FEIRET FORELØPIG SEIER: President i Norges Idrettsforbund Børre Rognlien og Johan Olav Koss på OL-tilhengernes valgvake natt til i dag. Foto: Bjørn S. Delebekk

Her er Oslos OL-konkurrenter

Det er foreløpig usikkert hvilke byer som vil søke om OL 2022, men alt tyder på at München blir Oslos tøffeste utfordrer.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL


Mens Oslos befolkning sa ja til å gå videre med OL-planene, holder tyskerne folkeavstemning 10. november. Ender den med ja, er tyskerne trolig OL-favoritt.

- Sier tyskerne ja gjennom folkeavstemningen så blir München vår argeste konkurrent, sier idrettspresident Børre Rognlien til VG.

Siden vinterens OL går i Sotsji tror Rognlien vesteuropeiske kandidater står sterkt ved neste korsvei. - Men alle er seriøse kandidater.

VG har sett på noen av byene som vurderer å søke vinter-OL i 2022:

München: Leverte en god søknad til 2018-OL, men tapte. Planen er å arrangere alpinøvelsene i Garmisch-Partenkirchen og nordiske grener samt skiskyting i Ruhpolding.
Arrangerte sommer-OL i 1972.

Krakow/Jasná: Et spennende samarbeid mellom Polen og Slovakia og med vakre Krakow som hovedby. Kan bli det første OL i to land.
Alpinøvelsene skal gå i Jasná hvor anleggene allerede er FIS-godkjent. Flere øvelser kan bli lagt til Zakopane.

Barcelona: Kan, i likhet med München, bli første by som har både sommer- og vinter-OL. Kom på banen bare timer etter at Madrid tapte OL-avstemningen 2020. Hadde sommer-OL i 1992. Snøøvelsene skal gå i Pyreneene, et par timer unna. Kandidaturet er ikke avklart med den spanske olympiske komiteen.

Almaty: Hørt om Alma-Ata? Dette er det nye navnet på den kasakhstanske byen. Blir eventuelt første OL i sentral-Asia. Mange arenaer er allerede klare. Er den første byen som har bekreftet sitt kandidatur. Forsøkte også å få OL i 2014.

Lviv: Ligger helt vest i Ukraina. Hadde deler av fotball-EM i 2012, og vil nå også ha OL. Planlegger å legge alpintøvelsene til Volovets, 185 km fr Lviv og de øvrige «snøøvelsene» skal gå i Karpatene.

Idrettshistoriker Tom A. Schanke holder fortsatt en knapp på Tyskland.

HAR TYSK FAVORITT: Tom A. Schanke holder München som favoritt til å få vinter-OL i 2022. Foto: Magnar Kirknes

- Jeg mener at München er favoritt til å få OL, men nå får vi se an folkeavstemningen i Tyskland som holdes 10. november, sier Schanke til VG.

- Så langt har vi konsentrert oss om de veikryssene vi må passere i Norge, men vi holder et øye med det som skjer ute også, sier idrettspresident Børre Rognlien.

Han varsler at idretten vil jobbe opp mot alle partier nå som stortings- og «OL-valget» er unnagjort.

- Vi ønsker selvsagt en bredest mulig oppslutning fra hele det politiske Norge. Idretten har demonstrert med bredt flertall at den ønsker dette, bystyret i Oslo vedtok dette med solid margini og vi har hatt folkeavstemning i Oslo som også ga sitt ja. Nå har vi en utrolig mulighet til å komme ut og konkurrere om arrangementet. Da trenger vi et bredt stortingsflertall bak oss, sier Rognlien.

Generalsekretær Inge Andersen i Norges Idrettsforbund tror Oslos OL-sjanser «er veldig gode».

- Norge har en høy stjerne i det internasjonale idrettssamfunnet og i IOK. Vi er troverdige og solide. Med en god og gjennomarbeidet søknad fra Norge tror jeg vi står godt rustet også internasjonalt, sier Andersen til NTB.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder