Sølvguttene måtte rope på «Kong Sverre»: – Han bare dro ifra

INZELL (VG) Norge klarte ikke å følge opp OL-gullet på fredagens lagtempo-VM i Inzell, men tok sølvmedaljen foran Russland. Sverre Lunde Pedersen (26) var rett og slett for sterk for lagkameratene Sindre Henriksen og Håvard Bøkko.

– Jeg måtte rope «vent» på Sverre et par ganger. Han bare dro i fra. Jeg ville ha kontakt. Egentlig var det «digg» at Nederland vant med så mye, dermed var det bare ikke slik at Sverre ble for sterk for oss, innrømmer Håvard Bøkko overfor VG.

Sverre Lunde Pedersen sier til VG at han «hørte det litt», og at det - at han gikk for fort - «ikke er ideelt for å vinne».

– Men det var greit nok. Vi fikk tynt ut det vi var gode for nå. Vi måtte ha gått som i OL i fjor for å ha hatt en sjanse til å vinne, sier han.

Sverre Lunde Pedersen har nå valgt å prioritere 1500 meter søndag, fremfor 10.000-meteren lørdag. Han har hatt to fantastiske løp allerede, som han uttrykker det, og 1500-meteren «blir en bonus».

les også

Håvard Lorentzen tok VM-sølv: – Et lettelsens skrik

– Jeg er ekstra motivert foran den etter det som har skjedd hittil, sier han.

Bøkko, som gjør det samme som «Kong Sverre», begrunner avgjørelsen med at allround-VM 2. og 3. mars i Calgary er viktigere enn eventuelt å ta en medalje på mil-løpet i distanse-VM.

Etter lagtempoløpet over åtte runder var Håvard Bøkko så sliten at han ikke klarte å stå oppreist etter at han hadde revet av seg skøytene. Sindre Henriksen hadde det omtrent på samme vis, som følge av at lagets kaptein og lokomotiv, VM-vinneren på 5000 meter torsdag, nærmest hadde kjørt dem i senk.

– Jeg lever ennå, det var så vidt. Da det gjenstod tre runder hadde Bøkko og jeg mer enn nok med å gå på skøyter, forteller Sindre Henriksen - med trykk på «gå».

Han var siste «tellende» mann over målstreken, noen kraftfulle skøyteskjær bak Sverre Lunde Pedersen.

– Sverre gikk nesten for fort. Han er en ordentlig kaptein, men Nederland var i en egen klasse. Kramer ville ha revansj. Han var ikke særlig blid etter å ha blitt knust av Sverre (på 5000 meter), sier Henriksen.

Nederland fikk tidlig ett sekunds forsprang til Norge, og etter hvert ble det mer enn to sekunder. Avstanden i mål var 2,37 sekunder i nederlendernes favør.

les også

Hege Bøkko: - Usikker på fremtiden

Norge var et halvt sekund foran Russland, som kom på tredjeplass. Håvard Bøkko understreker at Norge har tatt medalje i fire mesterskap på rad i lagtempo, to sølv (2016 og 2019) og en bronse (2107) i VM - pluss OL-gullet i fjor.

– I fjor hadde vi flere løpere å ta av på lagtempo. Da hadde vi fem, nå tre og en halv, kan du si, etter at Simen (Spieler Nilsen) ble skadet. Vi hadde også flere lagtempo-økter da sammenlignet med denne sesongen, sier Håvard Bøkko.

les også

Måtte skru av telefonen - for å ta nytt gull

– Vi var mer bevisst på det i fjor. Nå kommer det flere nasjoner som er gode på lagtempo, påpeker veteranen.

les også

Koss hyller kong Sverre: – I en egen klasse

Tidligere fredag tok Håvard Holmefjord Lorentzen sølv på 500 meter. Torsdag ble Sverre Lunde Pedersen verdensmester på 5000 meter - det første norske gullet i skøyte-VM siden 2011, da Håvard Bøkko tok det på 1500 meter.

Bøkko går 1500 meter sammen med Lunde Pedersen og Allan Dahl Johansson på VMs siste dag søndag. Ole Bjørnsmoen Næss er eneste norske deltager på 10.000 meter, mens Håvard Lorentzen - i tiende par mot Nederlands Thomas Krol - og Allan Dahl Johansson er klar for 1000-meteren.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder