NY DRAKT: Emil Hegle Svendsen på skiskytterstadion i Anterselva med NRK-jakke. Foto: Jostein Magnussen, VG

Hegle Svendsen i ny rolle: Ikke redd for å kritisere

ANTERSELVA (VG) Emil Hegle Svendsen (34) VM-debuterer som ekspert for NRK. Han trives i sin nye rolle.

– Det er veldig artig å være tilbake, jeg tror det kommer til å bli fantastisk stemning, spennende konkurranser og to veldig bra uker, sier Emil Hegle Svendsen når VG møter ham på skiskytterstadion i solfylte Anterselva.

Mannen som har 12 VM-gull og fire OL-gull er tilbake i de nord-italienske alpene, men denne gangen i en ny rolle. Han har nylig begynt i jobben som ekspert for NRK.

– Det har gått veldig bra, men det har vært uvant selvfølgelig. Det er en jobb som skal gjøres og du må være på hugget. Det har vært overraskende å se hvor mye som ligger bak TV-bildene og sakene man ser. Det ligger mange timer arbeid bak og det har overrasket meg, forteller Hegle Svendsen om sin nye jobb.

– Har du fått større respekt for journalister?

– Ja, jeg må jo det nå som jeg er en av dem. Men absolutt, de gjør en vanvittig jobb fra morgen til kveld på stadion her de som produserer. Det er gøy å se.

Han la opp for snart to år siden, og har siden den gang studert entreprenørskap på BI. Han er halvveis i en bachelor, men har nå satt studiene på vent. Han fått sønnen Magnus (ett år) sammen med samboer Samantha Skogrand, og var nylig å se i NRK-programmet Mesternes Mester. Der imponerte han i flere øvelser:

I sin nye rolle skal han evaluere tidligere lagkamerater og gode venner på skiskytterlandslaget.

– Det har gått overraskende greit å mene og være kritisk. Så lenge jeg er saklig, ikke sier ting som ikke er gjennomtenkt og holder meg til det jeg har peiling på, føler jeg at jeg har god dekning for det jeg sier. Da går det sin gang, forteller Hegle Svendsen.

KLAR FOR VM: Emil Hegle Svendsen i pressesonen på skiskytterstadion i Anterselva. Foto: Jostein Magnussen, VG.

Får besøk av familien

Og jobben som NRK-ekspert betyr at han igjen må ut på tur: Da han var aktiv hadde han mellom 150 og 200 reisedøgn i året. Selv om han nå synes det er fint å få tilbringe mer tid med familien, tror han det er sunt å fortsette med noen turer i året.

– Det er mye å gå fra reisedøgnene jeg hadde i året til null. At jeg er med noen uker nå på vinteren, tror jeg bare er sunt. Det er en grei nedtrapping etter en lang karriere. Det er gøy å få kommet seg ut, og å komme tilbake til steder som dette hvor jeg har masse gode minner fra, sier Hegle Svendsen og legger til at familien kommer til Anterselva neste uke.

– Så det blir ikke alt for mye tid borte fra dem, forteller han.

les også

– Vi kommer ikke til «å gi ham ut til verden»

Tidenes beste lag?

VM kjøres i gang torsdag med mix-stafett – som Norge tok gull på i Östersund for ett år siden. Hegle Svendsen tror Norge trolig aldri har vært så rustet før et mesterskap som de er nå.

– Det blir veldig spennende konkurranser, tette dueller og fantastisk trøkk fra tribunen. Jeg tror Norge har veldig gode kort på hånda. De har lagt lista høyt etter den sesongen de har hatt, også får vi se om de klarer å innfri.

– Hvor lenge siden er det Norge har hatt så gode medaljehåp i et VM?

– Det tror jeg nesten aldri har skjedd. Ikke samtidig så gode for begge kjønn. Det er nok første gang at det er så bra som nå. Så vi har forventninger, men de må gå først. Det er gode konkurrenter også, svarer Hegle Svendsen.

Mix-stafetten i VM kan du se på NRK1 torsdag fra 14.45.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder