tettere enn jeg skulle ønske det var.

– Det skilte ikke så mye i bakken på grunn av vær og vind, så jeg for bare prøve å være den jokeren i feltet, så kan det forhåpentligvis bli bra, legger han til.

Espen Andersen ble nummer syv etter at han hoppet 104.5 meter, og går ut 54 sekunder bak østerrikske Rehrl i tet. Det ble samtidig to skuffende hopp fra både Jørgen Graabak og Jan Schmid.

Graabak ligger på en skuffende 23. plass etter hoppdelen, og går ut i langrennssporet 2.28 bak teten etter hopp på 90 meter. Schmid (nest best i verdenscupen sammenlagt) landet på nedslående 88 meter, og går ut som nummer 31, og går ut hele 2.47 bak ledende Rehrl.

Krevende forhold

les også

Jørgen Graabak OL-modell i New York Times

Riiber understreker at det var krevende å sette utfor i normalbakken i OL-byen.

– Det er fryktelig varierende forhold, og du må hoppe bra for å utnytte de litt mindre gode forholdene som er her, så det er sikkert kjedelig å få mesterskapet ødelagt på grunn av været, men det tenker jeg ikke så mye på nå, sier han.

Jan Schmid, som har slitt med sykdom i oppladningen til lekene i Sør-Korea, var skuffet da VG snakket med ham etter at hoppdelen var unnagjort.

– Det er kjedelig, men det hadde vært enda kjedeligere hvis jeg var i kanonform og hadde hatt en perfekt oppladning og hoppet som en klokke i forkant, sier Schmid til VG, og legger til at han – til tross for at han er i bedre form etter sykdommen – vil bruke dagens langrenn som en gjennomkjøring.

Graabak var i likhet med lagkamerat Schmid skuffet etter fryktelig tidlig landing i hoppbakken.

– Jeg er ikke i OL for å lande på kulen. Det er kjedelig. Vi visste da vi kom hit at vi måtte ha en kombinasjon av å hoppe bra på ski og gå bra på ski, og det ser ut som både Jan og jeg kanskje har litt utur i dag, og vi får forhold som gjør at vi må hoppe i absolutt toppklasse hvis vi i det hele tatt skal være i nærheten av medalje.

les også

Schmid vant generalprøven før OL

Få OL-nyheter rett i innboksen din på Messenger

– Det er ikke topphopp av hverken meg eller Jan, det er helt OK – men med utur så blir det for svakt, sier han til VG, og legger til at han tror Frenzel stikker av med gullet.

– Men jeg håper at Riiber kan henge med, sier han.

PS! OL i Pyeongchang ser du på TVNorge, Eurosport Norge og Eurosport Player fra 9. februar. Rettighetshaver Discovery og VG har et redaksjonelt samarbeid.

Mer om

 1. Vintersport
 2. Kombinert
 3. OL 2018
 4. Jørgen Graabak
 5. Jan Schmid

Flere artikler

 1. Sportssjefen kritisk til juryen etter at medaljen glapp for Riiber

 2. Ski traff rett ved NRKs Karen-Marie: – Jeg ble skremt

 3. Riiber tok sitt første VM-gull: - Han er tidenes beste

 4. Oppvask etter smørebom – Riiber og Schmid sjanseløse

 5. VM-sølv for Jan Schmid: – Gjør ikke noe at hårfestet kryper bakover

Fra andre aviser

 1. Norges trener slakter juryen - nå slår renndirektøren tilbake

  Aftenposten
 2. Pallen glapp for Graabak i Granåsen

  Aftenposten
 3. Nedbrutt etter ny norsk nedtur: – OL er ikke for meg

  Aftenposten
 4. Riiber spurtet til sin første VM-medalje. Tyskland forsvarte lagsprintgullet

  Aftenposten
 5. Pallen glapp for Graabak i Granåsen

  Fædrelandsvennen
 6. Nedbrutt etter ny norsk nedtur: – OL er ikke for meg

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder