Carlsen slo tilbake etter fryktelig start - sikret semifinaleplass

Magnus Carlsen (29) fikk en fryktelig start mot russiske Jan Nepomnjasjtsjij (29) i sin egen nett-turnering «Magnus Carlsen Invitational», men slo tilbake og sikret semifinale.

 • Espen Solly

Kampen måtte avgjøres i armageddon (omspill), hvor Magnus Carlsen vant, og sikret seg to poeng i turneringen. Carlsen har nå 13 poeng, og har sikret nok poeng til å være én av fire semifinalister.

– Jeg er ganske lettet etter nok en veldig tvilsom dag. Det er ikke mer å si enn det, oppsummerte Carlsen overfor TV 2.

Men det så ikke bra ut i det første partiet hvor nordmannen spilte med hvite brikker.

– Det er fullstendig hodemist i det første partiet. Jeg sitter der og tenker i seks minutter. Jeg greier ikke å regne i det hele tatt. Jeg stirrer ut i luften og prøver å huske hva jeg skal gjøre, men hodet mitt er helt blankt, sier Carlsen til TV 2 etter seieren.

– Dette er den dårligste hvit-åpningen jeg noensinne har sett Magnus spille. Jeg er nesten stum og det er ikke så ofte, sier sjakkekspert Hans Olav Lahlum på TV 2s sending.

Etter fem av syv kamper i «grunnserien» av turneringen lå tre av åtte spillere likt. Ding Liren, Hikaru Nakamura og Magnus Carlsen hadde alle 11 poeng. De fire beste går videre til semifinalen i turneringen der det er drøyt 2,5 millioner kroner i premiepenger.

Parti 1: Carlsen – Nepomnjasjtsjij 0–1. Carlsen var i trøbbel fra første stund med hvite brikker, og etter 29 trekk var det over.

Parti 2: Nepomnjasjtsjij - Carlsen 1/2–1/2. Etter et trøblete første parti så det også dårlig ut for nordmannen i andre parti. Etter 27 trekk var vinnersjansene til Carlsen 2 prosent, mens russeren hadde 80 prosent sjanse for seier.

Carlsen snudde partiet og hadde 98 prosent sjanse på seier etter 49 trekk. Så gjorde han en tabbe (konge g5) og mistet overtaket. Carlsen raste i stolen, og partiet endte med remis.

– Det er helt sinnsykt! Først roter «Nepo» bort en remis-stilling, så kaster Magnus bort en vinnende stilling, og det blir remis, sier Hikaru Nakamura på chess24.com-sendingen.

Parti 3: Carlsen – Nepomnjasjtsjij 1–0. Carlsen hadde stort sett god kontroll, og slo tilbake i det tredje partiet med hvite brikker. Dermed er stillingen 1,5–1,5 før siste parti.

Parti 4: Nepomnjasjtsjij - Carlsen 1/2 - 1/2. Carlsen sikrer remis med svarte brikker, og kampen skal avgjøres i armageddon.

Armageddon: Carlsen - Nepomnjasjtsjij 1–0. Carlsen vant loddtrekningen og fikk velge farge. Carlsen spilte med hvite brikker og måtte vinne partiet for å sikre seieren, og to poeng.

Carlsen vant, og er klar for semifinale allerede før sin siste kamp i «grunnserien».

Carlsen vant sine fire første kamper i turneringen, men gikk på et sjokktap mot Anish Giri i den femte kampen.

Slik reagerte 25-åringen på den seieren:

Mer om

 1. Sjakk
 2. Magnus Carlsen
 3. Hans Olav Lahlum

Flere artikler

 1. Carlsen vant etter dramatisk avslutning og «skandaløs» feil

 2. Carlsen slått ut av egen turnering etter armageddon

 3. Håvet inn millionpotten etter dramatisk finish

 4. Drama etter nettkluss i Carlsen-turneringen: – Det er synd at det skjer

 5. Sjokk-tap for Magnus Carlsen mot erkerivalen

Fra andre aviser

 1. Nakamura legger press på Magnus Carlsen

  Aftenposten
 2. Carlsen-rival med seier. Nå møtes de til prestisjeduell.

  Aftenposten
 3. Carlsen herjet med toppspiller: – Han bare ga opp

  Aftenposten
 4. – Hodet mitt var blankt

  Aftenposten
 5. Carlsen mistet finaleplassen. Så kom han med en klar melding på Twitter.

  Aftenposten
 6. Magnus Carlsen så ut til å være i trøbbel. Så reddet han seier i egen turnering.

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no