MINNES: Per Jorsett bisettes tirsdag formiddag. Foto: Frode Hansen

Per Jorsett (98) bisettes i dag: – En av de absolutt store i norsk idrett

NRK - og skøyteprofil Per Jorsett (98) døde natt til onsdag 30. januar. Tirsdag bisettes han i Vestre Gravlund nye kapell.

Den tidligere journalisten, skøyte - og friidrettskommentatoren ble 98 år gammel. Han døde natt til onsdag 30. januar.

Tirsdag formiddag bisettes han i Vestre Gravlund nye kapell.

Flere kjente fjes er til stede for å minnes den tidligere kommentatoren. Blant dem tidligere NRK-kommentator Arne Scheie, tidligere fotballpresident Per Ravn Omdal, tidligere skøyteløper Sten Stensen og tidligere skøytekommentator Ingvard Havnen.

– Han var en fantastisk venn, helt fra jeg kom inn i NRK Sporten. Vi fant hverandre med en gang. Det er et vennskap som har vart i 48 år. Han var klar til det siste og fikk et godt liv, sier Arne Scheie til VG.

KOMMENTATOR: Tidligere NRK-kommentator Arne Scheie og skøytekommentator, diplomat og ambassadør Ingvard Havnen er til stede på Per Jorsetts bisettelse. Foto: Frode Hansen, VG.

– Han var en formidler av klasse. Ikke bare på skøyter, men også fotball og mange andre idretter. Han var med fra starten da vi dannet Fotballmuseets venner, og under hvert møte fortalte han anekdoter i form av skråblikk. Jeg vil minnes ham som en fantastisk person, sier Per Ravn Omdal til VG.

– Han er en av de absolutt store i norsk idrett. Han vil bli savnet, legger han til.

les også

Per Jorsett feirer 96-årsdagen med en pjolter!

Pluss content

Tidligere skøytepresident Rune Gerhardsen og og tidligere skøytereporter Åge Dalby minnes også den tidligere kommentatoren.

– Per Jorsett, det var ærlig, muntert, petimeter - og han hatet lange møter. Han orket ikke utenomsnakk, men var en større humorist enn folk var klar over. Per var veldig artig, sier Dalby.

Datteren Marits tale ved kisten bekreftet oppfatningen av Per Jorsett som petimeter: Fra han var 17 og et halvt år og nær livet ut noterte han dagens hendelser i sin syvende sans.

les også

Per Jorsett ble 98 år: Leksikonets siste side

– Det vi knytter til ham, er jo rundetider; det at han klarte å skape entusiasme for en skarve rundetid, det er genialt. Jeg treffer fortsatt folk som har gjemt på statistikken fra 50-tallet. Han var opptatt av å være korrekt, og å bygge opp interessen for sporten på en unik måte, forteller Gerhardsen.

Jorsett var gift i 66 år. Kona, Mossen, døde i 2009. Hans mor, Karoline, ble begravet på samme sted for 76 år siden på dagen.

GAMLE HELTER: Flere tidligere skøyteløpere har møtt opp i bisettelsen. Her Geir Karlstad (til venstre) og Kay Stenshjemmet. Foto: Frode Hansen

Rundetider siden 1929

Jorsett huskes spesielt for sin kommentatorvirksomhet knyttet til skøyteløp. Han var sportens desiderte ekspert da folk flest var opptatt med å notere rundetider mens de satt samlet rundt radioapparatene og TV-en.

Ifølge NRK begynte Jorsett allerede i 1929, bare ni år gammel, å samle skøytetider i en gul notatblokk. Han ble etter hvert hyppig brukt som ekspert av sportsavdelingene i forskjellige avisredaksjoner i en årrekke.

les også

VG kårer: De ti beste OL-kommentatorene på norsk TV

Pluss content

Han skrev for idrettsmagasinet Sportsmanden fra 1945. For 15 år siden ble han tildelt Idrettsgallaens hederspris, 12 år etter han som 72-åring avsluttet samarbeidet med Knut Bjørnsen (døde for 10 år sien) i kommentatorbua.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder