Beste norske OL-debut på 94 år: Her får Krüger sølv-klemmen

PYEONGCHANG/OSLO (VG) Ikke siden 1924 har en norsk langrennsløper gjort bedre OL-debut enn Simen Hegstad Krüger (24). Belønningen ble OL-sølv og et kort møte med familien og kjæresten Kristine Ringsjø Tufte.

– Det var stas å ha familien og kjæreste på tribunen, sier sølv-Krüger til VG.

De fikk se et nytt rått løp. Bare suverene Dario Cologna var bedre enn Norges beste utøver så langt i OL. Krüger har tatt gull og sølv i sine to første OL-renn. En debut som blant norske løpere bare kan matches av legendariske Thorleif Haug, som vant to langrennsgull på rad i det første vinter-OL i franske Chamonix i 1924.

– Veldig overraskende å stå med gull og sølv. Det hadde jeg ikke turt å tro på, men jeg hadde tro på å ta medalje her, sier han. Internasjonalt gjorde Jevgenij Dementjev det samme i 2006, mens russerens gull og sølv står i et grelt lys etter at han tre år senere ble dopingdømt etter en positiv prøve på utholdenhetsdopet EPO.

les også

Kjæresten om gullgutten: – Han kan holde show

– Det er utrolig sterkt av Simen, sier landslagstrener Tor Arne Hetland og påpeker at krevende å håndtere alle følelsene etter et OL-gull. Han har selv erfaring fra 2002.

Nå kan det bli ett eller to nye OL-renn på Simen Hegstad Krüger. han er aktuell for både OL-stafetten søndag og teamsprinten i neste uke.

– Han virker som en fyr som bare løfter seg til et nytt nivå. I år har han tatt dette steget, sier Martin Johnsrud Sundby.

– Jeg føler meg særdeles trygg på at han kan gjøre en god stafett også.

les også

Weng vraket til OL-stafetten – Jacobsen inne på laget

Selv sier Krüger at han «har veldig lyst til» å utsette seg for gullpresset som alltid henger over Norge i en stafett.

– Å gå stafett for Norge er veldig spesielt. Det er kun gull som er godt nok. Og det vet alle godt, beskriver han. Norge har vunnet ni VM-stafetter på rad, men har ikke vunnet de tre siste i OL-stafettene.

Som den beste fristil-løperen i det norske laget er han brennaktuell.

– Jeg tror jeg kunne vært brukbar på førsteetappen på en sprintstafett. Men i inngangen til mesterskapet har jeg for å være ærlig ikke tenkt tanken, sier han.

Begge de to nordmennene måtte seg knust av Dario Cologna, dobbel regjerende mester på denne distansen fra før, som på imponerende vis tok gullet. En historisk trippel for sveitseren.

– Dette viser hvilken klasseløper Dario er, mener Hetland.

Krüger har trengt tid

Fredag ble det sølv etter han han havnet 18 sekunder bak sveitseren.

– Det var kjempegøy. Det viste at det ikke bare var et blaff det forrige løpet. Det var et skikkelig sliteløp, men jeg klarte å mobilisere den siste runden da det sved som mest, sier Krüger til VG

– Å stå her med to medaljer er spesielt. Hadde noen sagt det til meg før mesterskapet hadde jeg aldri trodd det, jeg vet ikke om jeg tror på det nå heller, sier 24-åringen.

Han forteller om en svært hard kamp ute i løypene. Han føler at han ikke hadde mer inne enn sølvplass i dag.

– Sølv er i hvert fall ikke nederlag i dag, sier han.

Han har vært sliten etter sensasjonsgullet søndag.

– Det at jeg klart å nullstille og ta sølvet er jeg veldig fornøyd med. Jeg må bare hylle Dario i dag. Han er i annen liga. Men det var et bikkjeslagsmål om de siste pallplassene. Jeg klarte å mobilisere er jeg veldig godt fornøyd med.

Landslagstreneren mener romkamerat Hans Christer Holund har vært viktig for Simen Hegstad Krüger. selv peker han på gleden ved å spille playstation med Johannes Høsflot Klæbo & co.

Les også: Sundbys store OL-mål i grus: – Utrolig surt

Sundby-nedtur

Denis Spitsov tok bronsen, mens Martin Johnsrud Sundby ble nummer fire, nesten halvminuttet bak Cologna. For nettopp Sundby må resultatet ha vært en enorm nedtur. Han har i lang tid vært verdens beste skiløper, men mangler det individuelle mesterskapsgullet.

Se hva Sundby selv sier om løpet under:

Resultatliste 15 km intervallstart herrer:

1. Dario Cologna, Sveits: 33:43.9
2. Simen Hegstad Krüger. Norge: +18,3
3. Denis Spitsov, OAR: +23,0
4. Martin Johnsrud Sundby, Norge: +24.9
5. Maurice Manificat, Frankrike: +27,0
6. Hans Christer Holund, Norge: +34,5
7. Alex Harvey, Canada: +35,5
8. Marcus Hellner, Sverige: + 38,7
9. Calle Halfvarsson, Sverige: +1:00,6
10. Matti Heikkinen, Finland: +1:01,5

18. Finn-Hågen Krogh, Norge: +1:30,5

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder